A marhafaggyú a marha kemény zsírszövete, amelyből minden szilárd anyagot és nedvességet eltávolítottak. Nagy-Britanniában főzésre is használják, de ipari felhasználása során szappant és gyertyát is készítenek belőle. Ezek után felmerül a kérdés: miért tenné bárki az arcára?
A tiktokerek lelkesedése ellenére az amerikai bőrgyógyászok azt mondják, ők biztosan nem kennék az arcukra, több okból sem.
"Orvosként nem tudom ajánlani vagy támogatni a marhafaggyú felhasználását semmilyen gyógyászati célra, beleértve a bőrápolást is" - mondta Dr. Ife Rodney bőrgyógyász a Huffington Postnak, hozzátéve: "Bár néhány embernek pozitív tapasztalatai lehetnek vele, és tartalmaz a bőrápolásra jellemző vitaminokat és ásványi anyagokat, vannak más, orvosilag jóváhagyott és bevált alternatívák a bőrproblémák kezelésére". Az orvos azt mondja, bár évszázadok óta használunk állati és növényi zsiradékokat bőrápolásra, nem minden zsír egyforma, vannak a bőr számára előnyösebb és kevésbé előnyös fajták.
A marhahús zsírja hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, magas a triglicerid- és zsírsavtartalma, amelyek bőrpuhító hatásúak. A bőrpuhítók segítik a „bőrvédő funkciót, a membránok folyékonyságát és a sejtjelátvitelt", ami a bőr szerkezetének és megjelenésének általános javulását eredményezi. Száraz bőr esetén is segíthet.
A marhafaggyú antioxidánsokat, például omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek képesek felvenni a harcot a szabadgyökök ellen, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális előnyöket kínálnak – mondta Dr. Jaimie DeRosa arcplasztikai sebész a lapnak.
Tele van linolsavval vagy omega-6 zsírsavval is, amely gyulladáscsökkentő hatásairól és antioxidáns tulajdonságairól ismert – erről már Dr. Deanne Mraz Robinson bőrgyógyász tájékoztat, hozzátéve, hogy a linolsav valóban javíthatja az ekcéma, a pikkelysömör és a kiütések tüneteit.
A zsír gazdag A-vitaminban is, amely segíti a faggyúmirigyek működését, amelyek természetes módon olajos anyagot termelnek, amely védi a bőrt, emellett gazdag zsírban oldódó D-, E- és K-vitaminban, amelyek fokozzák a kollagéntermelést és a bőrfiatalítást - tette hozzá a szakeber.
"Az életkor előrehaladtával a bőr kevesebb lipidet termel, ami térfogatcsökkenéshez, a bőr tompaságához és lazaságához vezethet, ami az öregedés jeleit erősíti" - mondta Robinson. "A helyileg használt lipidek, azaz zsírok támogathatják a mélyebb bőrstruktúrákat, mivel hidratálják a bőrt és javítják a bőr barrier funkcióját."
Egyes tiktokerek azt állították, hogy a marhafaggyú egyenértékű a retinollal, egy, az A-vitaminból származó öregedésgátló anyaggal. Ám az orvosok szerint a kettő nem ugyanaz, és nincs tudományos bizonyíték arra sem, hogy a marhafaggyú segítene a pattanásokon vagy kisimítaná a ráncokat.
A marhafaggyú nem jóváhagyott kozmetikai termék, hatásosságát kutatási eredmények nem igazolják, ugyanakkor a marhákra jellemző betegségektől való fertőzést kockáztatják, akik kétes származású és minőségű marhafaggyút kennek a bőrükre - jelentették ki a szakemberek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.