Tipp! Rakj fánkot a füledbe! Vicces kiegészítők. Kattints a galériáért! |
Ételfesték
Ha vannak gyerekeid, bizonyára nehéz kikerülnöd, hogy ne kerüljön ételfestékes élelmiszer a kosaradba. Pedig tanácsos lenne, a szakemberek szerint ugyanis a gyerekeknél az ételfesték hiperaktivitást okozhat. 50 évvel ezelőtt még csak ötödannyi festéket használtak az élelmiszeriparban, mint mostanában, amikor már a feldolgozott ételekben, cukorkákban, kekszekben, kolbászokban, sőt még a gabonapelyhekben is találni belőle. Ha ki akarod kerülni, vásárlásnál mindig ellenőrizd az összetevőket, és a feldolgozott ételek helyett válaszd a friss vagy frissen fagyasztott élelmiszereket.
BPA
Egy friss kutatási eredmény szerint aligha kerülhetjük el a Biszfenol-A, vagyis a BPA fogasztást, ha konzervet eszünk. A konzervek 92 százalékában megtalálható ez az adalékanyag, méghozzá a konzervdobozon. Hatása az ösztrogénhez hasonló, már kis mennyiségben vetélést, terméketlenséget, idegrendszeri károsodást, fejlődési zavart, cukorbetegséget okozhat.
Ftalátok
A ftalátok ugyancsak szintetikus hormonok, amelyek szintén a konzervekben fordulnak elő. Beavatkoznak a hormonrendszer működésébe, károsítják az olyan belső elválasztású mirigyeket, mint amilyen a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy és a mellékvese. Állatkísérletek igazolják, hogy reprodukciós és neurológiai egészségkárosodást is okozhatnak.
Átalakítunk! Igazi trendi csaj lett a kisgyermekes anyukából. Kattints a galériáért! |
Pálmaolaj
A pálmaolaj telített zsírsav, és gyorsan emeli a vér koleszterinszintjét, tehát nem a legegészségesebb összetevő - ám nem csak az emberi szervezetre gyakorolt hatása miatt veszélyes. Délkelet-Ázsiában elképesztő mennyiségű esőerdőt pusztítottak már ki eddig a pálmaolajért, ezzel veszélybe sodorva olyan fajokat, mint az orángután, a szumátrai tigris vagy a szumátrai orrszarvú.
Transzzsírok
Nagyon sok feldogozott étel tartalmaz transzzsírokat, miközben ez a címkén nincs is feltüntetve. A transzzsírok növelik az LDL, azaz a "rossz" koleszterin szintjét, ezzel egyidőben csökkentik a HDL, azaz a jó koleszterinszintet a vérben. Légy résen, és győződj meg róla, hogy a fánk, a süti, vagy a pékáru, amit vásárolsz, olíva, kókusz- vagy repceolajjal készült - esetleg készítsd el őket otthon, talán még olcsóbban is kijössz majd.
MSG - nátrium-glutamát
Az MSG, magyarul a nátrium-glutamát nagyon népszerű ízfokozó: nagy mennyiségben elsősorban hústartalmú ételekben található meg, de alkalmazzák leveskockákban, chipsekben, fűszerkeverékekben. Az MSG-ről azonban sok kutatónak nincs jó véleménye: egyesek szerint a nátrium-glutamát az arra érzékenyeknél hátfájást, gyengeséget, heves szívdobogást okoz, sőt hormonális problémákért is felelőssé tették már.
Tudj meg mindent már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon! |
Tipp! Szépségkirálynő-jelöltek fehérneműben. Kattints a galériáért! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.