Ha június, akkor gyümölcs szezon: ezeket a gyümölcsféléket érdemes kilószámra fogyasztani

június málna eper cseresznye Nyár meggy ribizli egres gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A június egyértelműen a piros gyümölcsök hónapja. A júniusi gyümölcsök amellett, hogy finomak, hatékony antioxidánsok, megvédenek a daganatos betegségek ellen, és jó állapotban tartják a szívet és az ereket. Lássuk, milyen gyümölcsökből érdemes betárazni júniusban, és melyiknek milyen jótékony hatásai vannak!

Eper

A földieper már május végén megtalálható a kertek nagy részében, és leginkább az időjárástól függ a beérés gyorsasága és az, mekkora szemekből falatozhatunk. Az eper az egyik legízletesebb, legfinomabb nyári gyümölcs, aminek számtalan jótékony hatása van. C-vitamin tartalma még a narancsénál is magasabb: az ember napi bevitelének mintegy 98%-át biztosítja, ráadásul alacsony kalóriatartalma mellett a másik előnye, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Az ízletes, piros eper rengeteg antioxidánst tartalmaz, rendszeres fogyasztásával csökkentheted a szervezetedben lévő káros szabadgyökök számát. A szamóca nem csak C-vitaminban gazdag, de tele B2-, B5-, B6-vitaminnal, E-vitaminnal és K-vitaminnal is. Csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér elmeszesedés és a rák kialakulásának kockázatát.

Alacsony kalóriatartalma mellett az eper másik előnye, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag Forrás: Shutterstock

Cseresznye

A cseresznyét nyersen a legjobb fogyasztani, hiszen ebben a formában a legmagasabb a vitamin tartalma, illetve kiváló vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású. A cseresznyének kb. a 80%-a víz, bőrújító hatású, és az ízületi megbetegedések megelőzésében is bizonyított a hatása. Enyhíti a reumatikus panaszokat, magas a káliumtartalma, és segít kordában tartani a vérnyomást. Ha ez nem lenne elég, van még jó pár előnye ennek a gyümölcsnek: elősegíti a jobb alvást, fokozza az energiaszintet, javítja az agyműködést, jót tesz a szemnek, javítja az emésztést és segít megelőzni az izomgörcsöket. A felhasználást illetően a cseresznye nagyon sokrétű: készíthető belőle befőtt, lekvár, leves vagy sütemény, sőt akár pálinka is.

Meggy

A meggy a cseresznyéhez képest savanykásabb ízű. Kiváló antioxidáns, segíti a fogyást, tele van vitaminokkal és az izmokat is regenerálja. Enyhíti az ízületi megbetegedések okozta fájdalmakat, és vértisztító hatású. A savasságának köszönhetően serkenti az emésztést, így ezekre a problémákra is tökéletes gyógyírként szolgál. A meggy nagyon egészséges, sokan meggylevet, befőttet vagy lekvárt készítenek belőle, de savanykás íze miatt édes süteményekbe is kiváló.

A meggy kiváló antioxidáns, segíti a fogyást, tele van vitaminokkal és az izmokat is regenerálja Forrás: Shutterstock

Málna

Ez az őshonosnak számító gyümölcs rengeteg C-vitamint, A-vitamint, vasat és antioxidánst tartalmaz, erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos, és csillapítja a lázat. A málna levele is fontos gyógynövénynek számít a népi gyógyászatban, ugyanis tea főzetként cukorbajra, vese-és húgyhólyagbántalmakra és meghűlés ellen is használják. A „Boldogasszony csipkéjéből" legtöbbször lekvárt, zselét vagy szörpöt készítenek, de ezt a gyümölcsöt tiszta alkohol édesítésére is használják, sőt bort is csinálnak belőle.

Ribizli

A ribizli kissé savanykás, fanyar ízű bogyós gyümölcs. A ribiszke sokkal több C-vitamint tartalmaz, mint például a narancs, így érdemes kihasználni a szezonját, és minél többet fogyasztani belőle. Kevesen tudják, de létezik fekete és fehér változata is: a bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizli C-vitamin tartalma a legmagasabb, szörpnek és bornak feldolgozva sokak által kedvelt, immunerősítő védőital. Fontos ásványi anyagai a nátrium, a kalcium, a foszfor, a magnézium és a vas. A ribizliből készült olajat száraz, érzékeny bőrre is használják, de a gyümölcs hashajtó hatása is ismert.

A ribiszke sokkal több C-vitamint tartalmaz, mint például a narancs, így érdemes kihasználni a szezonját Forrás: Shutterstock

Egres

Az egres lehet zöld, piros, illetve szőrős vagy kopasz. Termése a savanyútól az édesig mindenféle változatban megtalálható, a legtöbbször nyersen fogyasztják, de tökéletes levesnek, kompótnak és mártásnak is. Az éretlen egrest – magas pektintartalma miatt - az élelmiszeriparban zselésítő anyagként használják. A pöszméte májra, szívre, vesére és még a gyomor működésére is jó hatással van, és a benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.