Sokkoló tanulmány fedi fel: ezek a népszerű italok végzetes szájrákot okozhatnak

Shutterstock - Dikushin Dmitry
daganatos betegségek cukor életmód
Elég egy pohár cukros üdítő naponta, hogy akár többszörösére nőjön a daganatos megbetegedések előfordulásának esélye a nők szervezetében. Egy kutatás során 16 ezer nő szokásait és egészségi állapotát vizsgálták, és az eredmény szerint a cukros üdítők sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint gondolnánk.

A cukros üdítőitalok fogyasztása és a rák kialakulása közötti kapcsolat régóta kutatott téma az orvostudományban. Számos tanulmány kimutatta, hogy ezeknek az italoknak a rendszeres fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát. Amerikai tudósok, akik több mint 160 000 nő adatait vizsgálták, azt állapították meg, hogy azoknál, akik gyakran fogyasztottak cukros üdítőt, sokkal nagyobb volt a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kevesebbet ittak.

cukros üdítő
A cukros üdítők megnövelik a daganatos betegségek kialakulásának esélyét
Forrás: Shutterstock

Cukros üdítők: akár életveszélyesek is lehetnek

A vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik naponta egy, vagy több cukros üdítőt fogyasztanak, csaknem ötször gyakoribb volt a szájüregi rák kialakulása.  A vizsgálat megdöbbentő eredménye magyarázat lehet az elmúlt években megnövekedett szájüregi daganatos betegségekre.

Fontos megjegyezni, hogy a szájüregi rák kialakulásában számos tényező játszik szerepet, mint például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a humán papillomavírus (HPV) fertőzés és a nem megfelelő szájhigiénia. 

Mindazonáltal a cukros üdítők túlzott fogyasztása nemcsak a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát növeli, hane hozzájárulhat az elhízáshoz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához is, amelyek közvetve növelhetik bizonyos daganatok, így akár a szájüregi rák kockázatát is. Ezért ajánlott mértékkel fogyasztani ezeket az italokat, és előnyben részesíteni az egészségesebb alternatívákat, mint például a víz vagy a cukormentes italok.

Így csökkentsd a cukorfogyasztást a hétköznapokban

Válts természetes édesítőkre

A finomított cukor helyett próbálj ki természetes alternatívákat:

  • Méz vagy juharszirup – bár ezek is tartalmaznak cukrot, kisebb mennyiségben használva egészségesebb megoldást jelenthetnek.
  •  Eritrit és sztívia – kalóriamentes édesítőszerek, amelyek nem emelik meg a vércukorszintet.

Mondj nemet a cukros üdítőkre

A szénsavas üdítők és az ízesített vizek rengeteg rejtett cukrot tartalmaznak. Helyettük próbálkozz az alábbi alternatívákkal:

  •  Citromos vagy mentás víz
  • Gyógyteák, cukor nélkül
  • Frissen facsart gyümölcslevek, hígítva vízzel

Figyelj a rejtett cukrokra

Sok feldolgozott élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrot, még olyanok is, amelyekről nem is gondolnánk. Mindig nézd meg az összetevők listáját! Gyakori „álnevek” a cukorra:

  • Glükóz-fruktóz szirup
  • Malátakivonat
  • Dextróz
  • Szacharóz

 Csökkentsd fokozatosan a cukrot

Ha drasztikusan elhagyod a cukrot, az nehezen tartható. Próbálkozz fokozatosan:

  • Kávéba, teába egyre kevesebb cukrot tegyél.
  • Ha süteményt sütsz, csökkentsd a receptben szereplő cukormennyiséget.
  • Próbálj ki kevesebb cukrot tartalmazó müzlit és joghurtot.

A cukorbevitel csökkentése nem kell, hogy lemondásokkal járjon. Tudatos választásokkal és fokozatos változtatásokkal hosszú távon egészségesebb életmódot alakíthatsz ki. Próbáld ki ezeket a tippeket, és figyeld meg, mennyivel energikusabbnak érzed magad!

Hatalmas veszteségről jött a hír: meghalt a zenei legendaMa van az év első tízmilliószoros napja: ezt tedd, hogy beengedd életedbe a jótA Netflix új bűnügyi drámája, a Kamaszok megrázó valóságot tár elénk: már most 2025 egyik legjobb sorozataként emlegetik

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.