A médiában igen gyakran találkozunk különböző jótanácsokkal, hogy mely zsírok az egészségesek és melyek a kifejezetten károsak, mely ételeket érdekes mellőzni. A sok javaslat ellenére, néha mégsem tudunk lemondani ezekről a finomságokról.
Az utóbbi pár év egyik legkelendőbb találmánya a forrólevegős sütő, amely lehetővé teszi számunkra, hogy minimális olajjal vagy akár olaj nélkül is elkészíthessük ezeket a finomságokat. Nem csak egészséges táplálkozást tesz lehetővé, hanem időt és energiát is spórolhatunk vele.
A forrólevegős sütő kitűnő megoldás azok számára, akik egészséges és finom ételeket szeretnének készíteni, de mégsem szeretnének lemondani a kedvenc ételeikről. A készülék hasonlít a hagyományos olajsütőhöz, azonban van egy hatalmas különbség közöttük. A klasszikus sütőhöz jelentős mennyiségű olajat kell adagolnunk, hogy működésre bírjuk, a forrólevegős sütő csupán pár csepp olajat igényel, ily módon süti meg a hasábburgonyát és a finom ropogós csirkecombot.
Hogyan képes erre ez a kis eszköz?
A forrólevegős fritőz működési elve nagyon egyszerű. A készülék fűtőelemmel van ellátva, ami az általunk kiválasztott hőfokra melegszik fel. A sütőben lévő ventilátor biztosítja a forró levegő egyenletes áramlását, így az étel egyenletesen sül. Az elkészített ételhez tanácsos azért egy nagyon kevés olajat hozzáadni, illetve vékonyan átkenni olajjal például a csirkecombot, hogy a sülés következtében ne száradjon ki. A sült krumpli esetében elegendő egy kanál olaj, ezt eloszlatni a burgonyán, ízlés szerint fűszerezhetjük is, és már mehet is a sütőbe. Hagyományos esetben, sokkal több zsiradékra van szükség, arról nem is beszélve, hogy ennek egy részét még magába is szívja az étel.
Ajánlott bizonyos időnként rápillantani a készülő ételre, és a kosarat megrázogatni, hogy még egyenletesebben süljön a benne lévő finomság. Egyes készülékek keverőlapáttal is rendelkeznek, amely automatikusan keveri az ételt.
A forrólevegős sütőnek számos megkérdőjelezhetetlen előnye van. Az így sütött ételek kevesebb idő alatt készülnek el, és a gép használata is igen kényelmes. Akár 3 percen belül is felmelegszik. A beállítható programoknak köszönhetően pedig beállíthatjuk az adott ételhez megfelelő sütési időt is.
A forrólevegős sütőben egy étel elkészítéséhez, a hagyományos fritőzökhöz képest, 80-90%-kal kevesebb zsiradékra van szükség. Nagy előnye továbbá, hogy alacsonyabb hőmérsékleten történő sütést is lehetővé tesz, így drágább és minőségi olajokat is használhatunk.
Az olaj magas fokra hevítése és a hosszabb sütés során olyan bomlástermékek alakulnak ki, amelyek egészségtelenek lehetnek. A forrólevegős sütőben készített ételek nem csak alacsony kalóriatartalmúak lesznek, de a karcinogén anyagok sem tudnak kialakulni. A forró olajban sütés másik nagy hátránya az olajszag, ami az egész lakást belengi. Kifejezetten nehéz tőle megszabadulni. Az olaj fröcskölése, pattogása pedig kifejezetten nagy bosszúságokat tud okozni...
A forrólevegős sütők tisztítása igen egyszerű, hiszen nincs az a nagy mennyiségű zsír, amitől meg kell szabadulnunk, azaz valahova ki kell öntenünk.
A serpenyőből igencsak kellemetlen a vastag zsírréteg eltakarítása és az égéstermékek levakargatása is. A forrólevegős fritőzöknél csak egy enyhén olajos kosár marad, amit vagy kézzel vagy mosogatógépben könnyedén meg is tisztíthatunk.
Sokan kételkednek ebben a készülékben, és úgy gondolják, hogy egy újabb marketinghúzásról van szó, egy újabb konyhai gépről, ami csak helyet foglal majd a polcon. Azonban, aki kipróbálja, maradéktalanul elégedett lesz ezzel a termékkel, és biztos, hogy nem valamelyik polcon fog hánykolódni, hanem központi helyet foglal majd el a konyhapulton.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.