A forrólevegős sütő előnyei

Forrás: pixabay -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi időben egyre többet hallunk az egészséges életmódról és az egészséges táplálkozásról: több gyümölcs, több zöldség, kevesebb zsíros, olajos étel és sok mozgás. Ezeket a tanácsokat próbáljuk is követni, hiszen az egészség a legfontosabb, azonban néha mégsem tudunk ellenállni egy finom rántott húsnak egy kis sült krumplival. Az említett ételekkel az egyik probléma az, hogy olajban sülnek. Sülés során az étolaj szerkezete megváltozik, transzzsírokká alakul, ami nem tesz jót a szervezetnek.

A médiában igen gyakran találkozunk különböző jótanácsokkal, hogy mely zsírok az egészségesek és melyek a kifejezetten károsak, mely ételeket érdekes mellőzni. A sok javaslat ellenére, néha mégsem tudunk lemondani ezekről a finomságokról.

Az utóbbi pár év egyik legkelendőbb találmánya a forrólevegős sütő, amely lehetővé teszi számunkra, hogy minimális olajjal vagy akár olaj nélkül is elkészíthessük ezeket a finomságokat. Nem csak egészséges táplálkozást tesz lehetővé, hanem időt és energiát is spórolhatunk vele.

A forrólevegős sütő kitűnő megoldás azok számára, akik egészséges és finom ételeket szeretnének készíteni, de mégsem szeretnének lemondani a kedvenc ételeikről. A készülék hasonlít a hagyományos olajsütőhöz, azonban van egy hatalmas különbség közöttük. A klasszikus sütőhöz jelentős mennyiségű olajat kell adagolnunk, hogy működésre bírjuk, a forrólevegős sütő csupán pár csepp olajat igényel, ily módon süti meg a hasábburgonyát és a finom ropogós csirkecombot.

Forrás: pixabay

Hogyan képes erre ez a kis eszköz?

A forrólevegős fritőz működési elve nagyon egyszerű. A készülék fűtőelemmel van ellátva, ami az általunk kiválasztott hőfokra melegszik fel. A sütőben lévő ventilátor biztosítja a forró levegő egyenletes áramlását, így az étel egyenletesen sül. Az elkészített ételhez tanácsos azért egy nagyon kevés olajat hozzáadni, illetve vékonyan átkenni olajjal például a csirkecombot, hogy a sülés következtében ne száradjon ki. A sült krumpli esetében elegendő egy kanál olaj, ezt eloszlatni a burgonyán, ízlés szerint fűszerezhetjük is, és már mehet is a sütőbe. Hagyományos esetben, sokkal több zsiradékra van szükség, arról nem is beszélve, hogy ennek egy részét még magába is szívja az étel.

Ajánlott bizonyos időnként rápillantani a készülő ételre, és a kosarat megrázogatni, hogy még egyenletesebben süljön a benne lévő finomság. Egyes készülékek keverőlapáttal is rendelkeznek, amely automatikusan keveri az ételt.

A forrólevegős sütőnek számos megkérdőjelezhetetlen előnye van. Az így sütött ételek kevesebb idő alatt készülnek el, és a gép használata is igen kényelmes. Akár 3 percen belül is felmelegszik. A beállítható programoknak köszönhetően pedig beállíthatjuk az adott ételhez megfelelő sütési időt is.

A forrólevegős sütőben egy étel elkészítéséhez, a hagyományos fritőzökhöz képest, 80-90%-kal kevesebb zsiradékra van szükség. Nagy előnye továbbá, hogy alacsonyabb hőmérsékleten történő sütést is lehetővé tesz, így drágább és minőségi olajokat is használhatunk.

Az olaj magas fokra hevítése és a hosszabb sütés során olyan bomlástermékek alakulnak ki, amelyek egészségtelenek lehetnek. A forrólevegős sütőben készített ételek nem csak alacsony kalóriatartalmúak lesznek, de a karcinogén anyagok sem tudnak kialakulni. A forró olajban sütés másik nagy hátránya az olajszag, ami az egész lakást belengi. Kifejezetten nehéz tőle megszabadulni. Az olaj fröcskölése, pattogása pedig kifejezetten nagy bosszúságokat tud okozni...

A forrólevegős sütők tisztítása igen egyszerű, hiszen nincs az a nagy mennyiségű zsír, amitől meg kell szabadulnunk, azaz valahova ki kell öntenünk.

A serpenyőből igencsak kellemetlen a vastag zsírréteg eltakarítása és az égéstermékek levakargatása is. A forrólevegős fritőzöknél csak egy enyhén olajos kosár marad, amit vagy kézzel vagy mosogatógépben könnyedén meg is tisztíthatunk.

Sokan kételkednek ebben a készülékben, és úgy gondolják, hogy egy újabb marketinghúzásról van szó, egy újabb konyhai gépről, ami csak helyet foglal majd a polcon. Azonban, aki kipróbálja, maradéktalanul elégedett lesz ezzel a termékkel, és biztos, hogy nem valamelyik polcon fog hánykolódni, hanem központi helyet foglal majd el a konyhapulton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.