Szárnyasok a grillen?
Hús nélkül nincs grillezés, válasszunk jó minőségű, friss baromfit, amiből még a diétázók is bármennyit fogyaszthatnak. Kitűnő ásványi anyag- és vitaminforrás (B1, B2, B6, E vitamin), nagyszerű állati eredetű fehérjeforrás. A baromfihúsok a grillezés során is megtartják kedvező jegyeiket, sok vizet veszítenek, ezáltal koncentrálódik a tápanyag-tartalmuk is.
Fontos az előkészítés
A kinti sütögetés mindig is népszerű volt, gondoljunk a szalonnasütésre vagy a bográcsban készülő ételekre. Ma már a grillezés és a barbecuezás is nagyon népszerű, hiszen egyre többen sütögetnek szabadtéren. Azonban érdemes felkészülni a grillezésre, és a biztonság sem utolsó szempont akkor, ha gyerekek és házi kedvencek is körülöttünk vannak.
Baromfi esetén az előkészülettel töltött idő nem vesz sokat igénybe, hiszen ezeket a húsokat elég pár órával a grillezés előtt bepácolni. Fontos, hogy a páclé mindig fedje el a húsokat, így még ízletesebb lesz a végeredmény. A páchoz sót nem ajánlott tenni, csak közvetlenül a sütés előtt, mert elvonja a vizet a húsból. A húsok nagyjából 2 cm-es vastagságúak legyenek, így mindössze 10 perc alatt gyorsan elkészülnek. Mielőtt elkezdjük a sütést, győződjünk meg róla, hogy tiszta grillsütőt használunk, ugyanis a lerakódott zsír könnyen meggyulladhat.
Grillezés aranyszabályai
Húsfogó, csipesz, grill-lapát - pár eszköz, ami nélkül nem lehet grillezni. A villát felejtsük el, semmiképpen ne szurkoljuk a húst, különben nem marad finom szaftos. Sütés közben a pác levével érdemes kenegetni a húst, viszont a szilárd összetevőkkel óvatosan, csak pár perccel a sütés előtt kerüljenek a húsra, különben megéghetnek.
A készre sült falatokat távol kell tartani a grillsütőtől, nem érdemes azon melegen tartani, érdemes alufóliába csomagolni, így megtartja a megfelelő hőfokot.
Egy igazán izgalmas receptet mutatunk Borbás Marcsitól, ami nem más, mint a rosé kacsamell grillen.
Rosé kacsamell grillen
Hozzávalók (4 személyre):
Zöldséghez:
Elkészítés:
A rosé kacsamellet grillen is könnyen elkészíthetjük, ha betartunk néhány szabályt.
A kacsamellfiléket besózzuk, a bőrt óvatosan beirdaljuk úgy, hogy a húsba ne vágjunk bele. Ezután a forró grillrácsra helyezzük a húst a bőrös felével lefelé. Így sütjük 6-7 percig, hogy a zsír alaposan kisüljön a kacsa bőréből. Ha gázgrillen készítjük, figyeljünk, hogy ne közvetlenül a tűz fölé tegyük a húsokat, mindig kapcsoljuk le azt a gázégőt, ami fölé a húsokat tesszük, nehogy megégjenek, közben pedig melegítsük a grillfelület másik felét.
Ha letelt a 6-7 perc, akkor fordítsuk meg a húsokat, és tegyük fel a grillre az ízlés szerint feldarabolt zöldségeket is. A zöldségeket nem szükséges fűszerezni, csupán sót és olívaolajat használjunk hozzájuk.
húsokat ekkor már elkezdhetjük kenegetni a vajba mártott rozmaringszállal. 2-3 perc elteltével tegyük át a húsokat a felső grillrácsra, hogy most már ne érje őket közvetlen hő, majd hagyjuk állni 10 percig a meleg grillsütőben, de közben mindenképpen fedjük le. Így a forróság behúzódik a hús belsejébe, és a szaftok is egyenletesen eloszlanak benne. Ha nem szeretnénk, hogy a belseje rózsaszín legyen, hanem jobban át szeretnénk sütni, akkor hagyjuk tovább állni a végén, illetve picivel több ideig süssük a melleket.
Ha elkészültünk, máris tálaljuk a kacsamellet vékonyan felszeletelve, pehelysóval meghintve, a grillezett zöldségekkel együtt.
További receptekért látogassanak el az Agrármarketing Centrum honlapjára, valamint kövessék közösségi oldalaikat is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.