Piros kis csodabogyók
A vadrózsa áltermését szinte mindannyian ismerjük: nyersen kimagozva vagy szárítva teaként is fogyasztjuk. Egyik legjelentősebb C-vitamin-forrásunk, hiszen négy evőkanál szárított csipkebogyó körülbelül 300 milligrammnyit tartalmaz az értékes vitaminból. Az immunerősítésen túl a C-vitamin a zsírégetésben is segíthet, mivel szinte az összes zsírbontó folyamatban részt vesz, amellett, hogy vitalizál és élénkít. A bogyókban található pektin emellett megakadályozza a koleszterin és a zsírok egy részének felszívódását. Ha mindez nem lenne elég, a csipkebogyó gazdag még B2-vitaminban, fenolvegyületekben, valamint A-, K- és P-vitamint is tartalmaz.
Porckopásra és felfázásra is kiváló
A Kaliforniai Egyetem kutatásai szerint a csipkebogyó az ízületi fájdalmak és betegségek ellen is hatásos: a növény magas flavonoid- és vitamintartalma garantálja a fájdalmak mellékhatások nélküli enyhülését. A csipkebogyólekvár a székrekedéses panaszokon segíthet, teája vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig veseproblémákra és felfázásra is ajánlott.
Tudtad?
Miranda Kerr saját bevallása szerint egyedül a csipkebogyóolajnak köszönheti bőre üdeségét. Nem is csoda, hiszen az olaj tele van jól hasznosuló természetes antioxidánsokkal, E-vitaminnal, ránctalanító hatású béta-karotinnal, a telítetlen zsírsavak pedig a bőr hidratáltságáról gondoskodnak.Így készítsd el helyesen!
A filteres csipkebogyóteákat a legtöbben ugyanúgy leforrázzák és állni hagyják, mint a többi gyógyteát, ám ezzel a csipkebogyó C-vitamin-tartalma nagy részének is búcsút mondhatnak. Ha teheted, ne a filteres változatot válaszd, hanem szárított csipkebogyóhúst, melyből 2-3 grammnyit egy bögre hideg vízben áztass 12 órán át. A végén szűrd le, és csak langyosra melegítsd fogyasztás előtt.
Frigyesy Róbertné fitoterapeuta, természetgyógyász a csipkebogyó gyűjtéséről:
"A csipkebogyó vadon termő növény, de gyűjtésnél csak azokról a növényekről szedjük, melyek nem az utak, vasúti vonalak mellett nőnek. A bogyókat akkor szedjük le, ha teljesen bepirosodtak, nem kell megvárni, míg megcsípi őket a dér. Ha teaként szeretnénk felhasználni, akkor ki kell magozni, meg kell szárítani, de lekvárt is lehet főzni belőle. A tea a 12 órás hideg áztatást követően egész nap iható, és kiváló hangulatjavító hatású. A dohányosoknak nagyon jót tesz a csipkebogyó magjában található P-vitamin, ezért ők - de csakis ők - magozatlanul szárítsák meg a bogyókat, majd áztatás előtt kalapáccsal vagy mozsárban törjék meg egy kicsit, hogy a magok megrepedjenek."Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is! Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat! IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.