Lakberendezés: 5 tipp a tökéletes lakáshoz

lakberendezés
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission. - Pixel-Shot
design lakberendezés ötletek
Izgalmas feladat, mikor a lakás átrendezésére készülünk. A begyűjtött ötletek és a saját ízlésünk egyeztetése után nekiállhatunk az örömteli munkának, a lakberendezés művészetének, no de mégis mivel kezdjük?

Mindegy, hogy a meglévő bútorokat, dekorációkat szeretnénk új elrendezésben látni, vagy egy teljesen üres lakást kívánunk berendezni, van néhány lépés, amit érdemes követni, hogy a végeredmény számunkra otthonos és imádni való legyen. Bármilyen trendet is követünk, ezek segítenek majd elérni egy friss, kényelmes és harmonikus belső teret. Lakberendezés? Igen!

lakberendezés
Az összhang és a praktikum elengedhetetlenek a lakberendezés kapcsán
Forrás: Shutterstock

Lakberendezés – Ezeket kell szem előtt tartani a tökéletes végeredményhez

1. Milyen stílust szeretek?
Elsőként azt érdemes eldönteni, melyik stílusban éreznénk magunkat a legjobban. Itt a többi családtaggal is érdemes egyeztetni, hogy mindenkinek megfelelő legyen. Bátran alkalmazzuk az átfedéseket, hiszen itt nincsenek szigorú szabályok, a lényeg, hogy számunkra megfelelő legyen. Párosíthatjuk a nagyi antik foteljét a modern falfestéssel, a lényeg, hogy számunkra harmonikusak legyen együtt. 

A letisztult, minimál stílust is feldobhatja egyetlen barokkosan díszített darab, ha azt szánjuk központi elemnek. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne hozzunk össze túl sok eltérő stílust, kettő, legfeljebb három közül válasszunk, nehogy kaotikus legyen a végeredmény.

2. Ezek az én színeim!
A lakberendezők azt tanácsolják, hogy legfeljebb három színben gondolkodjunk, mikor az otthonunk berendezését tervezzük. Ennél több már olyan hatást kelthet, mintha mindig zsúfoltság vagy rendetlenség lenne. Olyan színekben érdemes gondolkodni, melyek passzolnak az ízlésünkkel és a lakás fényviszonyaival. A kevés fényt kapó apró szobában például kerüljük a sötét árnyalatokat, a napfényes terekben pedig lágyítsuk a túl erős napsugarakat. 

A semleges színeket remekül lehet variálni a olcsóbb kiegészítőkkel, így ha megunjuk a berendezést, gyakran elég lecserélni a díszpárnákat és a függönyöket, hogy szinte megújuljon az egész tér. A nem egybe nyíló szobákban, helyiségekben választhatunk más színeket is, így például a gyerekszobában nem kell ragaszkodni a nappaliban uralkodó árnyalatokhoz, a gyerekek bátran kiélhetik a kreativitásukat.

lakberendezés
Már a tervezéskor gondoljunk arra, hogy van-e elég polcunk, szekrényünk
Forrás: Shutterstock

3. Legyen helye mindennek!
A szépen berendezett lakás csak akkor marad hosszú távon harmonikus, ha fenntartjuk a rendet. Ez függetlenül a saját igényeinktől és a rendetlen családtagoktól, sokban múlik azon, hogy mindennek legyen saját helye, és legyen elég tárolónk. Azok a ruhák, tárgyak például melyek már nem férnek a szekrénybe, biztosan megtörik az összképet. Ezért már a tervezéskor gondoljunk arra, hogy van-e elég polcunk, szekrényünk, olyan tárolónk, ami „elnyeli” a ritkán használt eszközöket, tárgyakat, például a fúrót, a karácsonyfadíszeket vagy a szezonális ruhákat. 

A saját életünket is jelentősen megkönnyítjük, ha egy alapos szanálás után minden tárgyunknak tervezünk saját helyet.

4. 10 centi még maradhat?

Lényeges a bútorok mérete, ezért hiába szeretünk bele egy kanapéba, szekrénybe, ha az akár pár centivel nagyobb a kelleténél. És itt nem csak arról van szó, hogy nem fér be a tervezett helyre, hanem arról is, hogy ha pár centivel belelóg a kényelmesen használható útvonalba, akkor gyakran fogunk belerúgni a kisujjunkkal, nekiütközni a csípőnkkel… Ilyenkor inkább válogassunk még a bútorok között addig, míg meg nem találjuk méretben is az igazit.

5. Űzze el a sötétséget!
A természetes fény mellett a lámpák helye is meghatározó a lakásban. Ezek nagy mértékben befolyásolják a hangulatunkat és a kényelmünket. Berendezés előtt mérjük fel pontosan, hogy az egyes bútoroknál – például kanapén, ágyon, asztalnál – milyen tevékenységeket szoktunk végezni, amihez szükséges az erős fény, vagy elegendő a hangulatvilágítás. Aki gyakran olvas az ágyban, vagy varrogat az asztalnál, az helyezzen ezekre a helyekre célzott, erős világítást, ha a kanapénál csak tévézik vagy a barátaival beszélget, akkor érdemes ehhez megfelelő hangulatos fényforrást keresni ide. Bárhogy is rendezzük be az otthonunkat, fényre mindig szükségünk lesz, így ez is fontos a tervezésnél. 
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.