James Belushi színészkedés helyett drogot termeszt - 70 éves lett a filmcsillag

2018 NHL Awards
Getty Images/2018 NHL Awards - Ethan Miller
születésnap James Belushi érdekesség
Albán származású, a csajozás miatt kezdett el színészkedni, egy kutya mellett futott be, és bármikor előkaphat egy harmonikát. 70. születésnapját ünnepli a hollywoodi komikussztár, James Belushi.

James Belushi 1954. június 15-én Chicagóban jött világra, albán szülők gyermekeként. Az étteremtulajdonos édesapja az albániai Qytezë faluból vándorolt ki a tengerentúlra. Az édesanyja Amerikában született, de szintén albán családban. Belushi büszke az albán gyökereire, többször el is látogatott az ősei földjére, és tiszteletbeli albán állampolgárságot is kapott.

James Belushi
James Belushi színészkedés helyett drogot termeszt - 70 éves lett a filmcsillag 
Forrás: Getty Images/2018 NHL Awards

Meg kellett küzdenie a bátyja árnyékával

A család négy gyereke közül ő a harmadik legfiatalabb, és sokáig csak a második leghíresebbnek számított. A bátyja ugyanis korszakos komikusként hamarabb befutott nála, és mindenki hozzá hasonlította, pláne John Belushi tragikus halála után. De idővel ki tudott lépni a testvére árnyékából, és manapság már jóval többen ismerik Jim, mint John Belushi nevét.

James Belushi a csajozás miatt kezdett el színészkedni

Egy középiskolai tanára figyelt a humorára és az improvizációs képességeire, így elhívta az iskola színjátszókörébe. Belushi egyetlen dolog miatt mondott igent: a drámakörben kiválóan lehetett csajozni, mivel 20 lányra jutott 6 fiú.

Egy kutya mellett futott be

A komikus karrierjében a Saturday Night Live jelentette a felfutást az 1980-as évek közepén, ezt követték a mozifilmes sikerek olyan produkciókban, mint a Vörös zsaru, a Huncutka, az utolsó akcióhős, vagy a Kutyám, Jerry Lee. Utóbbi a rendszerváltás környékén az egyik legnagyobb mozisikernek számított Magyarországon, és az állati főszereplőtárssal divatot teremtett Hollywoodban is.

 

A gyerekei is követik a példáját

Három alkalommal nősült meg, a harmadik házassága már 26 éve tart Jennifer Sloan oldalán, noha egyszer már bejelentették a válásukat, de végül kibékültek. Három gyereke született, közülük ketten a szórakoztatóiparban is a nyomdokaiba léptek. Jamison Belushi színésznőként, Robert Belushi pedig tévés műsorvezetőként (Get a Clue) és színészként (Így jártam anyátokkal, Bűnös Chicago) egyaránt.

Harmonikán fújja a bluest

A kedvenc hangszere a szájharmonika, amibe a híres blueszenész John Mayall játékát hallva szeretett bele. Ő maga is imád játszani rajta, mindenhova magával viszi a harmonikáját, és a filmjeiben is gyakran látható zenélés közben. Fel szokott lépni zenekarokkal is, és ezt már a saját helyein is megteheti, mivel társtulajdonos Dan Aykroyd mellett a House of Blues klubhálózatban.

 

Nem kér bocsánatot

2006-ban adta ki az önéletrajzi kötetét a meglehetősen provokatív Real Man Don’t Apologize (’Az igazi férfiak nem kérnek bocsánatot’) címmel. Aki elolvassa a kötetet, az persze rájöhet, hogy minden macsó jellemvonása mellett sem olyan értelemben használja Belushi az ominózus mondatot, mint azt elsőre gondolnánk.

Köszvény nehezíti az életét

2012-ben árulta el a nyilvánosság számára, hogy súlyos köszvénnyel küzd. A mindennapjait megnehezítő betegséget azóta sikerül többé-kevésbé kordában tartania, és közben felvilágosító kampányokban is részt vesz a megelőzés fontosságára felhívva a figyelmet.

Drogtermesztő bizniszbe fogott

A legtöbb amerikai államban már legális kannabisz termesztését kezdte el az oregoni farmján, ahol 2015 óta él, párhuzamosan a Los Angeles-i otthona mellett. A dolog olyannyira bejött neki, hogy már 93 hektáron folyik a fűbiznisze, és saját reality-show (Growing Belushi) is szól róla.

Hanyagolja a színészi karrierjét

A fűbiznisz hatással volt a hollywoodi karrierjére is, mivel az utóbbi években inkább ezzel foglalkozott, mint a színészkedéssel. A 2017-es Twin Peaks és Wonder Wheel: Az óriáskerék óta nem vállalt komolyabb szerepet, csak a Trollok: A dallam szól tovább szinkronjába ugrott be. Ez a jövőben talán meg fog változni, legalábbi két filmje is készülőben van: a Fight Another Day című scifi-akció és a Fairytale romantikus története.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.