Fehér cukor - barna cukor, mi a különbség?
Bár barnasága miatt egészségesebben hangzik, a barna cukor nem sokban különbözik fehér társától: csupán melasztartalma nagyobb, melytől ragadós és barna lesz, de cseppet sem egészségesebb. Az árán viszont ez nem látszik: egy kiló fehér cukor 3-400 forint, míg a barna kilója akár 800-1500 forintba is kerülhet. Kétféle verzió elérhető: a nem teljesen kifehérített nádcukor is barna, de sokkal gyakrabban adnak nádmelaszt a cukorrépából készült fehér cukorhoz.
Nádcukor, répacukor, gyümölcscukor: fontos, hogy miből gyártják?
A kristálycukrot hazánkban főleg cukorrépából állítják elő, míg a világ más részein a trópusi vidékeken honos cukornádat használják e célra. Mivel ez utóbbinak nagyobb a szállítási költsége, Magyarországon a nádcukorhoz jóval drágábban lehet hozzájutni. A drágább jobb elv azonban itt sem érvényesül, hiszen ha ízük és ásványianyagtartalmuk teljesen nem is, de a kétféle cukor kémiai szempontból megegyezik, így a nádból előállított cukor nem sokkal egészségesebb, vagy diétásabb. A gyümölcscukor, más néven fruktóz viszont már kilóg a sorból, hiszen természetes formában is megtalálható a természetben. A vércukorszintet ez is megemeli, de lassabban, mint a szőlőcukor, és intenzív édes íze miatt (a szacharóznál 30%-kal édesebb) jóval kevesebbre van szükség belőle az ételek-italok édesítéséhez. Ennek köszönhetően még az energiabevitel is csökkenthető. Egy kiló 6-900 forintba kerül, így nem sokkal drágább, mint a kristálycukor.
Sztívia, eritriol és xilit, a furcsa nevű befutók
Az utóbbi években a cukorbetegek és a diétázók nagy örömére olyan cukrok is elérhetők, melyek alig emelik a vércukorszintet, mégis ugyanolyan könnyen és jól használhatók, mint a hagyományos cukor. A sztívia, azaz jázminpakóca egy igen régóta használt dél-amerikai gyógynövény, melynek szárított levele harmincszor édesebb a cukornál. Szigorúan véve természetesen ez nem cukor, de akként használhatjuk por, tabletta vagy folyékony formában. Nemcsak fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, de a vércukorszintet is alig emeli, kalóriatartalma pedig szinte elhanyagolható. Hátránya a kicsit furcsa íze és az ára: már a kis kiszerelésű, 50 ml-es cseppek vagy tabletták is több ezer forintra rúgnak. A jó hír viszont az, hogy a növényt te is nevelgetheted cserépben, és rendszeresen "szüretelhetsz", így jóval olcsóbban jutsz hozzá a levelekhez.
Az eritriol és a xilit sem sokkal marad le az árversenyben: mindkettő kilója kétezer forint körüli áron kapható legolcsóbban. A nyírfacukor, azaz xilit egy cukoralkohol, mely ízre, állagra és felhasználhatóságra is egyezik a kristálycukorral, egy kivételtől eltekintve: élesztős ételeknél nem használható. A cukor negatív tulajdonságai viszont hiányoznak belőle: alig emeli a vércukorszintet, cukorbetegek, diétázók is bátran fogyaszthatják. Ugyanez igaz az eritriolra is, mely kicsit kevésbé édes, de ugyanolyan jól beválhat. Az élelmiszeripar a kilencvenes évek óta használja, mert növeli a termékek eltarthatóságát.
Miért jó a méz?
Bár kalóriaértéke nem elhanyagolható, a méz mégis természetes alternatívája lehet a cukornak. Sok vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet tartalmaz, baktériumölő hatása is kiemelkedő, ráadásul ezen felül minden fajtaméz más-más kedvező tulajdonsággal bír.
Tipp:
A bolti mézek helyett inkább keress egy megbízható termelőt, akitől rendszeresen - és olcsóbban - vásárolhatsz. Egy kiló vegyesméz már 1300-1500 forintért is elérhető, míg az egyik legdrágább az erős antibiotikus hatású propoliszos méz, illetve a különleges gesztenyeméz, melynek már 2500-3000 forint kilója.Antal Emese, dietetikus
"A mesterséges édesítőszerek napjainkban terjedtek el. Energiaértékük elhanyagolható, így a testtömegcsökkentő étrendben is kitűnően alkalmazhatók. Nem befolyásolják a vércukorszintet, így cukorbetegeknek is ajánlhatók. A ciklamát 30-szor édesebb a répacukornál és ajánlható ételkészítéshez, főzéshez, mivel hőstabil. Az aszpartám kétszázszor édesebb a répacukornál, viszont hőérzékeny. Ezért főként italok és gyümölcskészítmények édesítésére használják. Ezt az édesítőszert támadják a legtöbben, de az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) számos kutatás alapján biztonságosnak nyilvánította és majdnem minden évben felülvizsgálja. Az aceszulfám-K édes íze szempontjából hasonló az aszpartámhoz, hőstabil és nincs mellékíze. Ha egy gyártó édesítőszert vagy cukorpótlót ad az élelmiszerhez, a címkén fel kell tüntetnie jelenlétüket, méghozzá mennyiségileg csökkenő sorrendben. Ezeket az anyagokat vagy kiírják a címkén és/vagy E jelölést használnak. Fontos megemlíteni még a szorbitot, amelynek édesítő ereje csupán a répacukor 30-50%-a. Túlzott fogyasztása haspuffadást és hasmenést okozhat, így a mértéket itt még fontosabb betartani."Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is! Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat! IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.