Történelemhű és szerethető filmsorozat lesz a Hunyadi

Bán Mór A nemzet lánya hunyadi
Bán Mór író szerint a történelemhamisítás vörös vonal, és mindenkit nagyon becsül, aki a korábbi hamis, torz képen megpróbál változtatni és nemzetünket jó színben tünteti fel. Művéből hamarosan filmsorozat készül: a Hunyadi világsikerre számíthat.

Filmsorozat készül a Hunyadi-könyvsorozatból. Bán Mór író, a könyvek szerzője elmondta, milyen egy jó történelmi film, mit vár a Hunyaditól és A nemzet lánya című cseh–magyar minisorozattól, amelynek első részei a napokban váltak elérhetővé a Direct One kínálatában.

Bán Mór
Bán Mór a Hunyadi-könyvsorozat szerzője fontosnak tartja a nemzetkép kifelé való pozitív megjelenítését 
Forrás: Magyar Nemzet

Bán Mór a milliő megteremtését emelte ki

„Nekem az a legfontosabb, hogy megszerettessem és közelebb vigyem az olvasóhoz az adott történelmi kort, és ehhez meg kell teremtsem azt a miliőt, azt a hangulatot, ami ezt jellemzi. Ez rengeteg utánajárást, kutatást igényel. 

Ismerni kell a közeget, ahol a történet játszódik. Mindezt úgy, hogy a regényíró nyilvánvalóan nem történész.  A regény fikciós műfaj, dramaturgiai szükségszerűségekkel, ettől függetlenül ahány szerző, annyiféle megközelítés. 

Közben azt látjuk, hogy gyakran a tudományos szakmában is ütköznek a nézetek, nincs egyetlen kizárólagos narratíva a múlt eseményeinek zömével kapcsolatban” - nyilatkozta Bán Mór a Magyar Nemzetnek, akinek rendkívül sikeres Hunyadi-könyvsorozatából hamarosan nagyszabású filmsorozat készül.

Kádár L. Gellért Hunyadi szerepében, a Csikágó nevű ló hátán a Nemzeti Filmintézet fóti stúdiójában
Kádár L. Gellért Hunyadi szerepében, a Csikágó nevű ló hátán a Nemzeti Filmintézet fóti stúdiójában 
Forrás: Magyar Nemzet

Vörös vonal a szándékos történelemhamisítás

„Ami szerintem egy vörös vonal, az a szándékos történelemhamisítás. Amikor politikai vagy világnézeti alapon úgy ábrázolnak egy adott korszakot vagy személyt, hogy az egy nagyon erőteljes aktuálpolitikai agendának feleljen meg. Ezt nehezen tudom az alkotói szabadság kategóriájába sorolni – folytatja a Hunyadi szerzője” - fejtette ki véleményét Bán. 

A nemzet lánya a fiatalabbakat húzhatja be inkább 

„Ilyen szempontból A nemzet lánya sem tekinthető a leghitelesebb sorozatnak, a produkció anakronisztikus gesztusai viszont csak amolyan posztmodern kikacsintások, a XIX. századi prágai miliőt ezekkel együtt, vagy épp ezek által képes átélhetően megragadni. „Az én ízlésemnek ezek az elemek már kicsit túlzók, viszont becsülöm a próbálkozást és a fiatalabb korosztálynál valószínűleg célba is érnek. Nem véletlenül fordulnak egyre gyakrabban ilyen irányokba a filmesek. Tetszik a produkció öniróniája is. (...) A nemzet lányának mentségére legyen mondva, hogy bár mintha túlontúl mai, feminista szemlélettel tekintene a kor társadalmára, egyelőre inkább humorral teszi ezt, semmint elítélően” - nyilatkozta Bán Mór.

A cseh minisorozatról a cikkeinket itt olvashatjátok. 

A magyar történelem jelentős részéről gyakorlatilag semmiféle mozgóképes tartalom nem készült

„A II. világháború népirtásairól sok filmet forgattak, arról viszont például egészen eddig nem készült élményszerű mozgóképes feldolgozás, hogy miért szól a déli harangszó, és mit köszönhet nekünk az európai civilizáció. És még annyi mindent nem dolgoztunk fel, holott világszerte minden nemzet így tesz, fontosnak tartja a nemzetkép kifelé való pozitív megjelenítését. Én mindenkit nagyon becsülök, aki a korábbi hamis, torz képen megpróbál változtatni. Ezt az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, és nem az önostorozásra, önmarcangolásra építő történelmi szemléletet célozza a készülő Hunyadi is” - mondta Bán és hozzátette, a sorozat egy olyan hősről szól, aki nem feltétlen akart hős lenni, mégis rá hárul a küldetés, hogy megvédje a nemzetet, a kereszténységet és egész Európát. 

„Sodró, kalandos történelmi sorozat lesz, amelynek vázát a jól ismert életút adja meg. Régi adóssága ez a magyar filmgyártásnak, és a stáb, az alkotók mindent elkövettek annak érdekében, hogy Hunyadi eposza világszínvonalon, méltó körítéssel kerüljön képernyőre. Hogy végre a magyar múltról valami felemelőt, valami szívhez szóló, ugyanakkor igaz történetet is elmesélhessünk”

 – nyilatkozta az író. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.