5 szobanövény, ami elűzi otthonodból a penészt

penész ellen légtisztító szobanövények
Shutterstock/DimaBerlin -
levegőminőség penész otthon szobanövények
A hűvösebb idő beköszöntével kevesebbet szellőztetünk, és a fűtési szezon indulásával sajnos sok otthonban megjelenik a nemkívánatos penész. Azonban van egy természetes megoldás: egyes szobanövények nemcsak gyönyörűek, de segíthetnek elűzni a penészt is a lakásodból.

Ha a lakásunkban ritkábban nyitunk ablakot, az ideális körülményeket teremt a penészgombák szaporodásához. Ez különösen igaz a meleg, nedves és sötét helyiségekre, mint például a fürdőszoba. A szobanövények nemcsak otthonosabbá és zöldebbé varázsolják a teret, de tudtad, hogy bizonyos fajták segíthetnek megakadályozni a káros penész kialakulását is? Ha nálad sem ismeretlen vendég a penész, érdemes beszerezni ezek közül az 5 növény közül néhányat, hogy természetes módon védekezhess ellene!

penész ellen légtisztító szobanövények
Egyes szobanövények légtisztító tulajdonságokkal rendelkeznek, és nagyon könnyen gondozhatók.
Forrás: Forrás: Shutterstock/Antoniodiaz

Ezek a szobanövények hatékonyan veszik fel a harcot a penész ellen

Egyes növények nemcsak segíthetnek megtisztítani a levegőt és csökkenteni a penész kialakulásának esélyét, hanem különösebb törődést sem igényelnek. Szakértők szerint vannak olyan szobanövények, amelyek nem csupán esztétikailag dobják fel otthonunkat, hanem természetes légtisztító tulajdonságokkal is rendelkeznek. Mivel egyre több időt töltünk zárt térben, nő a beltéri szennyező anyagoknak való kitettségünk is. A NASA Clean Air Study eredményei szerint bizonyos növények képesek eltávolítani a levegőből a méreganyagokat, mint például a formaldehidet, a benzolt és az ammóniát. Ráadásul ezek a növények a sötétebb helyiségekben is szépen megélnek. Ha szeretnéd javítani a lakásod levegőminőségét az őszi és téli hónapokban, itt az ideje, hogy beszerezz néhányat az alábbi növények közül!

1. Anyósnyelv

anyósnyelv, kígyónövény, penész ellen légtisztító szobanövények
Az anyósnyelv amellett hogy egy dekoratív szobanövény, természetesen tisztítja a levegőt.
 Forrás: Shutterstock/t.sableaux

A Sansevieria, az anyósnyelvként ismert, alacsony fenntartási igényű növény természetes légtisztítóként működik, kiszűri a káros anyagokat, miközben nedvességet is ad a száraz beltéri levegőhöz. Az árnyékot és a közvetlen napfényt is jól tűri, így bárhová elhelyezhetjük otthonunkban. Mivel oxigént bocsátanak ki a levegőbe, segíthetnek a levegőben lévő allergének, például a por és a szőrszálak hatásának csökkentésében is. A szerény igényű növény könnyen szaporítható, és igen szívós fajta, ritkán támadja meg bármilyen betegség, vagy kártevő. Mesterséges fény mellett is képes fotoszintetizálni, így akár éjszaka is képes friss oxigént juttatni a szén-dioxid helyére.

2. Pók növény

pók növény, zöldike, penész ellen légtisztító szobanövények
A póknövény biztonságos a kisállatok számára is, hiszen nem mérgező.
Forrás: Shutterstock

A szakértők szerint ez a gyorsan növő növény légtisztító tulajdonságairól ismert, és könnyen gondozható. Ha van otthon háziállatod, a póknövény ideális, mivel azon kevés szobanövények egyike, amelyek nem mérgezőek az állatokra, vagyis biztonságos a szőrös kis kedvencek számára is. Segít felvenni a harcot az olyan környezeti mérgekkel, mint a szén-monoxid és a xilol, és mivel nem igényel sok gondozást, ideális a kezdők számára.

3. Agglegénypálma

agglegénypálma, penész ellen légtisztító szobanövények
Az agglegénypálma könnyen gondozható növény és természetesen tisztítja otthonunk levegőjét.
Forrás: Shutterstock/Ksenia Shestakova

A Zamioculcas zamiifolia ismertebb nevén agglegénypálma egy igazi szívós növény, amely gyenge fényviszonyok között is jól érzi magát, és minimális vízigénye van, így tökéletesen alkalmas olyan helyiségekbe való elhelyezésre, ahol esetleg nem kap sok természetes fényt. És természetesen természetes légtisztító tulajdonságokkal is büszkélkedhet. A vonzó és könnyen gondozható növény széles, sötétzöld leveleivel, amelyek segítenek visszaverni a fényt és feldobni a szobákat, ideális kiegészítője bármely otthonnak.

4. Vitorlavirág

béke liliom, penész ellen légtisztító szobanövények
A vitorlavirág az egyik legnépszerűbb szobanövények közé tartozik.
Forrás: Shutterstock/

A vitorlavirág az egyik legnépszerűbb szobanövény, és nem véletlenül. Viszonylag kevés gondozást igényel, és elegáns virágzása hatékonyan segíthet a toxikus anyagok és szennyeződések eltávolításában a levegőből. A levegő tisztítása során, annak ammónia, benzol, formaldehid, triklór-etilén és toluol tartalmát szűri meg, így nem csak dekoratív, de igen hasznos növény is. Különböző méretekben kapható, de mindegyiknek megvan a klasszikus, sötétzöld, fényes levele és a fehér vitorla szerű virága. Azonban ha házi kedvenceid vannak, érdemes tudni, hogy ezek a növények mérgezőek a macskákra és kutyákra.

5. Filodendron  

filodendron,  penész ellen légtisztító szobanövények
A filodendron igazi trópusi hangulatot csempész otthonodba és még a levegőt is tisztítja.
Forrás: Shutterstock

Lágy, szív alakú leveleivel ez a növény trópusi hangulatot csempész bármelyik szobába, és közvetett fényben is szépen fejlődik. A filodendronok segítenek javítani otthonod levegőminőségét azáltal, hogy szűrik a formaldehidet, a benzolt és a triklóretilént. Levelei porgyűjtőként is működnek, így tisztábban tarthatod a bútorfelületeket, ráadásul nagyon ellenálló, így nem igényel sok gondozást a túléléshez.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.