Krumpli
Legtöbbször sült krumpliként, krumplipüréként vagy héjában sülve fogyasztjuk, ráadásul többnyire fehér krumpliból készítjük el az ételeket. A lila burgonya azonban jóval egészségesebb, jótékonyan hat a vérnyomásra és a rák kockázatát is csökkenti.
Life.hu tipp
Nemrég mi is a piacon mustráltuk a lila burgonyát és a különleges zöldségeket - ha kíváncsi vagy rájuk, kattints ide!Répa
Répát gyakran főzünk bele a zöldség- vagy a húslevesbe, ám legközelebb érdemes odafigyelned arra, hogy ne vágd fel ezt a zöldséget, így ugyanis több tápanyagot veszít el, mintha egyben hagynád. Emellett azt sem árt tudni, hogy a répa főve jobban hasznosul a szervezetben, mint nyersen, ezért érdemesebb így fogyasztani.
Life.hu tipp
Kóstoltad már a répatatárt? Ha nem, most itt az ideje - a receptet itt találod!
Tea
Ha maximálisan ki akarod élvezni a tea jótékony hatásait, ne kövesd az angolokat, és ne rakj bele tejet, ezzel ugyanis csökken az ital szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező hatása. A zöld teát pedig ne édesítsd, hanem helyette gyümölcslét önts bele, mert a C-vitamin hatására jóval több tápanyagot nyerhetsz ki belőle.
Life.hu tipp
Zöld teás turmix erdei gyümölcsökkel? Próbáld ki - itt megmutatjuk, hogyan készítsd el!
Fokhagyma
A fokhagymáról sokan tudják, mennyire egészséges, ám azt talán kevesebben, hogy legjobb összezúzva fogyasztani, és legalább tíz percig állni hagyni, mert az allicin nevű enzim – amely szintén a szív- és érrendszerre hat kedvezően - így tud leginkább felszabadulni belőle. A zsírmentes salátaöntet elméletileg jó ötletnek tűnik, ám számos kutatás során kimutatták, hogy a salátákhoz fogyasztott zsír hatására egyrészt jóllakottabbnak érezzük magunkat, másrészt több tápanyagot nyerhetünk ki az ételünkből.
Life.hu tipp
Miért a fokhagyma az egyik legjobb immunerősítő? Milyen gyógyhatásai vannak? Innen megtudhatod.
Az almát és a körtét érdemes jó éretten enni, az érési folyamat hatására ugyanis jobban lebontódnak a klorofillok, így több aktív antioxidáns szabadul fel a gyümölcsökben.
Life.hu tipp
Az alma és a körte is tökéletes nassolnivalók gyerekeknek az iskolába. Itt mutattunk még több egészséges és gyorsan elkészíthető finomságot kicsiknek és nagyoknak!
Brokkoli
A brokkoli kétségtelenül az egyik legegészségesebb zöldség, megvéd bizonyos rákfajtáktól, de csak akkor, ha párolva fogyasztod. Sem a főzés, sem a sütés után nem maradnak benne olyan mértékben a jótékony összetevők, mint a párolás során. Ha nem találod elég ízletesnek, párosítsd valamilyen finom, fűszeres étellel, a legjobb, ha valamilyen csípős dolgot társítasz hozzá.
Life.hu tipp
A diós-almás brokkolisaláta az ősz egyik slágere - próbáld ki te is!
Mustár
A mustár is számos meglepetést tartogat számunkra, és meglepő módon a legtöbb hasznot a legegyszerűbb, sárga mustár jelenti. Ebben ugyanis megtalálható a kurkumin nevű összetevő, amely egyrészt a termék sárga színét adja, másrészt az egészségügyi előnyeiért is felelős.
Life.hu tipp
A mustár gyógyhatásairól már számtalanszor hallhattál - itt meg is mutatjuk a legfontosabbakat!
Tévhitek a konyhában
Tudod, hogyan lehet a legkönnyebben megpucolni a főtt tojást? Hallottál már arról, hogy a gombát nem szabad melegíteni? Egy korábbi cikkünkben már összeszedtük a legnagyobb konyhai tévhiteket - itt elolvashatod őket!
Ihász Katalin, dietetikus:
"A zöldségek nyers állapotukban tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot. Hő hatására veszítenek értékükből, ezért érdemes friss salátaként, vagy roppanósra párolva fogyasztani őket. A salátát locsoljuk meg jó minőségű olajjal (olíva, lenmag, szőlőmag stb.), így a zsírban oldódó vitaminok könnyebben kifejtik jótékony hatásukat."
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.