120 éve született Peter Lorre, aki Magyarországról indulva lett a filmvilág leghíresebb sorozatgyilkosa

Actor Peter Lorre
Actor Peter Lorre/men:CB3/John Springer Collection - John Springer Collection
hollywood Peter Lorre Magyarország sorozatgyilkos
1904. június 26-án jött világra Löwenstein László, aki később Berlinben és Hollywoodban már Peter Lorre művésznéven teremtett meg egy máig élő filmes karaktertípust. De ő volt az első Bond-gonosz, Humphrey Bogart házassági tanácsadója, és Göbbels megfricskázója is.
  • Löwenstein Lászlóként született

1904. június 26-án született Rózsahegy városában, ami akkoriban az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, ma pedig Szlovákia része. Löwenstein Lászlóként anyakönyvezték, a zsidó származású családjában a magyar és a német egyaránt az anyanyelve lett. Az első világháború előestéjén Bécsbe költözött a család, iskolába már ott járt.

  • Freudtól és Brechttől is tanult

Az édesanyja korán meghalt, a katona apja által a házhoz hozott mostohaanyjával pedig nem jöttek ki jól, így bizonyára ez is közrejátszott abban, hogy már 17 évesen lelépett otthonról. Bécsben még a nagy Sigmund Freud tanítványa is volt, de aztán otthagyta az iskoláit is, és banki alkalmazottként, majd színészként próbálkozott. Tagja lett egy utazó társulatnak, és német nyelvterületen sikeressé vált, a legendás drámaíró és rendező Bertolt Brecht többször is dolgozott vele.

  • Sorozatgyilkosként futott be

Berlinbe költözve kezdett el filmezni, híressé pedig Fritz Lang filmtörténeti jelentőségű remekműve, az M – Egy város keresi a gyilkost tette, amiben kislányokra vadászó pszichopatát alakított. A film olyan hatást váltott ki, hogy rögtön a bemutatója után Lorre nem kevesebb, mint 310 szerepajánlatot kapott. Ezekben viszont mind bomlott elméjű gonoszt kellett volna játszania, amely skatulyát ekkor próbálta elkerülni, ha ez végül a karrierje során nem is sikerült neki.

  • Nyelvtudás nélkül nyűgözte le Hitchcockot

A szuggesztív alakításaira a thrillerek koronázatlan királya, Alfred Hitchcock is felfigyelt, és szeretett volna találkozni vele. Lorre ekkoriban még szinte egyáltalán nem tudott angolul, de ezt nem árulta el a híresen szószátyár rendezőnek, hanem csak bólogatott és nagyokat kacagott a poénjain. Hitchcockot pedig olyannyira meggyőzte, hogy neki adta A férfi, aki túl sokat tudott főgonoszának szerepét, amihez Lorre fonetikusan tanulta meg az angol szövegét.

  • A betegsége lökte a drogfüggőségbe

Súlyos epeproblémákkal küzdött élete nagy részében, erre pedig a korabeli orvosok morfiumot írtak fel neki, ami függőséghez vezetett. Súlyingadozások, elvonókúrák, szakmai és magánéleti problémák, anyagi nehézségek következtek a drogproblémáiból. A japán titkosügynök Mr. Moto eljátszását is csak a pénzhiány miatt vállalta, de egy váratlanul sikeres filmsorozat lett az eredménye.

  • Ő adta a legjobb tanácsot Humphrey Bogartnak

A korszak legnagyobb hollywoodi férfisztárja nem csak szereplőtársként, de barátként is kedvelte Lorrét. Öt filmben játszottak együtt, köztük olyan legendás darabokkal, mint A máltai sólyom, vagy a Casablanca. Amikor pedig Bogart hezitált, hogy elvegye-e feleségül a nála évtizedekkel fiatalabb Lauren Bacallt, akkor Lorre tanácsa győzte meg: „Öt jó év sokkal jobb, mint egy se!”.

  • Lepattintotta a politikusokat

Amerikába akkor tette át a székhelyét, amikor Németországban átvették a hatalmat a nácik. A propagandaminiszter Göbbels próbálta meggyőzni, hogy térjen vissza német film sztárjaként, de Lorre azzal utasította vissza, hogy Németország kicsi két olyan legendás gyilkosnak, mint ő és Hitler. Amerikában pedig a baloldali tevékenységeket vizsgáló bizottság kérdezte ki arról, hogy ki lehet gyanús az ismerősei közül, mire ő felsorolt mindenkit, akivel valaha találkozott.

  • Ő volt az első Bond-gonosz

Már 1954-ben eljátszotta James Bond híres ellenfele, Le Chiffre karakterét a Casino Royale című Fleming-regény legelső mozgóképes adaptációjában. Ez a kevésbé ismert feldolgozás nem mozifilm volt, hanem egy Climax! című tévésorozat egyik epizódja.

  • A lányát igazi sorozatgyilkosok rabolták el

Háromszor házasodott meg, az utolsó feleségével a haláláig kitartott a szerelem. Egyetlen lánya született, aki 1977-ben egy bizarr eset áldozata lett: elrabolta őt a Hillside Stranglers névre keresztelt sorozatgyilkos páros Los Angelesben. Amikor azonban megtudták, hogy a leghíresebb filmes „kollégájuk” lányáról van szó, rögtön elengedték.

  • Máig él a hatása

1964-ben, 59 éves korában hunyt el agyvérzés következtében. De hatása azóta is él, máig befolyásolja például azt, ahogyan a sorozatgyilkosokat ábrázolják a moziban. Ennél vidámabb dolgokban is vissza-visszanyúlnak hozzá, például jó néhány rajzfilmfigurát mintáztak az ő jellegzetes külseje nyomán, akik közül a leghíresebb talán az Addams Family családfője, Gomez.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.