Olaszország Costa Rica Ausztria Bécs Róma kávé2017 kávékultúra koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha igazi kávérajongó vagy, akkor biztosak vagyunk benne, hogy akárhol jársz, mindenképpen megkóstolod a helyi különlegességeket. Ha olyan szerencsés vagy, hogy eljutsz Costa Ricába, az egyik legautentikusabb országban kortyolhatod a feketédet, de ha nem tervezel ekkora utazást, akkor a bécsi melange és az olasz cappuccino is testet-lelket felforrósító élménnyel ajándékozhat meg a kirándulásod során. 

Kóstolj frissen pörkölt kávét Costa Ricán!

Aki még soha nem járt Costa Ricán, két dolog annak is az eszébe jut róla. Egyrészt az, hogy a világ legzöldebb és legboldogabb országának nevezik, másrész pedig a kávé. Mivel a világ egyik legnagyobb kávétermesztő országa, ráadásul a Costa Rica-i kávébabok a világ egyik legjobb minőségű kávéját adják, ha itt nyaralsz, mindenképpen érdemes egyszer - vagy inkább többször - megpihenni egy csésze feketére. Costa Rica egyébként szigorúan csak és kizárólag arabica kávét termeszt, a leghíresebb a 100 százalék arabicából álló Tarrazu, amelyet a jól megkülönböztethető, élénk, friss, gyümölcsös illatú, enyhén savas, selymes, csokoládés aromája tette a világ egyik legjobb fajtájává.

Ha igazi kávérajongó vagy, és szeretnél megismerkedni az országban megtalálható különféle kávékkal, ráadásul érdekel a termesztés és a pörkölés folyamata, akkor érdemes ellátogatnod a turistákra teljes mértékben felkészült pörkölőüzemek valamelyikébe, amelyek közül a legismertebb a főváros, San José mellett található.

A Costa Rica-i kávébabok a világ egyik legjobb minőségű kávéját adják, ha itt nyaralsz, mindenképpen érdemes egyszer - vagy inkább többször - megpihenni egy csésze feketére Forrás: Thinkstock, AFP

Kávékisokos - A legnépszerűbb kávéfajták

A legtöbb ember számára a reggeli rituálé elengedhetetlen része a kávéivás. Van, aki a rövid feketéért van oda, van, aki a lágyabb tejest imádja. Összeszedtünk néhány típust, amelyek közül a kávézókban választhatsz, vagy otthon is elkészítheted ezeket.

Se az eszpresszót, se a cappuccinót ne hagyd ki Olaszországban!

Sok minden egyébbel együtt Olaszország neve is egybeforrt a kávéval. Méltán, hiszen tény, hogy Európában kevesen csinálnak finomabb kávét, mint az olaszok. Állítólag Rómában készítik a legjobb eszpresszót, amelyből a helyiek - és az odaérkező turisták - is naponta több csészével fogyasztanak, bizonyítva azt, hogy a jó kávénak minden napszakban az asztalon a helye.

Ha Olaszországban jársz, ne csodálkozz, ha furcsán néznek rád, ha délután cappuccinót kérsz. A helyiek csakis reggel, de mindenképpen ebédig bezárólag fogyasztják ezt az italt, délután már rövid, forró eszpresszót (a kifejezés a gyorsaságra utal) hajtanak fel.

Olaszországban csak délelőtt igyál cappuccinót Forrás: Thinkstock

Eszpresszó vagy cappuccino?

Eszpresszó: A rövid fekete, a legtöbb különleges kávéspecialitás alapja. Egy eszpresszó általában 30 ml-es, azaz nagyjából egy csésze 2/3-át tölti ki.

Cappuccino: Az eredeti olasz receptje 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, díszítésnek a tetejére kakaópor.

A tökéletes olasz kávét - ristrettót - egyébként sosem bögréből, hanem icipici csészéből isszák, az egész alig 25 milliliter. Szintén helyi szokás egy korty grappával kiöblíteni a csészéket, csak hogy egy csepp se vesszen kárba az élénkítő fekete nedűből.

Rómában található a világ egyik leghíresebb kávézója

A római Antico Caffè Greco világszerte ismert kávézó, amely nagy múltra tekint vissza. Egykor a legnagyobb írók és művészek egyik közkedvelt találkozóhelye volt. Többek között gyakran megfordult itt Gogol, Stendhal, Hans Christian Andersen és Richard Wagner is.

Tudtad?

Az olaszok sok tekintetben a kávékészítés mesterei. Kevesen tudják, de itt született meg az első eszpresszógép is, amelyet Luigi Bezzera 1901-ben fejlesztett ki. A masina gyorsan népszerűvé vált, ugyanis a korábbiaknál gyorsabban tudott kávét főzni, tulajdonképpen ez volt a mai kévégépek őse.

Kortyolj melange-ot Ausztria fővárosában, Bécsben!

Ahogy a Costa Rica-i kávétermesztés, és az itáliai kis fekete, úgy világhíres a bécsi kávékultúra is. A gazdag kulturális örökségen túl a turisták kifejezetten a bécsi kávé miatt is elutaznak az osztrák fővárosba. Bécsben a kultúrához szervesen hozzátartozik a kávé, nem véletlen, hogy gyakorta emlegetik a világ kávéfővárosaként is.

A gazdag kulturális örökségen túl a turisták kifejezetten a bécsi kávé miatt is elutaznak az osztrák fővárosba Forrás: Thinkstock

Így született meg a melange

Az 1683-as törökök felett aratott bécsi győzelem után egy lengyel férfi, Georg Franz Kolschitzky a távozó törökök után egy kávébabbal teli zsákra bukkant, és elhatározta, hogy kávézót nyit. A kávét azonban a helyiek ízlésének megfelelően kellett átalakítania, ezért bevezette a filtert, vagyis különválasztotta a kávét a forrásban lévő víztől, majd mézzel, tejjel és tejszínnel még ízletesebbé tette. Így született meg Bécs jellegzetes kávéja, a melange. Ma a város számos lenyűgöző történelmi kávéházzal büszkélkedhet.

Mélange: a leggyakoribb recept szerint egy nagyobb üvegpohár aljára önteni kell egy kis mézet, erre jön a felhabosított tej. Az ülepedésre itt is érdemes 1-2 percet várni, majd egy adag eszpresszót óvatosan bele kell csurgatni. Az eredmény egy igen mutatós, réteges forró ital.

Az UNESCO szerint az itt található nagy múltú kávéházak felbecsülhetetlen részei a város örökségének. A városban éppen annyira népszerűek a patinás, régi kávéházak, mint a rövidke múlltra visszatekintő modern kávézók.

Ám amíg az előzőkbe inkább a középkorúak és tehetősebb turisták járnak, az utóbbiakban a hipszterkultúra virágzik, a két világ pedig ragyogóan megfér egymás mellett. A Café Central egyesek szerint a világ legszebb kávéháza, de érdemes meglátogatni a mára kultikussá vált Aidát is.

Bécsben járva érdemes meglátogatni a mára kultikussá vált Aidát is Forrás: AFP

Íme, a világ legszebb kávéültetvényei - Fotógaléria

Ha csak néhány országot lehetne mondani, hogy hol van a kávé őshazája, bajban lennénk, hiszen a világ számos táján kiváló minőségű fekete italt termelnek. A kész kávé ínycsiklandozó aromájával varázsol el minket, ám ilyenkor ritkán gondolunk arra, ahhoz, hogy a csészénkbe kerüljön, mennyi munka és szakértelem szükségeltetik. Képgalériánkban megnézheted a világ legszebb kávéültetvényeit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.