„Hozz pálinkát! Alkoholista leszek!” — 40 éve mutatták be a Hófehért

Hófehér magyar rajzfilm
Nemzeti Filmintézet -
magyar animáció Hófehér (rajzfilm) évforduló
1984. július 5-én mutatták be a mozik a Hófehért, amit a Macskafogó mellett a magyar animáció legkultikusabb és nemzetközileg legismertebb mozifilmje lett. Az abszurd humorú, kifordított Hófehérke-történet népszerűsége máig töretlen, és cikkünkből számos érdekesség megtudható róla.

A Hófehér nem gyermekeknek szóló magyar rajzfilm, amely a Macskafogó, a Szaffi és a Lúdas Matyi mellett a hazai rajzfilmtörténet egyik legendás darabja. Az animációval nemzetközi sikereket is elért az alkotója, Nepp József: a Giffoni Nemzetközi Filmfesztiválon 1984-ben életműdíjat kapott. A Hófehér a Hófehérke klasszikus mese paródiája, amely tükröt tartott a 80-as évek Magyarországának.

Hófehér
Jelenet a Hófehér című rajzfilmból
Forrás: Nemzeti Filmintézet

12 érdekesség a Hófehérről:

1. A Hófehér egy szatirikus meseparódia, Hófehérke jól ismert történetének kifordított változata. Ebben a változatban a főhős Hófehér nem gyönyörű hercegnő, hanem egy nagydarab, ügyetlen lány, akit az udvari varázsló machinációi keltett életre. A mostohája sem a szépsége miatt akar megszabadulni tőle, és a törpékkel sem feltétlenül úgy alakul a közös története, mint a mesében.

2. A sokszor sikamlós poénokat, máskor abszurd, sőt egyenesen morbid humort bevető Hófehér hangsúlyosan felnőtteknek készült. A korhatáros animációs mese ekkoriban még ismeretlen kategóriának számított, amivel a Hófehér jelentősen megelőzte a korát és olyan későbbi világsikereket, mint A Simpson-család, vagy a South Park.

3. A film ötlete már 1979-ben megszületett, de csak 1984-re készült el. Az író-rendező Nepp József olyan korabeli műfajparódiákból merített ihletet, mint az Ifjú Frankenstein, vagy a Gyalog galopp.

4. Nem csak Hófehérke meséjét, de a belőle készült Disney-rajzfilmet, a Hófehérke és a hét törpét is megfricskázza a film. Az egyik jelenetében a törpék épp rázendítenének a híres „Hej hó” dalra, mire jön a lepisszegés: „Ez jogdíjas!”.

5. A Hófehér az első és egyetlen egészestés animációs mozifilm, amit Nepp József rendezett. De Nepp egyéb alkotói tevékenysége is a magyar animáció történetének egyik legfontosabb alakjává teszi: a nevéhez fűződnek a Mézga család és a Dr. Bubó tévésorozatok, de ő írta többek között a Macskafogó, a Szaffi és Az erdő kapitánya forgatókönyvét is.

6. Maga Nepp József így nyilatkozott a Hófehérről: 
„Mese, valóság, álom, egy kis cinizmus, egy kis viszolygás, egy kis tiszteletlenség, egy kis tekintélytisztelet, állásfoglalás a jó és rossz mellett, és persze grafika, és újra csak grafika.”

Egy másik nyilatkozatában pedig így:

Abból indultam ki, hogy ha a játékfilmekben egy-egy témát újra és újra meg lehet csinálni, más nézőpontból, kiforgatva, áthangszerelve a történetet – elég, ha a Három testőrre, vagy a Monte Christóra, Robinsonra utalok –, akkor meg lehet csinálni ugyanezt rajzfilmben is. A Hófehérke pedig olyan csúcsteljesítmény volt a szememben, olyan élményként élt bennem, hogy ha már hozzányúlok valamihez, természetesnek tűnt, hogy ezt válasszam.

7. A filmben dramaturgként és szövegíróként közreműködött a legendás Romhányi József is. Minden bizonnyal neki köszönhetjük az olyan nyelvi leleményeket is, mint Oroszlánszagú Leó, Lady Konstans Fridzsider, vagy Első, avagy Egetverő Arrogancia karakternevei.

8. De a Hófehér híres a benne elhangzó aranyköpésekről is, a népszerűsége nagy mértékben köszönhető az idézhető, szállóigévé vált dumáinak. Néhány kedvencünk:

„Hozz pálinkát! Alkoholista leszek!”

„A munka, gyermekem, a munka mindennek a teremtője. A munka, az munka. Aki nem dolgozik, ne is egyék! Imádkozzál és dolgozzál! Munkával dicsérjük a teremtőt, mert a teremtő is munkával teremtett. A munka felszabadít, a munka változtatja az embert állattá… Pardon, éppen fordítva! A munka mindennek a kezdete, a szorgalom, ugye, amely a munka alapja, előbb-utóbb diadalt arat. Ki nem dolgozik, az ne is… Pardon, ezt már mondtam! Tehát: munkával mindent elérhetsz. Ha szorgalmasan dolgozol, még dolgozó nő is lehet belőled.”

„Én egy rongy törpe vagyok. Egy utolsó ringy-rongy törpe.”

„Kijelentem, hogy recece!”

9. A filmben közreműködő szinkronhangok az ilyenkor szokásosnál nagyobb szerepet kaptak a Hófehérben. Nem csak a figurák hangját adták, de azok külsejét, gesztusait is a színészekről mintázták az animátorok, így ne csodálkozzunk, ha felfedezni véljük Halász Judit, Béres Ilona, Körmendi János, vagy Sztankay István vonásait a királyi udvar tagjaiban.

10. De érdemes megfigyelni a törpéket is: ők a királyi udvar tagjainak kicsinyített másai, és nem csak a külsejükben idézik meg őket, de a hangjukat is ugyanaz a színész adja.

11. A mese története egy működésképtelen birodalomról szól, amit az 1980-as évek Magyarországán könnyen lehetett politikai parabolaként értelmezni, akár a hazai közállapotokra, akár a Szovjetunióra gondolva. De mai szemmel sem vesztett az érvényességéből, a mindenkori hatalomnak tart görbe tükröt.

12. A Hófehért 1984. július 5-én mutatták be a hazai mozik. A premier után inkább értetlenség fogadta a kritika és a közönség részéről, nemzetközi fesztiválokon viszont annál inkább díjazták, és később idehaza is igazi kultuszfilm vált belőle.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.