Miért izzasztanak bizonyos ételek?
A hőérzet egy bizonyos vegyület, a kapszaicin hatására változik. Ez a vegyi anyag megtalálható például a csípős paprikákban. Minnél erősebb egy paprika, annál jobban izzadunk. A kapszaicin stimulálja az idegi receptorokat a szájban - lényegében az idegrendszert becsapva -, és azt az érzetet kelti, hogy emelkedett a testhőmérsékleted.
Bizonyos forró ételek és italok fogyasztása is hasonló érzést válthat ki: például egy bögre tea hatására úgy érezheted, hogy meleged van, pedig a belső testhőmérsékleted változatlan maradt.
Olyan a szagod, mint amit megeszel?
Bizonyos élelmiszerek illékony vegyületeket is tartalmaznak, amik hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra is. Bekerülnek ugyanis a véráramba, majd pedig utat törve maguknak a vizelettel vagy az izzadsággal távoznak. A szervezetbe került vegyületek mennyisége nagyban befolyásolja a testszagot, attól függően, hogy a nyálban található metabolikus enzimek mennyire bontják le azokat. Ez egyénenként változó.
A legagresszívabb étel
Első helyen persze a fokhagyma végzett, tehát ha te is olaszkonyha-függő vagy, számolj azzal is, hogy másnap - sőt akár napokig is -, az olaszok kedvenc fűszere, a fokhagyma kellemetlen testszagot is okozhat.
A fokhagymán kívül azonban egyéb hagymák is kellemetlen, sőt kifejezetten csípős szagú izzadást eredményezhetnek. Ezért ha tudod, hogy fontos találkozód lesz, számolj a hosszantartó hatásukkal.
Ha sikerült a hagymákat kiiktatnod az ebédedből, még mindig van egy-két zöldség, amely a kéntartalma miatt kevéssé vonzó testszagot okoz. Ilyen az összes keresztesvirágúak családjába tartozó növény, mint például a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó.
Robotok, amik kiszagolják a betegséget - Nézd meg videónkat! |
Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.