Ne csak húsvétkor süss kalácsot: íme, egy mennyei recept

sütés otthon finomat kalács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kalácsot legtöbbször húsvétkor szoktunk sütni, de később is varázsolhatunk ünnepi hangulatot. Íme, Kálci, a gasztroblogger anyuka remek receptje: kakós és fahéjas kalács.

Hozzávalók:

Tésztához: (1 nagy kalács)

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl habtejszín
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dkg (20 g) cukor
  • 1 egész tojás
  • 20 ml olaj
  • csipet só

Fahéjas töltelékhez: (1 nagy kalácsba elég)

  • 10 dkg (100 g) szobahőmérsékletű margarin
  • 14 dkg (140 g) porcukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj

Kakaós töltelékhez: (1 nagy kalácsba elég)

  • 15 dkg (150 g) szobahőmérsékletű margarin
  • 14 dkg (140 g) porcukor
  • 2 evőkanál (kb 30 g) holland kakaópor

Ha mindkettőt ki szeretnéd próbálni, akkor érdemes elfelezni a tésztát és a töltelékek alapanyagait is.

Recept:

  • A lisztet egy tálba mérjük, beletesszük a csipet sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe.
  • Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített tej és tejszín keverékét.
  • Várunk 2 percet, hogy beinduljon az élesztő. Beleütjük a tojást, majd belemérjük az olajat.
  • Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához.
  • Összesen 40 percig kelesztjük. 20 percnél kicsit újragyúrjuk és újabb 20 percig hagyjuk kelni.
  • Kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak bírjuk.
  • Megkenjük a töltelékkel és feltekerjük.
  • Hosszában kettévágjuk.
  • Egyik végén összecsípjük, majd összefonjuk úgy, hogy a vágott oldala mindig kifelé nézzen.
  • Ha feleztük, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába rakjuk kelni 45 percre.
  • Ha egy nagy kalácsot sütünk, akkor a hagyományos püspökkenyérforma kicsi lesz. Vagy hosszabb, de keskeny formát keressünk, vagy süthetjük sütőpapíros tepsin is.
  • Időközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul és felül sütésen.
  • Forró sütőben 30-45 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  • Hűlés után kiemeljük a formából és leszedjük a sütőpapírt róla.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.