Kálci egy lengyelországi konferencián figyelt fel erre a finomságra, így hazatérve utánanézett, mi is ez pontosan, és hogyan kell elkészíteni. A Pletzlach-ot a lengyelek inkább magában fogyasztják nem is zsemlének, de annak is kiváló. Amerikában is sütik onion rolls/buns néven. Enyhén édeskés tésztán a hagyma édességét hihetetlenül jól kiegészíti az a kevéske mák, ami rákerül. Érdemes kipróbálni egészen különleges élmény a puha szinte kalácsszerű tésztájával. Mutatjuk, hogyan tudod elkészíteni otthon.
Hozzávalók:
Tésztához:
450 g búzafinomliszt
10 g só
25 g cukor
25 g (fél kocka) élesztő
2,5 dl víz
20 g olaj
Tetejére:
tojás
vöröshagyma
szemes mák (nem darált)
Recept:
A lisztet összekeverjük a sóval és mélyedést készítünk a közepére. Ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a langyos vizet és beleöntjük az olajat. Kidagasztjuk, hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta, 40 percet kelesztjük. A kelési idő alatt olajon apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy nagy szájú pohárral kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsin kelesztjük 15-20 percig. Megkenjük felvert egész tojással a tetejét. Egy teáskanál segítségével mélyedést csinálunk a közepére, ide kanalazzuk a kihűlt olajtól lecsöpögtetett hagymát Megszórjuk mákkal a tetejét.
Előmelegítjük a sütőt 230 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába. Kb. 15 perc alatt barnára sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.