Tésztához: (1 nagy kalács)
- 50 dkg (500 g) búzafinomliszt
- 1 dl tej
- 1,5 dl habtejszín
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dkg (20 g) cukor
- 1 egész tojás
- 20 ml olaj
- csipet só
Fahéjas töltelékhez: (1 nagy kalácsba elég)
- 10 dkg (100 g) szobahőmérsékletű margarin
- 14 dkg (140 g) porcukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
Kakaós töltelékhez: (1 nagy kalácsba elég)
- 15 dkg (150 g) szobahőmérsékletű margarin
- 14 dkg (140 g) porcukor
- 2 evőkanál (kb 30 g) holland kakaópor
Ha mindkettőt ki szeretnéd próbálni, akkor érdemes elfelezni a tésztát és a töltelékek alapanyagait is.
- A lisztet egy tálba mérjük, beletesszük a csipet sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe.
- Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített tej és tejszín keverékét.
- Várunk 2 percet, hogy beinduljon az élesztő. Beleütjük a tojást, majd belemérjük az olajat.
- Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához.
- Összesen 40 percig kelesztjük. 20 percnél kicsit újragyúrjuk és újabb 20 percig hagyjuk kelni.
- Kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak bírjuk.
- Megkenjük a töltelékkel és feltekerjük.
- Hosszában kettévágjuk.
- Egyik végén összecsípjük, majd összefonjuk úgy, hogy a vágott oldala mindig kifelé nézzen.
- Ha feleztük, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába rakjuk kelni 45 percre.
- Ha egy nagy kalácsot sütünk, akkor a hagyományos püspökkenyérforma kicsi lesz. Vagy hosszabb, de keskeny formát keressünk, vagy süthetjük sütőpapíros tepsin is.
- Időközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul és felül sütésen.
- Forró sütőben 30-45 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Hűlés után kiemeljük a formából és leszedjük a sütőpapírt róla.