Íme 4 alakkímélő húsvéti fogás, amit feltétlenül ki kell próbálnod!

Forrás: Shutterstock -
diéta fogyás ünnep húsvét hízás alakkímélő életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húsvéti dőzsölés alatt is érdemes szem előtt tartani, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. Amellett, hogy az év ezen időszakában sok sonkát és főtt tojást fogyasztunk, előtérbe kerülnek a kalácsok, sütemények és a nehéz, magas szénhidráttartalmú ropogtatnivalók is. Összeszedtünk 4 diétás húsvéti receptet, amit lelkiismeret-furdalás nélkül ehetsz az ünnepek alatt is.

1. Diétás fonott kalács, amiből bűntudat nélkül falatozhatsz

Abban talán mindannyian egyet értünk, hogy a kalács elengedhetetlen része a húsvéti menünek. A sonkához tökéletesen passzol az édeskés fonott kalács, de ki mondta, hogy a kalácsot nem lehet elkészíteni szénhidrátcsökkentett formában, cukor és tej nékül? Mutatjuk, hogyan csináld!

Amire szükséged lesz 1 nagyobb méretű kalács elkészítéséhez:

  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg búzasikér
  • 5 db tojás ( 2 egész és 2 tojássárgája a tésztába + 1 egész tojás a kalács megkenéséhez)
  • 2 dl kókuszkrém vagy 2 dl alacsony zsírszázalékú habtejszín
  • 2 dl cukormentes kókusztej
  • 7 g élesztő (instant)
  • 30 g édesítő (xilit, eritrit előnyben)
Diétás fonott kalács Forrás: Shutterstock

Így állítsd össze a tésztát:

A teljes kiőrlésű lisztet a összekeverjük egy kevés sóval és tálba tesszük. A lisztes keverék közepébe csinálunk egy mélyedést, amibe belerakjuk a tojás és a kókusztej kivételével az összes alapanyagot. Elkezdjük összekeverni, majd amikor már elkezdett összeállni a tészta, hozzáadjuk a kókusztejet. Amikor a tészta felvette a kókusztejet, egyenként hozzáadjuk a 2 tojást, a tojássárgáját és mindegyiket alaposan bedolgozzuk a tésztába. Addig kell dagasztani a tésztát, amíg nem lesz fényes felületű, és nem válik el a tál falától.

A dagasztott tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen (vagy sütőben kb. 40 fokon) egy órán keresztül kelesztjük. Ha biztosra akarsz menni, és van lehetőséged, érdemes biztosra menni, és dagasztógépbe rakni. Ha kész, a kalács tésztáját 3 egyforma részre osztjuk, és egyforma hosszú kb. 35 centiméter hosszú rudakat sodrunk belőlük. A rudacskákat a végeinél összeragasztjuk és összefonjuk a kalácsot. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megkenjük 1 felvert tojással. Ízlés szerint a tetejét megszórhatjuk mákkal, vagy magokkal. A kalácsot 180 fokra hevített sütőben sütjük 25-30 perc alatt készre sütjük.

2. Szénhidrátcsökkentett répatorta

Hozzávalók:

• 15 dkg teljeskiőrlésű liszt
• 15 dkg hámozott, reszelt sárgarépa
• 150 ml folyékony kókuszolaj
• 6 dkg édesítő (xilit vagy eritrit)
• 4 db tojás (szobahőmérsékletű)
• fél csomag sütőpor
• 1 citrom vagy narancs reszelt héja
• 1 dkg mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj és őrölt szegfűszeg keveréke

Szénhidrátcsökkentett répatorta Forrás: Shutterstock

Így készítsd el:

Üsd fel a tojásokat, majd adagold hozzá az édesítőt és keverd habosra robotgéppel. Folyamatos keverés mellett csorgasd hozzá a kókuszolajat, majd add a keverékhez a reszelt sárgarépát. Keverd bele a reszelt narancs vagy citromhéjat, a sütőport és a mézeskalács fűszerrel előzőleg elkevert szénhidrátcsökkentett lisztet. A keveréket adagold sütőpapírral kibélelt tortaformába, egyengesd el, és süsd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig.

3. Szénhidrátcsökkentett medvehagymás, füstölt sajtos csiga

Ezt kell megvásárolnod hozzá:

  • 25 dkg teljeskiőrlésű liszt + 2 dkg a szóráshoz
  • 25 dkg krém állagú zsírszegény túró
  • 25 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 2 tk. (1 dkg) himalája só
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • 5 dkg apróra vágott medvehagyma
Szénhidrátcsökkentett medvehagymás, füstölt sajtos csiga Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

Keverd össze a zsírszegény túrót, a lisztet, majd morzsold bele a vajat. Üsd hozzá a tojást, és gyúrd tésztává. Az összegyűrt tésztát takard le fóliával, és tedd a hűtőbe 10-12 órára. Másnap a sajtos csiga tésztáját liszttel megszórt felületen nyújtsd kb. 1 cm vékony, téglalap alakúra. A kinyújtott tésztát szórd meg a reszelt füstölt sajttal és az apróra vágott medvehagymával. Ezután a tésztát tekerd fel szorosan, vágd 2 cm vastag szeletekre és sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy ne legyenek túl szorosan, mivel sütés közben megnőnek. A tetejét megszórhatod egy kevés szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süsd aranybarnára.

4. Sárgarépás-diós zabkeksz

Hozzávalók: (1 csésze kb 250 ml-nek felel meg)

  • 1,5 csésze tk. liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 csésze zabpehely
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • fél tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 3/4 csésze durvára vágott dió
  • 1-1,5 csésze reszelt sárgarépa
  • 1 tojás
  • 3/4 csésze nádcukor + 2 ek barnacukor
  • fél csésze olvasztott vaj/ margarin
Sárgarépás-diós zabkeksz Forrás: Shutterstock

Így állj neki:

Keverd ki egy tálban a száraz anyagokat: a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a zabpelyhet, a fahéjat, a fűszerkeveréket és a diót. Pucold meg és reszeld le a sárgarépát. A tojást keverd habosra a cukrokkal, és add hozzá az olvasztott vajat. Szórd bele a sárgarépát, a száraz hozzávalókat, és gyúrd össze alaposan. A sűrű, ragacsos masszából formázz gömböket, kicsit lapítsd le őket a tenyereddel és sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süsd készre őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.