pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nevetés közben kivillanó hófehér, hibátlan fogsor nem csak magabiztosságot és egészséget sugároz, de azt is jelenti, tulajdonosa tisztában van azzal, hogy a harmónia és a szépség a legapróbb részletekben bújik meg. Az egészséges fogsor az ápolt külső alapfeltétele – ráadásul olyan feltétele, amely kis odafigyeléssel megőrizhető.

Fájós, szuvas, egészségtelen fogakkal minden nehézkesebb: a beszéd, az evés, de még a kapcsolatteremtés is. A fogszuvasodás először csak néhány órára mérgezi meg tulajdonosának hangulatát, de egy kezeletlen fog hetekig, hónapokig tartó fájdalmakat is okozhat. De mi is az a fogszuvasodás és hogyan alakul ki?

A fogszuvasodás felé vezető út első lépése, hogy a fog kemény zománcrétege elkezd megpuhulni. Eleinte ez egy visszafordítható folyamat, de ha nem kap a fog elegendő törődést és figyelmet, akkor rosszabbodni kezd a helyzet. Tehát kezelés híján ez a folyamat átterjedhet a fogfelület alatti rétegekre is. S ha ez megtörténik, akkor lyuk keletkezik a korábban egészséges fogon.

De mitől puhul meg a zománcréteg? A lepedékben lévő baktériumok kíméletlen munkájától. A lepedék olyan ragacsos, filmszerű anyag, amely folyamatosan képződik a fog teljes felületén, de különösen az íny peremén és a fogak közötti résekben. Ebben az anyagban ott tolonganak a baktériumok, amik az ételmaradékok bomlasztásával plakksavat termelnek. A plakksav főként a magas cukor- és szénhidráttartalmú ételek esetében veszélyes anyag. Azaz amikor eszünk vagy iszunk – főként, ha cukrot és keményítőt tartalmazó dolgokat fogyasztunk –, plakksav képződik, ami szétmarja a zománc egy részét. Minél többször teszünk így, annál nagyobb mértékű plakksavtámadásnak vannak kitéve a fogaink.

Megakadályozható a szuvasodás? Persze. Hiszen nem mindenkinek vannak szuvas fogai. Néhány praktikával és odafigyeléssel minimálisra csökkenthetjük ennek kockázatát:

1. Naponta legalább kétszer alaposan mossunk fogat fluoridos fogkrémmel!

2. A fogközöket naponta egyszer fogselyemmel vagy fogköztisztító fogkefével is tisztítsuk meg!

3. Ne nassoljunk: a cukros, keményítőt tartalmazó ételek és italok fogyasztását érdemes az étkezések idejére korlátozni, hogy az evés által termelődő nyál kifejthesse hatását a plakksav ellen!

4. Rágózzunk: a plakksavak semlegesítését és a fogak ásványi anyag tartalmának megőrzését elősegíti, ha a főétkezések és az azok közötti kisebb étkezések után 20 percig cukormentes ORBIT® rágógumit rágunk.

5. Keressük fel rendszeresen fogorvosunkat, és kérjük tanácsát a fogápolással kapcsolatban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.