A szakértő elárulja, milyen gyakran kell kimosni a párnákat

Many,Soft,Pillows,On,Bed,And,Bedside,Table,At,Home
Shutterstock - New Africa
higiénia párna tisztítás
Bár átlagosan az ember 8-10 órát tölt alvással az ágyban, kevesen gondolnak arra, hogy mennyire tiszta az a felület, amire a fejünket hajtjuk. Mary Futher, a higiéniai szakértő, aki „Madame Sweat” néven ismert, elárulta, milyen gyakran kell tisztítani a párnákat.

A legújabb felmérés szerint a lakosság 41%-a soha nem mossa a párnáját, ami pattanásokhoz, allergiás reakciókhoz és légzési problémákhoz vezethet. Pedig egy egyszerű mosással mindez elkerülhető lenne. Ezért is osztotta meg Mary Futher, vagy ahogy követői ismerik, Madame Sweat, tanácsait arról, milyen gyakran érdemes tisztítani a párnákat. Egy videójában, amely több mint 7000 lájkot gyűjtött, Mary megkérdezte: „Miért nem mosod ezeket?”

párnák
 Itt a válasz: ilyen gyakran érdemes kimosni a párnákat
Forrás: Shutterstock

Itt a válasz: ilyen gyakran érdemes kimosni a párnákat

Mary elmagyarázta, hogy a párnákban felhalmozódik az izzadság, a poratkák és a baktériumok, így a mosásuk „majdnem olyan fontos, mint a ruhák mosása”. A szakértő hozzátette: 

Tudom, hogy néhányan azt fogják mondani, hogy van antimikrobiális párnavédőjük, ami rendben van. De ha nincs ilyen, akkor háromhavonta kellene mosnod a párnát. Nem minden párna egyforma. A mosásuk módja attól függ, miből készültek.

A követők ledöbbentek, sokan bevallották, hogy soha nem mosták még ki a párnájukat. „OMG! Bűnös vagyok. Soha nem mostam őket. Köszönöm” – írta egy felhasználó. Egy másik hozzátette: „Személyes támadásnak érzem.” Egy harmadik megjegyezte: „Imádom, ha napra tehetem őket mosás után! A napsugarak elpusztítják a baktériumokat, és úgy érzem, ha van egy folt, a nap azonnal eltünteti.” Egy negyedik viszont így érvelt: „Összecsomósodnak mosás után.”

A Healthline szerint a magas minőségű párnák, bár drágábbak, jobban ellenállnak a pornak, és hosszabb ideig megőrzik a minőségüket. A latexből, hajdinából vagy memóriahabból készült párnákat három, négy évente kell cserélni. Ezzel szemben a szintetikus párnák olcsóbbak és könnyebben tisztíthatók, de nem tartanak olyan sokáig. A poliészter párnákat például hat hónaptól két évig terjedő időközönként kell cserélni.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.