Hazánkban forgatott űrhorror tartja lázban a világot: ez tudjuk az Alien: Romulusról

Alien:Romolus - jelenet a filmből
https://www.20thcenturystudios.com/ -
mozi űrlény horror
Fiatal űrkutatók csapata találja szembe magát az univerzum leghalálosabb létformájával az Alien-filmek új darabjában, ami a nagy elődöktől különálló történetet mesél el, de nem feledkezik meg a hagyományokról sem. A nagy érdeklődéssel várt, Magyarországon forgatott produkcióról összegyűjtöttünk minden jelenleg rendelkezésre álló információt.

1. Először is tegyünk rendet a különféle Alien-filmek sorszámai és idővonala, pláne magyar címei között! Az első film az Alien volt 1979-ben, ami a magyar keresztségben A nyolcadik utas: a Halál címet kapta. A második az Aliens 1986-ban, amiből magyarul A bolygó neve: Halál lett. Két további folytatás következett még (Alien 3 és Alien Resurrection), amiknek a hazai címét egyre erőltetetteb módon lehetett csak hozzákapcsolni az előzményekhez (A végső megoldás: Halál, Alien 4. – Feltámad a Halál). Majd hosszú szünetet követően érkezett egy előzményfilm (Prometheus, 2012), és annak folytatása (Alien: Covenant, 2017). Az Alien: Romulus így a hetedik olyan mozifilm lesz, ami ebben a Ridley Scott kitalálta univerzumban játszódik.

Alien Romulus plakát
Az Alien:Romulus plakátja

2. Ez a hetedik mozifilm pedig a történet idővonalát tekintve az első kettő, azaz A nyolcadik utas: a Halál és A bolygó neve: Halál sztorijai közötti időben játszódik.

3. Az Alien: Romulus egy csapatnyi fiatal kalandjait meséli el az űrben – ahol, mint azt épp a korábbi Alien-filmekből tudjuk, senki sem hallja a sikolyod. Miközben egy elhagyatott űrállomás rejtett zugait kutatják, fiatal űrkolonizálók egy csoportja az univerzum legfélelmetesebb életformájával találja szemben magát.

 

4. Amikor 2017-ben a Walt Disney stúdió felvásárolta a másik hollywoodi óriás 21st Century Foxot, hozzá kerültek az Alien-franchise jogai is. A Disney-nél gyorsan egyértelművé tették, hogy szeretnének további produkciókat kihozni erre az univerzumra építve, ahogyan azt tették például a Star Wars esetében is a Lucasfilm felvásárlása után.

5. Az Alien: Romulus alapötlete, miszerint egy fiatalokból álló csapat száll szembe az univerzum leghalálosabb létformájával, A bolygó neve: Halál egy kivágott jelenetéből jött, amit csak a speciális házimozis kiadás extrájaként láthattak a nézők. Ebben egy csapatnyi kisgyerek szalad el a háttérben az űrkolónia folyosóin. Az alkotók fejébe szöget ütött a gondolat: mi lesz ezekből a gyerekekből, amikor felnőnek?

6. Az Alien a film címében a híres idegen lényre utal, de hogy kerül oda a Romulus? Az antik mitológiából érkezik, miként ebben a világban már korábban is oly sok dolog neve (Prometheus, Apollo, Anesidora, Acheron). A Rómát alapító ikerpár egyik tagja ez esetben annak az űrállomásnak a névadója, ahol a film története játszódik. És igen, ha van egy Romulus nevű űrállomás, akkor kell lennie egy Remusnak is.

7. Az Alien: Romulus sztorija azon kívül, hogy ugyanabban a világban játszódik, nem kapcsolódik közvetlenül a korábbi filmek történetéhez. Egy különálló történetről van szó, amiben csak a galaktikus óriásvállalat Weyland/Yutani és maga az ősellenség idegen lény lehet csak ismerős.

8. A bolygó neve: Halált rendező hollywoodi nagyágyú James Cameron (Titanic, Avatar) is besegített a film forgatókönyvébe néhány ötlettel.

Alien:Romolus - jelent a filmből
Forrás: https://www.20thcenturystudios.com/

9. A filmet az uruguayi Fede Álvarez rendezi, akinek a nevéhez már olyan sikerprodukciók kapcsolódnak Hollywoodban, mint a 2013-as Gonosz halott-reboot, a Vaksötét című horror, és A tetovált lány-filmek egyik darabja, az Ami nem öl meg. Álvarez számára Alien-rajongóként igazi személyes ügyet jelentett ez a produkció, és a forgatókönyvnek is ő az egyik társírója.

10. Ha sztoriban nem is különösebben kapcsolódik a korábbi filmekhez az Alien: Romulus, de szakemberekben és eszközökben igen. Fede Álvarez kérésére begyűjtöttek mindenkit, aki az első két film speciális effektusait készítő csapatából még aktív, és előkerestek minden régi díszletet és kelléket is, ami még használható.

11. A szereplőgárda a sztoriból adódóan csupa fiatal, feltörekvő tehetségből áll. Közöttük az a kislányos alkatú Cailee Spaeny a leghíresebb, aki Hollywood új üdvöskéjének számít, és legutóbb a Priscilla című Elvis-film, valamint a Polgárháború női főszerepét alakította.

12. Az Alien: Romulus forgatása szinte teljes egészében hazánkban, a fóti Origo filmstúdió műtermeiben zajlott. A felvételek 2023 márciusában kezdődtek, és több hónapig vendégeskedett a stáb Magyarországon. Sőt, 2024 elején még pótforgatásra is sor került.

13. A film minőségére nézve komoly reményre ad okot az a fejlemény, hogy az eredeti tervek szerint nem moziban, hanem a Hulu streamingszolgáltatón hozták volna forgalomba, de a kész anyagot látva inkább a nagyvásznakra küldték világszerte.

14. Az Alien: Romulus augusztus közepén debütál a nézők előtt, 1-2 nap eltéréssel szinte az egész világon egyszerre. A magyar mozik augusztus 15-től kezdik vetíteni.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.