Több halálos áldozatot követelt a Milton hurrikán Floridában, óriási pusztítást végzett a vihar

katasztrófa Florida milton hurrikán hurrikán halottak
Több halálos áldozatot követelt a Milton hurrikán, amely szerda éjszaka vonult át Florida állam középső része fölött, tengeráradást, valamint villámáradásokat és árvizeket okozva. A hatóságok négy ember holttestét találták meg a keleti partvidéken fekvő St. Lucie megyében.

Hárommillió fogyasztónál nem volt áram, a szakemberek a Milton hurrikán átvonulása után szinte azonnal nekiláttak a szolgáltatás helyreállításának. Florida állam kezdeményezésére több ezer villanyszerelő állt készenlétben, akik az ország több részéből érkeztek. Az illetékesek csütörtökön arra kérték az embereket, hogy maradjanak otthonukban, ezzel is könnyítve a mentőegységek mozgását.

Milton hurrikán, florida
A Milton hurrikán hatalmas esőzéseket hozott, a víz elönötte az utcákat.
Forrás: AFP

A Milton hurrikán kárainak felmérése csütörtökön elkezdődött, valamint a kutató-mentőegységek az érintett területeket járták végig a reggeli óráktól, ajtóról-ajtóra kopogtatva. Ron DeSantis kormányzó elmondta, hogy a vihar idején is több helyen kellett emberélet védelmében mentőegységnek beavatkozniuk. A vihar által érintett tengeri hidak stabilitását a szakemberek ellenőrzik, és amennyiben nem észlelnek károsodást, újranyitják azokat a forgalom előtt. 

A Milton hurrikán érkezése előtt több millióan hagyták el otthonaikat

A vihart megelőző napokban több millió embert utasítottak arra, hogy hagyják el otthonukat a várható tengerár miatt. A vihar miatt megemelkedő tenger elöntéssel fenyegette a partvidéki településeket. A floridai hatóságok a nemzeti gárda közel 10 ezer tagját mozgósították, hogy szükség esetén részt vegyenek az emberek mentésében is. 

Hurricane Milton Barrels Into Florida
A Milton hurrikán puszítása
Forrás: AFP

A Milton hurrikánt komoly esőzések kísérték, több helyütt, így Tampa körzetében is 300 millimétert meghaladó eső hullott, aminek nyomán a város számos utcája víz alá került. Florida más helyein villámáradások és árvizek alakultak ki. Csütörtökön a reggeli órákban tucatnyi helyen volt érvényben figyelmeztetés villámárvizek veszélye miatt. A hurrikánhoz kapcsolódóan számos helyen alakult ki forgószél, azaz tornádó szerdán és csütörtökön. A tornádók miatt több lakóépület is megsemmisült elsősorban Florida déli és keleti részén.

A Milton hurrikán szerdán a késő esti órákban érte el Florida nyugati partvidékét, a középpontja Tampa nagyvárostól délre, Sarasota közelében vonult kelet felé 3-as erősségű viharként, óránként 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel. A viharzóna az éjszakai órákban 1-es fokozatú hurrikánná csillapodott, és csütörtökön a hajnali órákban keleti irányban elhagyta a floridai partokat.

Florida nyugati partvidékét legutóbb két hete érte el hurrikán. A Helene hurrikán szintén súlyos károkat okozott. Akkor a viharzóna észak felé vonult több államban is pusztító árvizekkel, összesen több mint 230 emberéletet követelve. Észak-Karolina államban változatlanul kutatnak áldozatok után.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.