Van egy hely Budapesten, ahol gyógyír lehet az újragondolt marhapörkölt

Forrás: (c)Zincenco -
lakásétterem fine dining Zincenco marhapörkölt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha emlékszünk még rá, a lakáséttermek 2014 környékén jelentek meg a hazai köztudatban. Bár kellett nekik még legalább 1,5-2 év ahhoz, hogy név szerint is fel tudjunk sorolni párat. Ismertetőjegyük is volt. A legtöbb ilyen konyhát lelkes hobbiszakácsok és főzni tudó gasztrobloggerek vitték, illetve olyan felszolgálásban jártas fiatalemberek és lányok, akik a nagymamát megfűzve, ketten vágtak bele a vállalkozásba, házias, múltba visszarepítő fogásokkal és profi kiszolgálással. A Zincenco kivárta azt az időszakot, amikor már a fine dining is a lakásba költözhetett, és ezen a júniusi vacsoraestén be is mutatta, milyen az, ha ez a két fogalom jó kereszteződésben találkozik.

A legjellemzőbb az volt, hogy a lakáséttermeknek, ahogy a nevük is mondja, otthonhangulata volt. Engedélyezett volt, hogy minden második tányér más legyen, hogy keveredjenek a vörös és fehérboros poharak, és a tányérokra kerülhetett jól átgondolt fine dining fogás és csirkepaprikás galuskával is. A hangulat kedvéért ugyanolyan jó volt beülni Győrben egy direkt erre a célra átalakított panellakás stílusos ebédlőjébe, mint egy budapesti egyszobás garzonba, ahol végül a konyhában verődött össze minden vendég.

A lakáséttermek fogalma egyébként az Amerikai Egyesült Államokból jutott el hozzánk, de a története és kialakulása egészen Kubáig, az 1960-as 1970-es évekig nyúlik vissza. Miután Fidel Castro hatalomra került az országban, számos intézkedése között volt, hogy bezárassa az éttermeket és szórakozóhelyeket, a szervezkedések legkisebb lehetőségét is kizárva ezzel. De a séfek és szakácsok nem adták fel ilyen könnyen, és saját otthonaikban vagy egy semleges, külső helyszínen szerveztek ebédeket, vacsorákat.

Forrás: Manfred Huegle

A példájukat egyre többen követni kezdték, és szépen lassan a barátok hozni kezdték az ismerőseiket is, így a résztvevők köre egyre tágult. Akik pedig megszimatolták benne az üzleti lehetőséget, azok szakmailag egyre minőségibb vacsorákat szerveztek (melyek híre azután szájról szájra terjedt). Az új éttermi forma aztán meghódította a latin-amerikai országokat, és végül az Egyesült Államokban is népszerűvé vált.

Igor és Zaida, a Zincenco lakásétterem megálmodói Forrás: (c)Zincenco

A Zincenco lakásétterem házigazdái Igor és Zaida Zincenco azonban Angliából, pontosabban Cotswolds vidékéről hozták haza a tudásukat és a gasztronómia iránti szenvedélyüket. A fine dining lakásétterem ötletét a barátaiknak tartott vacsorapartik alapozták meg. Eleinte mindig szerdánként tartották a vacsoraesteket, így ez a nap vált a hét fénypontjává. Idővel aztán már mindegy is volt, melyik napra esett az összejövetel, az volt mindenki „szerda estéje". Miután a barátok hazaköltöztek Magyarországra, és Igornak, illetve Zaidának is honvágya támadt, a lakásétterem ötlete egyre inkább testet öltött. A cél az volt, hogy a hazai vendégkörnek is elhozzák a szerda esték hangulatát, azt a magas színvonalú, minőségi gasztronómiai élményt, amit lazán, barátságos környezetben élvezhetnek a látogatók.

A cikknek nincs vége, rengeteg érdekességet olvahatsz még a lakásétteremről a Travelón!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.