Számos diétánál olvashatjuk, hogy a kenyeret teljesen hagyjuk ki az étrendünkből. Ez sokaknak nehéz és számos kellemetlenséget tapasztalhatnak, ha ezt megteszik. Van, aki szerint a depresszió, a rák vagy akár az Alzheimer-kór kialakulában is szerepet játszhat a kenyérfogyasztás..
Ezzel szemben a publikált, és ellenőrzött bizonyítékok inkább azt állítják, hogy a kenyér üdvös, sőt, a teljes kiőrlésű fajták meglehetősen hasznosak - írja a 24.hu a Mediumon Markham Heidre hivatkozva.
Egy vizsgálat például rámutatott, hogy a teljes kiőrlésű kenyerér, a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, a barna rizs és a búzakorpa csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
A fehér kenyérnek ugyan sok pozitív hatása nincs, de a cikk szerint a hozzá társított negatív következmények nem annyira bizonyítottak, mint a teljes kiőrlésűek pozitív hatása. Úgy tűnik ugyanis, hogy a teljes kiőrlésűekből az optimális napi mennyiség 7,5 szeletnek felel meg.
A Minnesotai Egyetem professzora, Joanne Slavin szerint a kutatások eredményei azt mutatják, hogy a leghosszabban egészségesen élők étkezésében központi jelentőségűek a rostok és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezek ugyanis hozzájárulnak a vékonybél zsír- és szénhidrát-felszívódásának lelassításához, így a megfelelő mederben tartva a vércukorszintet. A teljeskirőlésű rostok emellett táplálják a bélrendszer egészséges baktériumati és a vastagbélre is jó hatással vannak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.