A görögdinnye érettségének a megállapítása szakértelmet igényel, de leginkább a dinnyetermelőtől – írja cikkében a Nébih. A zöldségesnél, áruházakban nehéz a vásárlónak eldöntenie, melyik az érett példány. Kopogtatjuk, ütögetjük, szagolgatjuk, de vajon ezek tényleg jó módszerek?
A termelők mintát vesznek több helyről, így állapítják meg, hogy érett-e már a termés, vagy még hagyniuk kell érni. Ám ez kóstolás nélkül is megállapítható.
Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ennek megfelelően a kocsány kezd száradni, barnulni – olvasható a Nébih oldalán.
A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.