Patkányirtás mesterfokon: űzd el a kártevőket a kertedből gyorsan és örökre

patkány
Shutterstock - Igor Normann
patkányirtás módszer kert
A patkány kártevő és potenciálisan súlyos betegségeket terjeszthet, ezért létfontosságú, hogy gyorsan cselekedjen, aki észreveszi, hogy megjelentek a kertben. Íme egy otthon is elkészíthető módszer a patkányirtásra.

A patkányok nemkívánatos vendégek a kertekben, kártevőként tekintünk rájuk, mivel súlyos betegségeket terjeszthetnek. Ezek a rágcsálók általában a teraszok alatt, fészerekben vagy üvegházakban, illetve komposzthalmokban rendezkednek be. Mivel elsősorban éjszakai életet élnek, nem biztos, hogy rögtön észreveszed őket, ám vannak jelek, amelyekre érdemes odafigyelni. Ezek közé tartoznak a falak, kerítések vagy épületek mentén húzódó, akár 10 cm széles alagutak, nyomok. Ha ilyesmit észlelsz, eljött az ideje a patkányirtásnak.

patkányirtás
Patkányirtás mesterfokon, házilag és örökre
Forrás: Shutterstock

Ha henger alakú ürüléket, megrágott fát vagy párhuzamos fognyomokat veszel észre a növényeken, az patkány jelenlétére utalhat. De hogyan lehet végleg búcsút inteni ezeknek a kellemetlenkedőknek?

Patkányirtás házi módszerekkel

A patkányok eltávolításának leggyakoribb módszere a patkányméreg és a csapdák használata. Ezek azonban veszélyt jelenthetnek a vadon élő állatokra, a háziállatokra és az emberekre is. Ehelyett szakértők két természetes, mégis hatékony módszert ajánlanak, amelyekkel végleg megszabadulhatsz a kártevőktől, és örökre patkánymentes lehet a kerted.

1. módszer: illóolajok használata

A patkányok szaglása kiváló, egyes szakértők szerint még a kutyákét is felülmúlják.

A illóolajok csodákat tesznek, a borsmenta, a citronella és az eukaliptusz illóolajok tiszta formában mind olyan illatok, amelyeket a patkányok nem szeretnek. Néhány csepp megteszi a hatását: cseppentsd azokra a területekre, ahol a patkányok nyomot hagytak. Alternatív megoldásként áztass vattát illóolajba, és tedd olyan területekre, ahol a patkányok vélhetőleg gyakran előfordulnak.

2. módszer: erős paprika

A patkányok idegenkednek a csípős fűszerektől, például a csípős paprikától. Készíts magadnak házilag természetes patkányriasztó spray-t cayenne-borsból vagy chilipehelyből. A patkányriasztó spray elkészítéséhez keverj össze a cayenne-borsot vagy a chilipelyhet vízzel, majd a keveréket erőteljesen melegítsd fel, hogy a chili átjárja. Ezután hagyd kihűlni — minél tovább áll, annál erősebb lesz. Ezután adjon hozzá egy kevés kasztíliai szappant, és öntsd egy szórófejes flakonba. Az oldatot ezután bőségesen spricceld ki azokra a területekre, ahol patkányok jelenlétére utaló nyomok vannak.

Szintén sokat segít, ha minden élelemforrást megszüntetsz a kertedben, amiért a patkányok odajárnak. A madáretető legyen mókusbiztos, az a patkányok ellen is kiváló, illetve a lehullott gyümölcsöket is azonnal szedd össze, ne hagyd patkánytápláléknak a fa alatt.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.