Badacsony bor borászat szüret
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Badacsony négy meghatározó pincészete a borvidék megújulásának jelképeként közös szüretet tartott szombaton. A jövőben tervezett közös megjelenéseken túl egy közös Kéknyelűvel pecsételik meg együttműködési szándékukat.

"Magyarországon még egy borvidéken sem volt példa arra, hogy a baráti gesztusként prezentált közös borokon túl valóban piacképes közös termékkel lépjenek fel amúgy konkurensnek tűnő borászatok" - mondta Kardos Gábor, a Szeremley Birtok értékesítési igazgatója, hozzátéve: a Badacsonyi Kör (Szeremley, Laposa, Válibor és Istvándy borászat) egyúttal egy új generáció fellépésének egyértelmű jele: együttműködésüket elsősorban szellemi útkeresésnek, egyfajta borműhelynek szánják, hogy minél jobban megtalálhassa helyét Badacsony nemcsak a hazai borvidékek között, hanem a világban is. Elmondta: ennek érdekében a hazai gasztro- és borkultúra újragondolását célzó borműhely elindítását kezdeményezik, ahol a választott tematika legkiválóbb hazai és külföldi képviselőivel fognak elmélyülni a terroir és a borkészítés, valamint a bor-étel harmonizálás rejtelmeiben gyakorlati célzattal, összehasonlító kóstolók formájában. Céljuk, hogy a világ minden tájáról és persze Magyarországról is, a Badacsonyba látogató borértőknek olyan bortúra-kört kínáljanak, amelyben a borvidék meghatározó pincészeteit ismerhetik meg a vendégek.

"Évek óta van Badacsonyban egy fiatal borászokból álló csoport, amelynek tagjai együtt gondolkodnak, együtt szerveztek fesztiválokat, borbemutatókat; ez egy újabb lépcsője a közös munkának. A közös szüret, közös bor által mutatjuk be a víziót, amit mi Badacsonnyal, a borkészítéssel kapcsolatban megalkottunk" - mondta az MTI-nek szombaton Laposa Bence borász. Hozzátette: az első közös Kéknyelű jelképes, néhány száz palack bor készül belőle, amelyet jövő tavasszal, a Kéknyelű virágzás ünnepen mutatnak be.

A Kéknyelűt a gasztronómiába is bevezetik: néhány partnerétteremmel együttműködve kezdeményezik egy új recept meghonosítását, melynek lényege Kéknyelű és szőlőlevél alkalmazása az ételhez. Mivel a Kéknyelűt tartják a borvidék zászlóshajójának, javasolják, hogy ez a hungarikum recept "badacsonyi módra" megnevezéssel terjedjen el - ismertette Laposa Bence.

Szeremley László örömét fejezte ki, hogy sikerült elindítani az együttműködést Badacsonyban. Véleménye szerint a jövő a közös munkában rejlik, a minden évben megújuló közös bor pedig ennek a közös akaratnak az asztalra is tehető példája. A badacsonyi borászok új nemzedéke nem globális mintákat követő új generációként határozza meg magát, hanem elsősorban a történelmi badacsonyi hagyományokra kívánják építeni jövőjüket, miközben természetesnek veszik, hogy a világ minden meghatározó borászati technológiáját és trendjét megismerjék, sőt, borműhelyükben nyilvánosan is kiértékeljék.

Egyik fő stratégiai törekvésük továbbá a máig híres badacsonyi szüret méltó megünneplése és a szüreti hagyományok közös újragondolása: az üzemivé vált szüretelés mellett kiüresedett folklór és öncélú turistacsalogató fesztivál helyett a régi hagyományokat kreatív elemekkel fűszerezve és megújítva közösségformáló szüreteket rendezni - ismertették.

Christer Sandahl, a Villa Sandahl tulajdonosa - aki a Badacsonyi Kör szüretén vendégként mutatta be borait - az MTI-nek szombaton azt nyilatkozta: Badacsony a világ egyik legjobb bortermő vidéke, a vandalizmus, amely a birtokot érte, nemcsak a borászatnak, hanem Magyarországnak is nagy kárt okozott. (Ismeretlenek nemrég csonkig levágták a birtok félhektárnyi ültetvényén a tőkéket.) Elmondta: a száraz idő nem kedvez a tönkretett harmincéves szőlőtőkék megmentésének; a csonkokat locsolják, speciális módszerrel közvetlenül a talajba, a gyökerekhez juttatva a nedvességet, biztosat azonban csak tavasszal lehet látni, hogy megmarad-e a harmincéves rizlingültetvény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.