Különleges égi jelenségek lesznek éjszaka: teliholdra és holdfogyatkozásra is készülhetünk

égbolt telihold holdfogyatkozás Szaturnusz
Különleges égi jelenségeket figyelhetünk meg szeptember 17-én este. Nemcsak telihold lesz, hanem az év utolsó részleges holdfogyatkozása is, emellett még a Szaturnusz is látható lesz.

Kedd este együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz a délkeleti horizonton, majd szorosan összefonódva emelkednek egyre magasabbra, hajnalban pedig az év egyetlen részleges holdfogyatkozása is megfigyelhető lesz. Érdmes előkapnia a távcsövet azoknak, akik imádják a teliholdat és az ilyen soha vissza nem térő alkalmakat.

Telihold, részleges holdfogyatkozás
Telihold és részleges holdfogyatkozás is lesz
Forrás: Shutterstock/Illusztráció.

Mozgalmas kedd éjszaka lesz az égbolton: telihold, részleges holdfogyatkozás és a Szaturnusz

A látványos bolygóegyüttállást szeptember 17-én 20:00 órától a délkeleti égboltra tekintve lehet megfigyelni, ekkor a Szaturnusz a hatalmasnak látszó teliholdtól 5 fokra, jobbra felfelé, narancsos, csillagszerű fénypontként látszódik majd - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel. 

A Szaturnusz a Hold közelsége ellenére szabad szemmel is jól látható lesz, bár a megpillantásához nyílt, kitakarásmentes horizont szükséges,

de az együttállás később is megfigyelhető, amikorra már mindkét égitest magasabbra emelkedik. A közlemény szerint pár órával később, hajnalban az év egyetlen részleges holdfogyatkozása is bekövetkezik. Hajnali 3:45 után már szabad szemmel is észre lehet venni, hogy a Hold jobb felső része kezd elsötétedni, mintha egy lepel borulna rá: ez a félárnyék, latin nevén penumbra. A sötétedés egyre fokozódik. A legnagyobb kitakarást 4:44 perckor éri el a holdárnyék, ekkor a holdátmérő 9 százalékát takarja ki a Föld. A Holdról végül 5:16-kor vonul le az árnyék. A következő év szeptemberében pedig teljes holdfogyatkozást láthatunk majd.

Így hat a telihold a női testre: figyeld a tüneteket!

Mítoszok, legendák, és tudományos kutatások egyaránt foglalkoznak a Hold erejével.  De vajon hogyan befolyásolja a nőket? A Nap eredendően a férfi, míg a Hold a női működés megtestesítője. Az éjjeli égitest az átváltozás, ismétlődés, növekedés és fogyás, halál és újjászületés, illetve az újrakezdés jelképe. A nők évezredek óta tudják, hogy testük és lelkük is együtt lüktet a Hold energiáival. A telihold álmatlanságot hozhat, így érzékenyebbé is tehet, de a menstruációs ciklust is befolyásolja. Ebben a cikkünkben a telihold nőkre gyakorolt hatásait fogjuk megvizsgálni, hogy így választ kaphass a kérdéseidre. Kezdjünk is bele!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.