Donald Trumphoz hasonlóan III. Károly királyra is színpadon lőtt rá egy merénylő

III. Károly király
Getty Images/The King And Queen Consort Visit Scotland - Pool
merénylet republikánus elnökjelölt brit királyi család Donald Trump Károly király
Vasárnap merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen. Épp a színpadon állt és beszédet mondott volna, amikor lövés érte. Hasonló rémálmot kellett átélnie Károly királynak is évtizedekkel ezelőtt, még hercegként.

A vasárnap a volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt elleni merénylet mindenkit sokkolt. Bár Donald Trump egy tőle szokatlan mozdulatnak köszönhetően szerencsésen megúszta a támadást, ám egy a gyermekeit védelmező apa meghalt a merényletben. Nem Trump az első és valószínűleg — és sajnálatos módon — nem is az utolsó politikus, akit megpróbálnak megölni

Károly király, Donald Trump, merénylet
Károly király is átélt a Donald Trump elleni merénylet hez hasonló incidenst
Forrás: Getty Images

Még herceg volt, amikor Károly hasonló merényletet szenvedett el, mint most Donald Trump

III. Károly király még herceg volt, amikor három évtizeddel ezelőtt a színpadon állva fegyvercsővel kellett szembenéznie. Az akkor 23 éves David Kang az ausztráliai Sydneyben egy rendezvényen kiugrott a tömegből, és startpisztollyal célba vette a tőle nagyjából hat méterre álló Károlyt. Kang úr ezután két vaktölténnyel lőtt az akkori walesi hercegre, mielőtt a biztonságiak lekapcsolták. Mindeközben Károly király szemmel láthatólag nem zavartatta magát, a videófelvételen jól látszik, ahogy megigazítja a mandzsettagombjait, mosolyog, miközben a testőrök a földön fekvő lövöldözővel birkóznak.

Az akkori ausztrál miniszterelnök, Paul Keating visszautasította, hogy a lövöldöző meg akarta volna ölni a királyt. Egy televíziós interjúban azt mondta: „Károly herceg jó barátja ennek az országnak, és olyan tisztelettel és méltósággal kell bánni vele, amilyet egy jó barát megérdemel. Az önuralma, ahogy az eseményekre reagált, úgy gondolom, azt a professzionális hozzáállást tükrözte, amivel rendelkezik... A fontos dolog, amit ezzel kapcsolatban rögzíteni kell, hogy ez nem merénylet volt. Ez egy politikai demonstráció volt.”

A lövöldöző is megszólalt az incidenssel kapcsolatban. Kang azt mondta, hogy a kambodzsai csónakázókkal való bánásmód ellen tiltakozott. Érdekesség, hogy a most 50-es éveiben járó lövöldözőt az új-dél-walesi ügyvédi kamara alkalmasnak nyilvánította az ügyvédi munkára és 2004-ben felvette ügyvédei sorába.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.