Ezeket fogyaszd, hogy kollagénhez juttasd a szervezetedet

élelmiszer kollagén kollagénfogyasztás természetes kollagén
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kollagén egyfajta fehérje, amely nagyban hozzájárul csontjaink, fogaink, bőrünk, hajunk, körmeink, ízületeink és izmaink jó állapotához. Most pedig megmutatjuk a legjobb természetes kollagénforrásokat is.

A kollagén igazi csodaszer, amely az egészségünk és a szépségünk egyik záloga lehet. A kollagén voltaképpen olyan, akár egy ragasztó, amely összetartja az emberi testet és rugalmassá, életerőssé teszi. Nem véletlen, hogy a szervezetben található fehérje 30%-át is ez teszi ki.

A kollagén élettani hatása számos területen megmutatkozik. Serkenti a haj és a köröm növekedését és javítja az állapotukat is. Feszesíti a bőrt és kisimítja a ráncokat. Nagyban növelheti a csontok, a porcok, az ízületek rugalmasságát, így kiváló a mozgásszervi megbetegedések megelőzésére is. A baj csupán az, hogy minél idősebbek leszünk, annál kevesebb kollagént állít elő a szervezetünk. Többek között ezért is válunk egyre ráncosabbá, lesz élettelen, száraz a hajunk, kopnak az ízületeink vagy válnak törékennyé a csontjaink.

Tehetünk-e bármit?

A válasz egyértelműen IGEN. Bár az öregedést nem fordíthatjuk vissza vagy állíthatjuk le, jelentősen csökkenthetjük, ha megfelelő mennyiségű és minőségű kollagént juttatunk a szervezetünkbe – méghozzá belülről, azaz az étkezésünkkel. Manapság már rengeteg étrendkiegészítőt lehet kapni, amely kollagént tartalmaz, akik azonban a természetes megoldások hívei, és a mindennapi étkezéssel növelnék a napi kollagéntbevitelt, azoknak a következő ételek fogyasztását ajánljuk.

Húsleves (kocsonya)

A húsleves mindenre IS jó. Megfázásra, gyomorpanaszokra, és igen, a kollagénszint növelésére is. Minél kocsonyásabb hidegen a levesünk, annál értékesebb a kollagén szempontjából is.

Forrás: Shutterstock

Zselatin

Az étkezési zselatint olyan fehérjék alkotják, mint a kollagént, így kiváló pótlóanyag, ráadásul, mivel semleges ízű, így számos édes és sós ételhez felhasználható.

Húsfélék

Valószínűleg nem meglepő, hogy ha a húsleves kiváló kollagénforrás, akkor a különféle húsok is azok. Érdemes nem csupán magát a húst, hanem a ragacsos, zselés szaftot, valamint a hal bőrét is elfogyasztani, mert ezek is igen gazdagok kollagénben.

Kollagénes kávé

Már létezik olyan étrend-kiegészítő, ami a zöldkávé kivonat, a kollagén és a hialuronsav erejével segít visszaállítani bőrünk szépségét, rugalmasságát, fiatalos állapotát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.