Retro sorozatok a múltból: neked melyik a kedvenced?

rossz szokások, alvás, tévézés az ágyból
Shutterstock - Stock-Asso
sorozat retro Az Onedin család
Kinyitjuk a tévés archívumot. Azt az időszakot elevenítjük fel, amikor még kedd esténként kiürült a város, ha az éppen aktuális, ma már retro sorozat futott a tévében.

A brit, csehszlovák, jugoszláv és olasz filmipar remekei örökre a retinánkba égtek, ha jól belegondolunk, még a filmzenéket is simán eldúdoljuk, hiába teltek el évtizedek. Jóképű hősök és felejthetetlen retro történetek jönnek, összeszedtük az öt nagy kedvencet.

retro
Retro sorozatok: Onedin család

Retro sorozatok: milliók nézték a retro gyöngyszemeket

Onedin család-botrányok a fedélzeten

A  brit hajós família története az egész országot a fotelhez szegezte. A történet főszereplője, James Onedin 28 évesen tapasztalt hajósnak számított. Saját hajóra és önálló karrierre vágyott, aminek szövevényes története tíz éven át adott munkát a stábnak. A sorozatot eredeti helyszíneken, korhű hajókkal forgatták. Peter Gilmore a sorozat idején nagyjából akkora sztár volt, mint most Jason Momoa, a női rajongótábor epedve várta az összes epizódot. 

  • A film első évadát több, mint hat és félmillióan látták csak Magyarországon, ami akkoriban rekordnak számított. 

Kórház a város szélén- szerelem és műtét vér nélkül

A csehszlovák filmipar kórházas sorozata egy kitalált város, Bor kórházának történetét dolgozta fel. A vonzó Blazej doktor és csapata gyakorlatra ment egy igazi kórházba, hogy hűen tudják eljátszani az orvosokat és nővéreket. Igaz, hogy a filmbéli kórház nézői soha egyetlen csepp vért sem láttak a jelenetekben, de a sorozat olyan sikeres volt, hogy 2003-ban újra feltámasztották. A Blazej doktort játszó Josef Abrhám  2022-ben, 82 évesen hunyt el. 

Forró szél- a lusta borbély legendája

Kanyarodjunk csak el Jugoszlávia felé: Ljubisa Samardzicot mindenki csak Surdaként ismeri. A színész legfontosabb szerepét a Forró szél című sorozatban alakította. A fiatal, kétoldali munkaundorral és alacsony vérnyomással megáldott belgrádi borbély nagybátyja nyakán él és arról álmodik, hogy elmegy Görögországba, és ott lesz boldog élete végéig. Firga bácsi próbál segíteni unokaöccsének, de az ügyeskedések mindig balul sülnek el. A sorozat tíz epizódját időről-időre újra vetítik a filmes csatornák, sőt, még mozifilm is készült belőle, ami a 3. és a 4. rész összevont, rövidített verziója volt. Ráadásul a film zenéje azóta is hatalmas sláger, így bár Ljubisa Samardzic már évek óta nincs közöttünk, de a Forró szél kitörölhetetlen az emberek emlékezetéből. 

 Nők a pult mögött- dráma a kaszinótojások árnyékában

retro, nők a pult mögött
Nők a pult mögött

A sorozat nem vitte túlzásba a sztorit: egy közért mindennapjait mutatta be a frissen elvált Anna Holubová életén keresztül. katonás sorba rendezett hidegtálak és kávészacsók között szövődtek a szerelmek, és kavarodtak a konfliktusok. A hetvenes évek Csehszlovákiájának életét hűen tükröző sorozat 12 részen át kísérte a szereplők életét, egy kis romantikával és egy kis drámával fűszerezve. A főszereplőt alakító Jirina Svorcovát ez a szerep tette ismertté. 

 

Polip- az olasz maffia sötét bugyraiban

Polip

Cattani felügyelő hosszú évekre leuralta a tévés piacot. A RAI,  az olasz filmes cég A keresztapa sikere után kapott az alkalmon és a szervezett bűnözést választotta témának, persze ügyesen, selyempapírba csomagolva, mert hát egy filmes csapat sem szeretett volna ujjat húzni a maffiával. . A sorozat tíz évadon át mágnesként vonzotta a nézőket, még úgy is, hogy a sorozat felénél Cattani felügyelőt megölik. A Polip 17 éven keresztül volt képernyőn, a kor sorozatainak legsikeresebbje volt. A főszereplő, Michele Placido idén 78 éves. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.