Vágtass velünk a moziba: ezek a legnépszerűbb lovas filmek

western kalandfilm A suttogó mozi
A frissen mozikba érkező Lángszív - Vadon és szabadon kapcsán listára gyűjtöttük a legemlékezetesebb lovas filmeket.

A westernektől a történelmi kalandfilmeken át rengetegszer bukkannak fel lovak a mozivásznon, de jóval ritkább az olyan alkalom, amikor központi szerepet töltenek be egy-egy film történetében. 

Kedvenc lovas filmek: A Suttogó Scarlett Johansson karrierjének első híres szerepét hozta el
Kedvenc lovas filmek: A Suttogó Scarlett Johansson karrierjének első híres szerepét hozta el
Forrás: Northfoto

Nézzük, melyek a legemlékezetesebb lovas filmek!

A suttogó (1998)

Scarlett Johansson karrierjének első híres szerepét hozta el ez a megható dráma, ráadásul nem is akárki társaságában: maga a nagy Robert Redford rendezte a filmet, és a címbeli titokzatos lóidomár szerepét is magára vállalta. A sikerregényből készült mozisiker egy lovas balesetben megsérülő, a lelki egészségét a lovával együtt visszanyerő kislány történetét meséli el, a felnőttek közötti szerelmi szálat sem mellőzve.

Vágta (2003)

Nem kevesebb, mint hét Oscar-díjra jelölték a valós történetből készült Vágtát, csak épp abban az évben, amikor A Gyűrűk Ura mindent tarolt. De ettől függetlenül óriási sikernek számított a Seabiscuit nevű versenyló története, aki nagy gazdasági világválság idején adott reményt egy család nélküli felnőtt zsokénak, és nézők ezreinek.

Hidalgo – A tűz óceánja (2004)

Viggo Mortensen épp A Gyűrűk Urával vált igazi filmcsillaggá, hogy néhány évvel később már egyedüli sztárként vigyen el a hátán egy kalandfilmet. Az amerikai-dán származású színész a gyerekkorát Dél-Amerikában töltötte, azóta rajong a lovaglásért, a filmjeiben pedig még akkor sem engedi át a lovas jeleneteket a kaszkadőröknek, ha olyan kemény kihívásról van szó, mint ebben a filmben a sivatagi távolsági verseny pillanatai, amelyen musztángháton vetélkedik az arabs telivérekkel.

A torinói ló (2011)

Nem hiába tartanak bennünket lovas nemzetnek, a listánkon két hazai alkotás is helyet kapott. Tarr Béla filmjének címe egyszerre utal Friedrich Nietzsche híres történetének lószereplőjére és arra a háziállatra, amely a filmbeli csonka család túlélésének záloga az isten háta mögötti sanyarú körülmények között. Hipnotikus képek, szimbolikus történet, ismerős rögvalóság: egy nagy rendező utolsó alkotása.

Hadak útján (2011)

Steven Spielberg a második világháborút egy Ryan közlegényt kereső csapat, az elsőt pedig egy ló történetén keresztül ragadta meg. A Hadak útján páratlan technikával nyújt körképet az első világháború hadszíntereiről és hátteréről, hisz a főszereplő hősies paripa a harcok számos helyszínén megfordul: a történet kezdetén eladják a seregnek, utána pedig gazdától gazdáig, frontról frontra kerül, sokak életét megváltoztatva.

 

Kincsem (2017)

Listán másik magyar szereplője egy igazi sikerfilm, ami egy igazi sikerlóról, a leghíresebb magyar paripáról készült. A történet főszereplője a valóban élt Kincsem mellett egy fiktív magyar nemes, aki 1848-49-ben veszített el mindent, és lett belőle emiatt léha aranyifjú, míg aztán egy csodaló felbukkanása célt nem ad az életének. 

Lángszív - Vadon és szabadon (2023)

Július 18-án kerül a hazai mozikba a lovas filmek újabb képviselője, egy ízig-vérig ifjúsági kalandfilm. Főhőse egy olyan német kislány, akinek az életét alaposan megnehezíti a nagyvárosból vidékre költözés, míg meg nem ismeri Lángszívet, a vadlovat. Kettejük barátsága azonban veszélybe kerül, és csak lóháton lehet megmenteni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.