Vegán menü karácsonyra: isteni, gyorsan megvan és nagyon egészséges!

karácsony Gréta konyhája vegán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igyekszel mellőzni a húst és minden állati eredetű élelmiszert az étrendedből, de karácsonykor azért szívesen ennél valami finomat? Stőhr Gréta vegán szakácsnő karácsonyi menüjét érdemes kipróbálnod!

Tokaji aszús birsalmakrémleves

Hozzávalók:

400 g birsalma
1 dl Tokaji aszú
1 ek. kókuszolaj
100 g nádcukor
2 dl kókusztej
1 ek. tápiókakeményítő
1 citrom leve és héja
fűszerek: csillagánizs, rózsabors, babérlevél, fekete bors, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szerecsendió

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A birsalmát megmossuk, kimagozzuk, és kockákra daraboljuk. Egy fazékban kókuszolajat hevítünk, rádobjuk a babérlevelet és a birsalmakockákat. Megszórjuk a cukorral, és lassú tűzön karamellizáljuk. Felöntjük a Tokaji aszúval, majd pár percig, míg az alkohol elpárolog, kevergetjük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, beletesszük a fűszereket, és lassú tűzön addig főzzük, míg a birsalma megpuhul. A végén kivesszük a babérlevelet, csillagánizst, és egy botmixerrel pürésítjük. Ha nagyon sűrű, adhatunk hozzá még vizet. Elkeverjük a kókusztejjel és pár evőkanál lével a keményítőt, hozzáadjuk a leveshez, majd újraforrásig kavargatjuk. Belereszeljük a citromhéjat, belefacsarjuk a citrom levét, elkeverjük, és melegen tálaljuk. Friss rózsaborssal megszórjuk.

"Kolbászkrémes" sajtos bejgli

Hozzávalók:

1 tekercs kész leveles tészta
1 üveg főtt csicseriborsó
5 gerezd fokhagyma
1 tk. füstölt paprika
1 tk. édes-nemes őrölt paprika
1 tk. vegamix
só, bors
1 mk. őrölt kömény
5 dkg biomargarin
2 ek. szójajoghurt vagy -tejföl
10 dkg növényi sajt reszelve

Forrás: Stőhr Gréta

Így készítsd el!

A leveles tészta kivételével mindent egy aprítóba teszünk, és masszává dolgozzuk össze. Kiterítjük a leveles tésztát, megkenjük a "kolbászkrémmel", majd a tetejére mindenhová reszelt sajtot szórunk. Fél centiméteren felhajtjuk a széleit, majd hosszában betekerjük, akárcsak egy bejglit. Megkenjük növényi tejjel a tetejét, majd pár vágást ejtünk rajta ferdén. 200 fokosra előmelegített sütőbe toljuk, és aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, de akár már langyosan is, szeletekre vágjuk, és növényi tejföllel tálaljuk.

Diókéregben sült tempeh korianderes édesburgonya-pürével

Hozzávalók:

250 g tempeh
150 g darált dió
1 tk. fokhagymapor
2 ek. teriyaki szósz
2 ek. kókuszolaj
1 kg édesburgonya
1 csokor friss koriander
10 dkg biomargarin
2 dl növényi tej
csipet szerecsendió

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A tempehet ujjnyi szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalát kókuszolajban aranybarnára sütjük. Meglocsoljuk teriyaki szósszal, majd rázogatva megsütjük. A fokhagymaport a darált dióval összekeverjük, a tempehet meghempergetjük benne, majd száraz serpenyőben mindkét oldalát közepes lángon megpirítjuk, vigyázzunk, hogy a dió ne égjen meg.

Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, sós vízbe feltesszük főni. Ha megpuhult, leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a szerecsendiót, a margarint és a tejet. Habosra keverjük. A koriandert megmossuk, kicentrifugázzuk, apróra vágjuk, majd tálalás előtt megszórjuk vele a burgonyapürét.

Gesztenyés-narancsos krémpite

Hozzávalók:

1 bögre nyers datolya
fél blokk cukormentes gesztenyemassza
fél bögre darált mandula
1 csomag vaníliapuding
1 ek. kókuszolaj
3 dl növényi tej
1 ek. tápiókakeményítő
6 ek. nádcukor
1 tk. vaníliaesszencia
2 narancs leve és reszelt héja
1 kókusztejszín

Forrás: Stőhr Gréta

Így készül a tortaalap

A datolyát 10 percre beáztatjuk, majd leszűrjük. Aprítógépbe tesszük a gesztenyével és 1 evőkanál olvasztott kókuszolajjal és a darált mandulával. Egynemű masszát kapunk, amit egyenletesen lenyomkodunk egy tortaformába. Hűtőbe tesszük. A növényi tejből kiveszünk 1 dl-t, és simára keverjük a pudingporral és a tápiókakeményítővel. A maradék növényi tejet, a narancs levét és -héját feltesszük főni a cukorral és a vaníliával, ha forr, takarékra vesszük, és állandó kavargatással sűrű krémet főzünk. A krémet folyamatosan kavargatva hűtjük le. A kókusztejszínt 2-3 órára mélyhűtőbe tesszük, majd habbá verjük. Hozzáadjuk, és elkeverjük a narancsos vaníliakrémmel. A habos krémet a tortaalapra kenjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap szeletekre vágva fogyaszthatjuk, a tetejére narancsszirupot locsolunk vagy narancsszeleteket teszünk.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.