A haldokló növények megmentője: filléres trükkök, amik valóban működnek

A haldokló növények esetén már néhány apró jelből észre lehet venni, ha a szobanövényeinknek nem jut megfelelő tápoldat, vagy olyan sanyarú körülmények között élnek, melyeket már ők sem bírnak elviselni. Ha nem figyelünk rájuk és megvárjuk a komolyabb jeleket, akkor gyakran már túl késő lesz, és a növények végül elhervadnak, megsárgulnak és elpusztulnak. Amennyiben épp nincs kéznél semmiféle tápoldat, néhány filléres csodaszerből is elkészíthető olyan házi keverék, amivel új életet lehelhetünk a kókadt, haldokló növényekbe. Íme 5 tipp, amitől ismét kivirulnak és új életre kelnek a növényeink!
A banánhéj káliumban gazdag szerves trágya, amely megfelelően előkészítve kiegészítő tápanyag lehet a növényeknek. A kálium mellett jelentős a magnézium- és kalciumtartalma, és kisebb mennyiségben nitrogén és kén is található benne. Ehhez egyszerűen vágjuk fel a héjat kb. 1,5-2 centiméteres darabokra, majd keverjük bele a földbe, ahol beindul a bomlási folyamat – ahogy bomlik a banánhéj, úgy engedi ki magából a földbe a tápanyagokat és a vitaminokat.
Ha elég szorgalmasak vagyunk és minden alkalommal összegyűjtjük a konyhai sütés-főzés során felhasznált tojások héját, jó hasznát vehetjük a szobanövényeknél és tavasszal a kertben. A tojás héja remek foszfor, kálium és kalciumforrás, így erősíti a növények gyökereit, ami elengedhetetlen a szobanövények egészséges növekedése szempontjából. A széttört tojás héját rászórhatjuk a talajra, vagy felhasználhatjuk komposztáláskor.
Távolítsuk el a sárga részeket
Öntözés előtt mindig távolítsuk el az elhalt, egészségtelen, száraz, elsárgult leveleket, illetve egyéb növényi részeket. Egy tiszta, éles ollóval vágjuk le a nem kívánatos részeket, így nemcsak szebbek lesznek a növényeink, de nehezebben betegszenek majd meg a tél folyamán. Töröljük át az edényeket is, ha szükséges fertőtlenítsük őket, dörzsöljük át őket ronggyal.
Ha zöldséget, vagy rizst főzünk, ne öntsük ki azonnal a lefolyóba a főzővizet! A tésztából vagy rizsből kioldódó keményítővel ugyanis stimulálhatjuk a virágok növekedését és elősegíthetjük a regenerálódásukat. Amellett, hogy ez a lé táplálja a növényeket, segít megvédeni azokat a különböző kártevőktől, valamint a talaj szerkezetét is javítja. Fontos szempont, hogy sose a forró vizet öntsük a növényre, várjuk meg, míg kihűl!
A használt kávézacc valóságos kincs a hideg téli hónapokban a szobanövények számára. Ez a tápanyagban dúskáló konyhai hulladék nemcsak a komposztálásban, hanem a növények tápanyagellátásában is sokat segíthet. A zacc ugyanis bomlása során nitrogént, foszfort, káliumot juttat a földbe, ezekre pedig mindre szükségük van a szobanövényeknek is. Emellett képes csökkenteni a talaj pH-ját is, így különösen hasznos a savanyú talajt kedvelő növényekre, mint például a hortenzia, magnólia vagy a rododendron.
Növényeinknek azzal tesszük a legjobbat, ha természetes forrásokból pótolod számukra a szükséges tápanyagokat. Erre a cukor kiváló megoldás lehet, mivel egy olyan természetes tápanyag, amely elősegíti a növények fejlődését, regenerálódását, a cukros víz használatával kedvenc növényeink gyorsabban fognak növekedni, valamint többször fognak virágozni. Ehhez keverjünk el egy teáskanál cukrot egy liter vízben, majd öntözzük meg vele a növényeket.
Ha kell, ültessük át
Az átültetéshez használjunk bolti, zsákos virágföldet. Kerüljük a kerti talajt, ebben ugyanis kártevők, betegségek bújhatnak meg. A pangó víznél nincs károsabb a növényeink számára, ezért mindig lyukas aljú cserépbe ültessünk, amelyen keresztül a felesleges víz el tud távozni. Érdemes a cserép aljára 2-3 cm vastagságban zúzott követ, kavicsot helyezni, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a gyökerek a vízben álljanak.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.