A bőnyi gyilkosság nyomában: így kezeld, ha a gyermeked agresszív

rémálom, gyerek, anya
Shutterstock/Rawpixel.com -
bántalmazás agresszió gyerekek pszichológia
Egyre több megdöbbentő hírt hallunk gyerekekről, akik fizikailag bántalmazzák egymást. Nemrég történt az egyik legmeghökkentőbb eset, a bőnyi késelés. De vajon hogyan előzhetünk meg szülőként egy ilyen tragédiát? Mik az állapot jelei?

Ahogyan arról a Bors is beszámolt, április végén a Győr-Moson-Sopron vármegyei Bőnyben iskolai késelés történt. Az egyik hatodik osztályos tanuló, a 12 éves Kata egy konyhakéssel hátba szúrta az osztálytársát, Mirellát. A kislányt mentőhelikopter szállította kórházba súlyos sérülésekkel. Manapság már egyre több ilyen eset történik. Vajon mi állhat a háttérben? A médiában látható erőszak, hogyan befolyásolja a gyerekeket? Hogyan lehet megelőzni a bajt? 

Dr. Makai Gábor, klinikai szakpszichológus szerint manapság már a legtöbb zaklatás online kezdődik és fizikai térben, akár az iskolában folytatódik. Sok esetben leértékeljük önmagunkat, állandó szorongás lesz úrrá rajtunk, visszahúzódunk az online térben látottaktól. Kilátástalanná, elkeseredetté válhatnak a fiatalok a bántalmazásoktól. Ilyenkor sokszor önmaguk ellen fordulhatnak vagy hirtelen felindulásból tesznek valamit.  

A videójátékok, az applikációk és a közösségi média az életünk részeivé váltak. Sok esetben az online játékoknak feszültségcsökkentő hatása van, éppen ezért vonzó a gyerekek számára. Ilyenkor azt élik meg, hogy van ráhatásuk a világra, előbb tudnak itt sikeressé válni, mint az offline világban.

 – magyarázza a pszichológus szakértő. 

– Nem a játékot és közösségi médiát kell tiltani a gyerektől, úgy kell tanítani őket, hogy tudják, hogy mire jó ez a játék, mire jók a közösségi felületek. A szülő felelőssége ez – folytatta. 

Az iskolai bántalmazás hátterében általában agresszió áll.
Forrás: Forrás: Shutterstock

Az iskolai fizikai bántalmazás hátterében általában agresszió áll. A pszichológus elmondása szerint ez ellen igenis fel kell lépni mind a szülőknek, mind a tanároknak. Nem szabad félvállról venni, ha észrevesszük a gyermekeken az agresszió jeleit.  

Ne becsüljük alá, ha valakit piszkálnak, bántanak, megtapossák. Ez nem vicc. A humor köntösébe lehet sokszor bújtatni agresszív megnyilvánulásokat – mondta el a pszichológus. 

Egy zaklatás áldozata legtöbbször nem előre eltervelt módon használja a destrukció eszközét, aminek egyik szélsőséges, ritka megnyilvánulása a gyilkosság. A feszültség agresszióhoz vezethet, azonban van olyan helyzet, amikor fellazul a kontroll, elmosódik a morális gát, megjelenik egy ösztönszerű védekezés, azaz szeretné az illető elpusztítani azt, aki őt bántja.

Az állapot jelei: 

  • Megváltozott viselkedés, másfajta viszony önmagához  
  • A kontaktus kerülése 
  • Zárkózottság 
  • Depresszió 
  • Éhezés 

Amelyik szülő igazán ismeri a gyermekét, az látja rajta, ha megváltozik a viselkedése. Erre azonnal fel kell kapni a fejünket. Ez egy folyamat, nem egyik napról a másikra alakul ki. Egyben az iskola feladata is, hogy fel kell lépni a bántalmazás ellen. A bántalmazott gyermekekkel muszáj tudatnunk, hogy támaszkodhatnak ránk, mellettük állunk.  

Ha a gyermek lelkére is kellően figyelünk, kommunikálunk velük, könnyen megelőzhetjük az iskolai tragédiákat. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.