pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudjuk, hogy van normális és rossz pH-érték, a rossz pedig hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Talán azt is tudjuk, hogy az elsavasodás veszélye igen nagy, ha nem figyelünk oda a táplálkozásra és a mozgásra. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, mit is jelent pontosan ez az érték?

A pH egy olyan mérőszám, amellyel a testnedveink sav- és lúgháztartását mérhetjük. Ezt az értéket egy nullától tizennégyig terjedő számskálán jelzik: 7-es pH-júak a semleges oldatok, ettől az értéktől lefelé egyre savasabb, felfelé haladva viszont egyre lúgosabb az oldat. Szervezetünkben a lúgok a megújulást, míg a savak a lerakódások képződését segítik elő. A lerakódások számtalan betegséghez vezethetnek, ha hosszú távon nem változtatunk a kémhatáson, a kellemetlenségek az emésztési zavaroktól egészen a súlyos mozgásszervi megbetegedésekig is eljuthatnak.

Testünk valamennyi részén – a szájban, a bőrön, az ereinkben – található testnedveinknek van egy optimális pH-értéke, amelyre szervezetünk állandóan ügyel. Ha egészségesek vagyunk, akkor nyálunk állandóan lúgos, a pH-ja 7,5 körüli, a bőrünket, enyhén savas védőréteg fedi, a pH-ja 5,5 körül mozog, vérünk pH-ja pedig 7,3 körüli, tehát lúgos. Ha ez az utóbbi érték akár kéttizednyit is csökkenne, abba azonnal belehalnánk.

A savas szervezet fáradékonyabb és teljesítőképessége is gyengébb. Ha a tápanyagokkal szervezetünk nem kap a savak semlegesítéséhez elegendő kalciumot, akkor elvonja azt máshonnan, ami súlyos mozgásszervi problémákhoz, csontritkuláshoz, izomgörcsökhöz vezethet. Hiszen a csontok, az izületek, az izmok alapvető összetevői ezek az anyagok.

A normális pH megőrzésének számtalan módja van, pláne, amióta tudjuk, mi okozza a lúgosságot, vagy éppen a savasodást. A savképződésért felelős foszfor a húsokban, az édességekben, a fehérlisztben és a tartósítószerekkel készült valamennyi ételben és italban megtalálható. Egy átlagos, táplálkozási szokásaira nem kifejezetten ügyelő mai ember ételeinek háromnegyedét pedig ezek teszik ki. A savakat közömbösíteni képes lúgosító elemek – ilyen például a kalcium – a teljes kiőrlésű lisztben, a zöldségfélékben, a gyümölcsökben fordulnak elő nagy mennyiségben. A tudomány nagyon szigorúan azt mondja, ahhoz, hogy testünk elsavasodási folyamatait leállítsuk, 10 étkezésből 8-szor kellene ilyen ételeket (zöldséget, gyümölcsöt) fogyasztanunk.

Az étkezések után pedig érdemes 20 percig cukormentes rágót fogyasztanunk, hogy a száj lúgos kémhatását is helyreállítsuk. Evés után ugyanis a száj pH-ja gyorsan 4,5 körüli értékre csökken, mert a baktériumok sok savat termelnek. A savas hatás pedig hosszú távon fogszuvasodáshoz vezethet. A rágózás viszont nemcsak nyálat termel, ami természetes úton is védelmet nyújt a szuvasodás ellen, hanem a kutatók szerint a cukormentes rágógumi édesítőszere,a szorbitol is besegít a megelőzésben, mert ezeket a cukorpótlókat a baktériumok sokkal lassabban bontják le, mint a répacukrot, így a savképződés is elhúzódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.