Harrison Ford: öt film, amiért imádjuk a 82 éves sármőrt

Harrison Ford
Harrison Ford star wars Szárnyas fejvadász
82 éves, sármos és még mindig aktív. Harrison Ford nevéhez rengeteg menő film kötődik, összeszedtük az öt kedvencünket. Popcornt elővenni, itt a lista a legtutibb filmekről, és plusz egy meglepetés, amin nagyon fogsz nevetni!

Harrison Ford a modern filmművészet egyik legismertebb és legkedveltebb színésze, aki több évtizedes pályafutása során számtalan ikonikus szerepben tűnt fel. Az ácsból lett mozisztár a filmrajongók szívébe örökre beírta magát néhány legendás karakter megformálásával, amelyek nemcsak a popkultúra részeivé váltak, hanem Ford tehetségének és karizmájának köszönhetően generációkon átívelő népszerűséget értek el. 

Harrison Ford
Harrison Ford
Forrás: Getty Images/Vittorio Zunino Celotto

Harrison Ford 82 éves és még mindig bomlanak utána a nők

Lássuk azt az öt filmet, amiért egyszerűen imádjuk Harrison Fordot!

1. Indiana Jones – Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Harrison Ford számára talán az egyik legfontosabb szerep a kalandor régész, Indiana Jones karaktere, amelyet először az 1981-es Az elveszett frigyláda fosztogatóiban formált meg. A film Spielberg rendezésében egy olyan hőst mutat be, aki nemcsak bátor és intelligens, hanem sármos is, tele van humorral és emberi hibákkal. Ford kisugárzása és kalandvágyó megjelenése tökéletesen passzol Indy figurájához, így nem csoda, hogy a nézők azonnal megszerették a karaktert. Az Indiana Jones-filmek ezerszer újranézhetőek, Ford pedig örökre az egyik legismertebb akcióhős arcává vált.

2. Csillagok háborúja – Új remény (1977)

Ford pályafutása kezdetén George Lucas Csillagok háborúja (Star Wars) sorozatának köszönhette első nagy sikerét, ahol Han Solo, a vakmerő csempész szerepében tűnt fel. Solo hűtlenkedő, mégis szívmelengető karaktere meghódította a nézőket, és Ford tökéletesen hozta azt a laza, cinikus hőst, aki végül a galaxisért is képes életét kockáztatni. Han Solo és a Millennium Falcon nemcsak a sci-fi történetek alappilléreivé váltak, hanem Ford számára is egy olyan szerepet jelentettek, amelyet a rajongók máig szívesen idéznek fel.

3. Szárnyas fejvadász (1982)

A Ridley Scott által rendezett Szárnyas fejvadász (Blade Runner) nemcsak egy kultikus sci-fi, hanem egy mélyen filozofikus, sötét világképpel rendelkező mestermű, amelyben Harrison Ford ismét maradandót alkotott. Rick Deckard, a replikánsokat üldöző fejvadász szerepe teljesen eltér Ford korábbi karaktereitől. Deckard morálisan megkérdőjelezhető figura, aki a saját emberi mivoltával és érzelmeivel küzd egy megkövült, nihilista világban. A film az évek során kultstátuszba emelkedett, Ford pedig bebizonyította, hogy nem csak könnyed kalandor vagy akcióhős, hanem komoly drámai szerepekben is remekel.

4. A szökevény (1993)

A szökevény egy fordulatos és feszült akció-thriller, amelyben Harrison Ford a jogtalanul gyilkossággal vádolt Dr. Richard Kimble szerepét játsza. Kimble, miután megszökik egy börtönszállítmányból, maga próbálja tisztázni a nevét és megtalálni felesége valódi gyilkosát. Ford ebben a filmben nemcsak erőt és eltökéltséget sugároz, hanem egy olyan hőst formál meg, akivel könnyű azonosulni. A színész tökéletesen ötvözi a fizikai és érzelmi kihívásokat, és a nézőknek egyszerre szurkolniuk és izgulniuk kell érte, ahogy menekül Tommy Lee Jones karaktere elől.

5.Az elnök különgépe (1997)

Harrison Ford nemcsak kalandorok és sci-fi hősök szerepében tündököl, de egy olyan karaktert is kiválóan hoz, mint az Egyesült Államok elnöke. Az elnök különgépe (Air Force One) című akciófilmben Ford James Marshall elnököt alakítja, aki a terroristák által elfoglalt Air Force One fedélzetén harcol a családjáért és az országáért. A film feszültsége végig a maximumon van, és Ford magabiztos, mégis emberi megjelenése az elnök szerepében hitelessé teszi őt ebben a rendkívüli helyzetben. A "Szálljanak le a gépemről!" mondata pedig már a filmtörténelem része lett.

+1. Ez egy kampányfilm, de imádjuk

Harrison Ford elkötelezett környezetvédő, így azonnal igent mondott, amikor az esőerdők pusztulása elleni kampány arcának kérték fel. Hogy a szerződéskötés előtt megkapta-e a forgatókönyvet nem tudni, de egy biztos, ebben a kisfilmben legyantázzák a mellkasát....


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.