Vendégvárás nincsen pogácsa nélkül. Ha szeretnél magas, réteges és puha pogácsát csinálni, akkor íme, Kálci, a gasztroblogger anyuka receptje.
Ilyen lesz a végeredmény Forrás: Kálci
Hozzávalók kb. 45 db sajtos, leveles pogácsához:
600 g búzafinomliszt (BL55) 100 g apróra reszelt trappista sajt 20 g só 2,5 dkg (25 g azaz fél kocka) friss élesztő 50 g tejföl 2,5 dl tej 1 db tojás 200-250 g nyers krumpli, sós vízben megfőzve 100 g hideg vaj vagy margarin 1 tojás a kenéshez kb. 100 g reszelt trappista sajt a szóráshoz kevés liszttel keverve
A lisztet, a sajtot és a sót összekeverjük és mélyedést készítünk a közepébe, ide morzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a langyos tejfölös tejet és beleütjük a tojást. Összekeverjük és egy lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Kb. 45-60 percig hagyjuk kelni (amíg a duplája nem lesz). Kinyújtjuk 0,5 cm vastagra. Ráreszeljük a kihűlt főtt krumplit egy nagy lyukú reszelővel, majd ugyanígy ráreszeljük a hideg vajat is. Feltekerjük és letakarjuk egy konyharuhával 30 percre. Kinyújtjuk és megint feltekerjük, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk. Kinyújtjuk és feltekerjük harmadjára is, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk. Kinyújtjuk, de már csak kb. 1,5 cm vastagra. Tetejét négyzetesen bevagdossuk egy éles késsel Éles pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (fontos, mert ha nem éles, akkor nem lesz olyan szép réteges). Tetejüket felvert egész tojással megkenjük és megszórjuk liszttel kevert sajttal. Hagyjuk kelni a tepsin őket addig, amíg 230 fokon alul és felül sütésen be nem melegszik a sütőnk. Szép pirosra sütjük őket a forró sütőbe tolva.