Az első pezsgőt az 1600-as évek végén, az 1700-as évek elején a champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette – igaz, nem tudatosan. Találmányának lényege abban rejlett, hogy a még nem kierjedt, "félkész" borokat lezárta egy parafadugóval, így buborékok keletkeztek az üvegben. Itt kezdődött a világhódító útra induló ital története, félszáz évvel később pedig Madame Clicquot számos újításának és találmányának köszönhetően vált a technika és maga az ital is igazán kifinomulttá.
Sokan minden pezsgőt champagne-nak neveznek – tévesen, hiszen ez egy eredetvédett elnevezés, amelyet csak a Champagne borvidéken előállított termékek kaphatnak meg.
A készítési technológia neve méthode traditionnelle. Ezt a módszert máshol is alkalmazhatják, és mára világszerte elterjedt. Közülük is ismertségben s minőségben egyaránt kiemelkednek az Anglia déli részén megtermelt pezsgők, de így készülnek a spanyol cavák is. A champagne-i technológia palackban, az olasz prosecco pedig többségében hatalmas tartályokban érleli a pezsgő alapjául szolgáló bort. Míg a habzó- és a gyöngyözőborba mesterséges úton kerül a buborék, addig a pezsgőkben természetes módon érlelődik. A vincellérnek már az első metszésnél – akár januárban – tudnia kell, hogy az adott szőlőből pezsgőt akar készíteni, máshogy alakul vele a munka, és más a szüret időpontja is.
Nálunk, Magyarországon készül pezsgő a hagyományos champagne-i módszerrel és prosecco technológiával is.
Törley József, az első magyarországi pezsgőgyáros éppen Champagne-ból költözött haza, így természetesen a hagyományos módszerrel készítette el első pezsgőit a 19. század végén.
A magyarországi pezsgőfogyasztás is ezzel egy időben terjedt el, amiért maga a pezsgőgyáros is erős marketinget folytatott: bement a talponálló kocsmákba, és kiverte a balhét, ha nem volt a pezsgőjéből, mondván, hogy ő azt szeretne inni. Ma már a champagne-i és prosecco-technológiával készült Törley-t is ihatunk.
A Vígadó téren, az Operett Korzó – Pezsgő italok és dallamok a Duna-parton rendezvényen augusztus 20. és 22. között a champagne, a prosecco, a cava, a magyar pezsgők és Törley italai mellett Aperol Spritzből is kortyolhatunk. A jól ismert és manapság nagy népszerűségnek örvendő koktél a százéves titkos receptúra alapján készülő Aperol, illetve a szódavíz mellett proseccot tartalmaz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.