Vonzza a nőket misztikus kisugárzásuk - Kik azok a szigma férfiak?

párkapcsolat Neo szigma férfi mátrix
A magányos farkas vonzó figura lehet. A titokzatos, öntörvényű férfi, aki mások véleményét lesöpri magáról, átlép a szabályokon, és csendben eléri amit akar. Talán hatalmas önbizalma vagy misztikus kisugárzása vonzza hozzá a nőket?

A görög ábécé betűit nem csak matematika és fizikaórákon használjuk, személyiségtípusokat is gyakran jelölünk velük. Az alfákról a legtöbben jól tudják, hogy vezetésre, uralkodásra teremtettek, legalábbis ezt gondolják magukról, és e szerint viselkednek. Az utóbbi időszakban azonban egy új betű jelent meg: a szigma férfiak jelölés független, akár öntörvényű személyiséggel rendelkeznek. Első hallásra ez nem éppen az az ember, akivel könnyű lenne együttélni. De vajon tényleg nem? Somorjai Martina szexológus szerint akár kifejezetten vonzóak is lehetnek a szigmák.

magányos férfi, szigma férfiak
A szigma férfiak nem akarnak alfák lenni
Forrás: Shutterstock

A szigma férfiak nem akarnak alfák lenni

Magányos farkasként is szokták emlegetni azokat a férfiakat, akik úgy döntenek, hogy életüket a megszokott szocioszexuális kereteken kívül képzelik el. 

– Ők azok, akik nem vesznek részt a versengésben, vagyis nem akarják megtalálni a helyüket azon a ranglistán, ahol mintha minden férfi az alfa, vagyis vezető szerepre törekedne. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudnának alfák lenni, egyszerűen nem akarnak – magyarázza a szakértő. – Ők azok, akik inkább kivonulnak, a saját útjukat járják, és nem foglalkoznak azzal, hogy a többiek mit gondolnak róluk. Számukra maga az utazás, a kalandozás a cél, nem az, hogy a legszebb nőt megszerezzék maguknak. A szigmák gyakran introvertáltak, remekül elvannak a saját társaságukban, kifejezetten önálló, akár maguknak való tulajdonságokkal. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne működnének jól az emberi kapcsolatokban. Kifejezetten jó vezető lehet belőlük, és értékelik másokban a pozitív tulajdonságokat, hiszen nem akarnak versengeni.

Erősségük a titokzatosság

A szigmák régóta művészeti alkotások kedvelt szereplői, a nők általában bomlanak a független, nemtörődöm vonásokkal felruházott hősökért, akiket a saját útjuk érdekli leginkább. A Mátrix Neója vagy az X-Men Loganje például ebbe a kategóriába tartozik. De vajon miben különbözik egy szigma egy alfától? 

Mátrix, Neo
Jelenet a Mátrixból, bal oldalon Neo (Keanu Reeves)
Forrás: Getty Images

– Az irányító szerepet megszerző és megtartó alfa és a szigma között nagyon sok párhuzam van. Mindkettő vonzza a nőket, az alfának viszont szüksége van a visszajelzésre, a megerősítésre. Ők inkább kifelé élnek, míg a szigma nem tagozódik be a struktúrába. Csak akkor vesznek részt közösségi élményekben, ha kedvük van hozzá, míg az alfáknak ez a lételemük. És semmiképpen sem kezdenek el vetélkedni másokkal a figyelemért vagy pozícióért, lerázzák magukról az elvárásokat is. Nagy különbség például, hogy a szigmák inkább csendesek, hiszen nem kell állandóan megvédeniük a helyüket, a szerepüket – szögezi le a szexológus. Ahogy egy kliense megfogalmazta: – A szigmáknak nem érdekük kikürtölni a világba, hogy azok. Minek fedné fel magát pont az, akinek egyik erőssége a titokzatosság és homály? Emiatt „vonzóak”. Ha megtennék, pont ezt az aspektusukat veszítenék el.

Együtt élni a magányos farkassal

Sokan tartják vonzónak a független, általában kifejezetten férfias, és ha éppen akarja, akkor nagyon szórakoztató szigmákat. De vajon milyen lehet párkapcsolatban lenni valakivel, aki leginkább a saját útját szereti járni? 

– Nem kell azt gondolnunk, hogy egy szigmával nem lehet kapcsolódni. Szabadságvágyuk miatt semmiképpen nem tartanak ki egy olyan nő mellett, aki minden percükről tudni akar, és rájuk akaszkodik. Viszont ha megtalálják azt, akit tényleg értékelni tudnak, kitartanak mellette. Nem könnyíti meg a helyzetet viszont, hogy nem igazán érdekli őket más véleményre, és a szociális készségeik sem a legjobbak. A nők egy részének ez a belülről gyökerező, akár megmagyarázhatatlan magabiztosság nem tolerálható. Ha valaki mégis ilyen párt talált, és szeretné jól működtetni a kapcsolatot, akkor mindig arra figyeljen, hogy maradéktalanul őszinte legyen hozzá, és tartsa tiszteletben szabadságigényét. Jó hír, hogy az ilyen típusú emberek inkább a komoly kapcsolatot keresik, nem a kalandokat. Párjukban szeretik megtalálni saját megfelelőjüket, egy kifejezetten okos, szabad és független jellemet, akivel közösen vagy külön is tudnak létezni, és egyikük sem akarja a társadalmi elvárások és szabályok keretei közé kényszeríteni a másikat. Viszont ne felejtsük, a szigma ugyanolyan önző tud lenni, mint egy alfa. A szigma is ugyanolyan agresszív mint az alfa, csak passzív-agresszív, ő a csenddel büntet. Neki is vannak ellenszenves tulajdonságai, ráadásul még introvertált is, így nehéz vele társaságba járni – mondja Somorjai Martina. 

– Szigma férfiként párkapcsolatban alapvetően gondoskodó, de nem birtokló vagyok. Magától értetődő számomra az adott időszakban az összetartozás. Játékos, humoros, meglepetésekkel teli, egyenrangúságra építő a viszony, ami szerintem nem mond ellent a dominanciának. Azokhoz passzolok, akik magabiztosak, önállóak, nőiségükben kiteljesedettek, nem kiegészítést, pótlékot, hanem teljes embert keresnek – mondja magáról a szakértő egy kliense.

Kit rejt a többi betű?

A korábban ismert személyiségtípusok, az alfa és a béta is lehet kifejezetten vonzó és jó partner. – Az alfák irányítók, vezetők, egy nemesi udvarban az alfa a király, aki imád hódítani, szórakoztatni, de a nőnek is el kell fogadnia, hogy az alárendeltje lesz. Sokan gondolják, hogy a béták nem sok figyelemre érdemesek, pedig nagyon is jól tudnak működni egy kapcsolatban. A béták viccesek, megbízhatók, motiváltak, és nem akarnak mindenáron irányítani – ismerteti a szexológus.

Hogy akkor ki kihez passzol leginkább? 

Két dudás egy csárdában nem fér meg, az ilyen kapcsolat rengeteg feszültséggel, versenyzéssel jár. Alfa nőnek béta férfi a párja, mellette tapasztalhatja meg a nyugalmat. A béta férfinak is megnyugvás az alfa vagy szigma nő.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.