A zab mostanában ismét hatalmas népszerűségnek örvend: az egészségesen táplálkozók, diétázók konyhájában biztosan ott van egy jó adag zabpehely vagy zabliszt. De mit is kell tudni a zabról?
Táplál, és betegségek ellen is kiváló
A zabot ősszel takarítják be, ám az év többi időszakában is fellelhető. Rostban és tápanyagban gazdag, ennek pedig az az oka, hogy bár hántolják, ezzel azonban nem távolítják el a csírát és a korpát. A zabban található rost csökkenti a koleszterinszintet, ezért is érdemes fogyasztani. De szív- és cukorbetegségben szenvedőknek, magas vérnyomással küzdőknek is hasznos fegyver a betegségek ellen.
Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag
A zabban található B1- és E-vitamin, vas, kálium, magnézium és mangán is. Antioxidáns-tartalma is magas, fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sőt, a zabban található szelén az E-vitaminnal együtt csökkenti az asztma és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A változókorban is sokat segíthetnek a zabtartalmú ételek, ezek ugyanis kiválóak érelmeszesedés, magas vérnyomás és magas koleszterinszint ellen.
Külföldön is imádják a magyar Zabkásakirálynőt
Gökler Kriszti méltán érdemelte ki a Zabkásakirálynő nevet. Képmegosztó oldalán nap mint nap teljesen különböző, isteni zöldséges és gyümölcsös zabkásás finomságokat mutat meg. A fiatal lány nemrég a Life.hu-nak ITT mesélt arról, hogyan fogyott le 15 kilót évekkel ezelőtt, és miért is kattant rá a zabkására.
Fogyókúrázóknak is tökéletes
100 g zabpehelyben 386 kalória van, egy reggeli zabkásához ennek a fele bőven elég. A zab a vércukorszintet is stabilizálja, nem emeli meg annyira, mint például a kenyérfélék vagy akár a rizs. Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is csak javasolni tudja a zabos, zabpelyhes ételek fogyasztását: ,,A zabpehely vízben nem oldódó rostforrás. Mindazzal a számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amivel a rostok. A vizet magához vonja, megduzzad, kitölti a beleket, hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Energiaszegény étrendben is kiválóan alkalmazható. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, és egyenletesebb vércukor-emelkedést biztosít. Egy pohár joghurtba 2 teáskanál zabpehely ideális tízórai és ezzel már tettünk egy kis lépést az egészségünk megőrzéséhez."
Így fogyaszd
A zabliszt kiválóan helyettesíti a sima lisztet, a zabpehely pedig a reggeli zabkása mellett számos süteménybe, fogyókúrás édességbe használható. Ha reggel zabkását készítesz, az íznek csakis a képzeleted szabhat határt. 1 csésze - 4-5 deka - zabpelyhet főzz meg kétszeres mennyiségű vízben, esetleg tejben, és még melegen ízesítsd ízlés szerint. Édesítheted mézzel, de tehetsz bele csak gyümölcsöket: banánt, almát, erdei gyümölcsöket, de a magok, aszalt finomságok, sőt, a mák és a kókusz is nagyon finom ízt adnak neki. Nincs is ennél tökéletesebb reggeli!
Ha a különféle zabkásák után szívesen készítenél zabos süteményt is, íme 3 kedvenc és egyszerű receptünk.
Zabos-almás sütemény
Hozzávalók:
8 dkg zabpehely
8 dkg zabkorpa
fél csomag sütőpor
2 tojás
2 dl tej
2 dl joghurt
70-80 dkg reszelt alma
Így készítsd el
Keverd össze a zabpelyhet, a korpát és a sütőport. A felét szórd a kikent tepsi aljára, erre jöhet a reszelt alma, majd a zabos keverék másik fele. A tojást keverd ki a tejjel és a joghurttal, és öntsd fel vele a zabos-almás keveréket. 180 fokon süsd 30-40 percig, amíg barna foltos nem lesz a teteje. Hidegen kiválóan szeletelhető!
Zabos-mákos muffin
Hozzávalók:
5 dkg darált mák
5 dkg aprószemű zabpehely
5 dkg búzacsíra
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 kk szódabikarbóna vagy sütőpor
mazsola
3 ek méz
1 dl tejföl
2 dl tej
1 tojás
3 ek olaj
2 nagyobb alma reszelve
Így készítsd el
Keverd össze az összes hozzávalót egy keverőtálban, majd oszd el muffinfomákban. 180 fokon süsd 30 percig - a sütemény laza, puha és isteni!
Zabpelyhes sütemény 4 hozzávalóból
Hozzávalók:
250 g zabpehely
1 egész csomag őrölt fahéj
fél kiló reszelt alma
15 dkg bogyós gyümölcs, esetleg banán
Így készítsd el
A hozzávalókat keverd össze, esetleg ízesítsd még dióval is. Sütőpapírral bélelt tepsibe oszlasd el, és süsd 160 fokon nagyjából 50 percig. Hidegen szeletelhető!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.