Legjobb ülések a repülőn: ezeket a szempontokat vedd figyelembe, mielőtt helyet választasz

Commercial,Passenger,Aircraft,,Inside,Empty,Cabin
Shutterstock/Copyright (c) 2023 liviotti/Shutterstock. No use without permission. - liviotti
repülés ülőhely repülőgép utazás
Helyjegy foglalásakor örök dilemma, hova üljünk a gépen. Igyekszünk alaposan körüljárni a kérdést, ennek ellenére mégsem mindig sikerül jól választani. Hogy leközelebb te is nagyobb sikerrel járj, mutatjuk, melyek a legjobb ülések a repülőn, és azt is, milyen szempontok szerint érdemes választanod.

Nem minden repülőgépülés egyforma. És itt nemcsak arról van szó, hogy az első osztályú ülések jobbak, mint a turistaosztály székei. Gyártótól, légitársaságtól, repülőgéptípustól is függ, mi számít jónak, és mi kevésbé ideális ülésnek. Egyes ülések keskenyebbek, nem állnak az ablakokkal egy vonalban vagy nem dönthetőek. Vannak tehát olyan ülések, amelyeket mindenképpen érdemes elkerülni, és vannak helyek, amelyekről elmondható, hogy a legjobb ülések a repülőn. Egyes repülőgép-társaságoknál lehetőség van online ülőhelyválasztásra, na de honnan is tudhatnád, melyek a legjobb ülőhelyek? 

legjobb ülések a repülőn
Hogy melyek a legjobb ülések a repülőn, az nézőpont kérdése
Forrás: Shutterstock

Hol vannak a legjobb ülések a repülőn ? 

A kérdés jó, a rövid válasz pedig az, hogy az attól függ... Vannak olyan tényezők, amelyeket figyelembe kell venni, például, hogy milyen gyakran állsz fel, vagy hogy mekkora lábtérre van szükséged. Előnyökkel és hátrányokkal együtt mutatjuk, hogy aszerint, mit tartasz repülés közben a legfontosabbnak, mi lenne számodra a legjobb ülőhelyválasztás.

Ablak melletti ülés, ahonnan a legjobb a kilátás

Sokak számára, különösen az első alkalommal repülő utasok számára az ablak melletti ülés a legjobb választás. Nincs is jobb, mint 40 000 láb magasból nézni a világot. Ráadásul ezek az üléseken a fejedet a falnak döntheted, hogy szundikálj egyet, márpedig egy hosszú repülőúton a kényelmes alvási pozíció aranyat ér. Az ablakos ülés legnagyobb hátránya, hogy a szomszédokat kell zavarni, ha ki kell menned a mosdóba. 

Sokszor állsz fel? Válassz folyosói ülést

A folyosói ülés a legjobb megoldás, ha gyakran kell felállnod vagy ki kell nyújtanod a lábaidat. Azoknak, akik utazás közben nagyon komolyan veszik a folyadékpótlást, érdemes a folyosói ülést választaniuk, mert így könnyen megközelíthető a mosdó. Ráadásul a magas emberek a folyosóra is ki tudják nyújtani a lábukat. A folyosói ülésen ülők számára pedig az is bónusz, hogy sokkal gyorsabban leszállhatnak a repülőgépről. A folyosói ülés legnagyobb hátránya, hogy fel kell állni a középső és ablak melletti ülést elfoglalók miatt, ráadásul nincs mihez támasztani a fejedet, ha aludni szeretnél.

Hol vannak a legkényelmesebb ülőhelyek?

A kijárati sor melletti ülésekhez általában nagy lábtér tartozik, a vészkijárat eléréséhez szükséges hely miatt. Ezért a magas utasok mindig ezeket az üléseket próbálják elsőként elfoglalni. A kijárati sorban lévő ülések gyakran a válaszfal felé néznek, ami azt jelenti, hogy nincs előtted ülőhely, amely alatt tárolhatnád a táskádat. De ha nem gond, hogy a kézipoggyászodat a fejed feletti tárolóba kell tenned, akkor ez nem jelent különösebb problémát.

A nagy lábtérrel azonban nagy felelősség is jár. A kijárati sorban ülő utasok felelősek azért, hogy segítsenek a vészleszállás során, ezért olyan különleges követelményeknek kell megfelelned, mint például a megfelelő mozgásképesség, 15 év feletti életkor, és sok egyéb szempont. Noha nagyon valószínűtlen, hogy sor kerül rá, de érdemes megfontolni, ha úgy adódik, vállalod-e a feladatot és az azzal járó felelősséget.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.