30 éve mutatták be a Forrest Gumpot – 15 érdekesség, amit biztos nem tudtál a kultikus filmről

évforduló forrest gump Tom Hanks
Miben volt teljesen más Forrest Gump karaktere a film alapjául szolgáló regényben? Kiknek ajánlották fel a főszerepet Tom Hanks előtt? Milyen kőkemény jelenetet vágtak ki a végleges verzióból? Melyik híresség adta Elvis hangját? Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben az épp 30 éve bemutatott Forrest Gump kapcsán.

1. A Forrest Gump egy regényből, Winston Groom azonos című, magyarul is olvasható művéből készült, ami először 1986-ban jelent meg. A film és a könyv között számos különbség akad, utóbbiban például Forrest egy 140 kilós óriás.

Forrest Gump, Tom Hanks
Forrest Gump: Tom Hanks feledhetetlen alakítást nyújtott a filmben
Forrás: AFP

Forrest Gump szerepét sokan visszautasították

2. Ma már nehéz lenne elképzelni bárki mást Forrest Gump szerepében, mint Tom Hankset, pedig egyáltalán nem ő számított az első számú választásnak. A regény írója John Goodmant szerette volna a szerepre, a rendező Bill Paxtont, a stúdió pedig Bill Murray-nek, John Travoltának és Chevy Chase-nek is felajánlotta a lehetőséget, de mindegyikük visszautasította.

 

3. A történet végigkalauzol bennünket Forrest Gump életének évtizedein, így több különböző életkorában is találkozhatunk vele. Van azonban valami, ami sose változik: minden újabb és újabb életszakasz első jelenetében kék kockás inget visel.

 

4. A gyártó stúdió egy ponton meg akarta vágni a film költségvetését, ami többek között a vietnámi és a rákászhajós jelenetek többségének elvesztésével járt volna. Hogy ez ne történjen meg, annak érdekében Robert Zemeckis rendező és Tom Hanks is inkább lemondott a gázsija egy részéről, és cserébe részesedést kaptak a film leendő nyereségéből. Így végül nem csak a szívüknek kedves jeleneteket mentették meg, de dollártízmilliókat is kaszáltak.

5. Amikor Forrest Gump megtanul pingpongozni, azt mondják neki, hogy egyetlen titka van a játéknak: sose vegye le a szemét a labdáról. Ettől kezdve a filmben sosem láthatjuk Tom Hankset pislogni pingpongozás közben.

6. A pingpongozós jelenetek felvétele során nem is volt labda a kamerák előtt. A színészek vakon ütögettek, és a labdát utólag, digitálisan rajzolták oda közéjük a mozgásuk alapján.

7. Dan hadnagy egy olyan rózsafüzért hord a nyakában, amin egy Szent Kristóf medál függ. Ez nem filmes kellék, illetve eredetileg nem az: a Dan hadnagyot játszó Gary Sinise sógora tényleg viselte a vietnámi háborúban.

8. A bűvész Ricky Jay tervezte meg Dan hadnagy filmben látható kerekesszékét, amibe szemfényvesztő módon el lehetett rejteni Gary Sinise lábait. A speciális kiképzés miatt viszont olyan kényelmetlen volt ülni benne, hogy a színész egyszerre maximum 10 percig tudott forgatni vele.

9. A filmben szerzett hírnevét kihasználva Gary Sinise jótékonysági alapítványt hozott részre maradandó egészségkárosodást szenvedett amerikai veteránok számára. Az alapítványa azóta több száz millió dollárnyi adományt gyűjtött össze a nemes célra.

10. A Forrest Gump anyját játszó Sally Field mindössze 10 évvel idősebb Tom Hanksnél. Ez előtt a film előtt hat évvel, az Életem a kabaré című filmben még azt a nőt játszotta el, akibe belezúg Hanks. 

 

11. A Jennyt alakító Robin Wright az éjszakai klubos jelenet forgatásakor épp rettenetes megfázással küszködött. Ennek ellenére zokszó nélkül gitározott és énekelt meztelenül egy egész napon át a kamerák előtt.

 

12. A filmhez leforgattak egy olyan jelenetet is, amiben Jenny megöli az apját azzal, hogy kioldja a traktorja fékjét. A végleges változatból viszont kivágták ezt a momentumot, mondván a nézők sosem bocsátanának meg Jennynek ekkora kegyetlenséget, még akkor sem, ha elvetemült gonosz az apja. A kivágott jelenet végül felkerült egy jubileumi házimozis kiadás extrái közé.

13. Elvis hangját a filmben nem más adja, mint Kurt Russell, akinek többszörösen összefonódott a pályafutása a rockandroll királyával. Gyerekszínészként játszott vele egy filmben, 1979-ben ő alakította Elvist egy életrajzi filmben, a Milliókért a pokolba című filmben pedig Elvis-imitátorként rabolt kaszinót.

 

14. A Forrest Gump díszbemutatóját 1994. június 23-án tartották Los Angelesben. Az amerikai mozik július 6-án kezdték el játszani, a magyar vásznakra viszont csak fél évvel később, 1994 decemberében jutott el.

15. A film óriási sikert aratott már rögtön a bemutatója után. Közel 700 millió dolláros bevételt hozott, a filmzenealbumát is 12 millió példányban adták el, és hat Oscar-díjat is bezsebelt, köztük a legjobb film, legjobb rendező és legjobb főszereplő elismerését is.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.