Tragikusan fiatalon elhunyt magyar színésznőkre emlékezünk

2070421_0004_MOR
Simon Moricz-Sabjan - Simon Moricz-Sabjan
gyász betegség halál magyar színésznő Tompos Kátya
Elhunyt Tompos Kátya, akinek gyógyulásáért egy ország fogott össze, ám a sors mást akart. Nem ő az egyetlen magyar színművésznő, aki tragikusan fiatalon hunyt el. Rájuk emlékezünk.

Tompos Kátya súlyos betegsége csak nemrég derült ki, a barátai, családja kért segítséget egy külföldi kezeléshez, és ez a kérés az egész országot megmozgatta és cselekvésre késztette. Hatalmas volt az összefogás, mindenki segíteni akart, de a színművésznő már nem tudott részt venni a kezelésen, 2024.05.31-én a halál tragikusan fiatalon ragadta el őt. 

tragikusan fiatalon hunyt el Tompos KátyaD__TT20141209012.jpgKépcímÁtadták az Arany Medál-díjat  Budapest, 2014. december 9.A közönség által odaítélt Arany Medál-díj az év hazai színésze kategóriájának kitüntetettje, Tompos Kátya, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas művésznője a díjátadó ünnepségen a Bethlen Téri Színházban 2014. december 9-én. A Mészáros Márton fiatal újságíró által 2008-ban alapított díjat hatodik alkalommal adták át az igazi művészi érték elismeréseként.
A közönség által odaítélt Arany Medál-díj az év hazai színésze kategóriájának kitüntetettje, Tompos Kátya, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas művésznője tragikusan fiatalon hunyt el
Forrás: MTI/Kovács Attila

Ám nem ő az egyetlen magyar színművésznő, akit a sors tragikusan fiatalon választott el a szeretteitől

Emlékezzünk tehetségeinkre, akik idejekorán hagytak itt bennünket.

 

Börcsök Enikő

Börcsök Enikő
Forrás: Forrás: Teknős Miklós

Börcsök Enikő a Kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte a pályafutását, majd 1994 őszén átszerződött a Vígszínház társulatához, ahol haláláig játszott. Kollégái szerették, nemcsak a tehetsége, de a kedvessége miatt is. Súlyos vesebetegsége miatt kétszer esett át szervátültetésen. Az esküvőjére készült festőművész társával, mielőtt a halál az 53. születésnapján elragadta őt. 

Tordai Tekla

Tordai Tekla
Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

A Kolozsvári Állami Színház társulatának művésze Marosvásárhelyen tanulta a színészmesterséget, és szinte azonnal Kolozsvárra került, ahol olyan darabokban játszhatott, mint a Hegedűs a háztetőn, az Oidipusz vagy Angyalok Amerikában. A színésznő hosszan tartó, súlyos betegségben, életének 54. évében hunyt el. 

Kara Tünde

041221-8-RZS
Kara Tünde
Forrás: Bors Archív

A Jászai Mari-díjas művész a Békéscsabai Jókai Színház egykori színművésze 2015 júniusában egy próbán lett rosszul. Leállt a szíve, újraélesztették, ám a színésznő kómába esett, amiből ugyan két hét után felébredt, ki is engedték később a kórházból, de állapota nem javult. Kara Tünde 2001 óta küzdött a mirigyrákkal, küzdelméről halála előtt monodráma is készült. A számos díjjal kitüntetett művész 49 évesen hunyt el. 

Sándor Júlia

Sándor Júlia
Forrás: Móricz Zsigmond Színház/facebook

Sándor Júlia az Arany János Színház stúdiójában folytatott színészi tanulmányokat, ahonnan 1991-ben került a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatába. A 2006-tól szabadúszóként dolgozó színésznő 52 évesen halt meg, halálának okát nem tették közzé. 

Urbán Andrea

Urbán Andrea
Forrás: Wikipedia/Földi Tamás

A színésznő leginkább szinkronszerepeiről volt ismert. Ő adta a hangját Tori Spellingnek, Dina Meyernek és Vanessa Paradis-nak is. 1991-94 között a  Nemzeti Színház, 1994-95 között a Budapest Független Színpad, 1995-96 között a Budapesti Kamaraszínház, és 1996-ban a Soproni Petőfi Színház művésze volt. Férje a Jóban rosszban Szlávik Jenőjét alakító, Bozsó Péter volt. A művésznő hosszan tartó betegség után, 49. születésnapja előtt nem sokkal hunyt el.

Nyugodj békében, Tompos Kátya!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.