Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legenda szerint az észak-amerikai indiánok fedezték fel a popcornt, amikor kukoricaszemek kerültek a tűz közelébe és elkezdtek kipattogni. Az indiánok először azt hitték, hogy a gonosz lelkek szabadulnak ki a tűz hatására, majd idővel megbékéltek vele és „fehér aranyként" emlegették a csemegét.
A pattogatott kukoricát kezdetben a mozik előtt árulták, ugyanis azt tilos volt bevinni a nézőközönség sorai közé. Egyrészt úgy gondolták, hogy a patinás mozihoz és a minőségi szórakozáshoz nem illik az olcsó csemege, másrészt nem akarták, hogy a hangos rágcsálás elvonja a némafilmekről a figyelmet. Amikor azonban berobbant a hangosfilm, minden megváltozott. Végre azok is elmehettek moziba, akiknek gondot okozott a szövegek olvasása, és megjelentek a szegényebb rétegek is, akiknek megfelelt az olcsó rágcsálnivaló. Egy idő után már beengedték a mozik a popcorn árusokat, de a nagy áttörést a gazdasági világválság hozta meg, amikor a mozik saját maguk kezdték előállítani a pattogatott kukoricát.
A popcorn népszerűsége akkor esett vissza, amikor egyre elterjedtebbé vált, hogy a családok rendelkeztek saját televízióval és már nem jártak annyian moziba. A General Mills nevű cég azonban erre is talált megoldást, megszületett a mikrós popcorn, mely millióknak tette lehetővé, hogy otthon is élvezzék kedvenc csemegéjüket.
Popcorn-rajongók figyelem! Összegyűjtöttünk nektek 15 érdekességet, amit tuti nem tudtatok a híres nassolnivalóról:
Január 19-én van a Nemzeti Popcorn Nap.
A popcorn tömegfogyasztása Charles Cretors nevéhez fűződik, aki 1893-ben feltalálta az első mobil kukoricapattogtatót. Egy gőzgépet és egy mogyorósütő-kocsit kombinált, a kukoricaszemek pattogtatásához vajat és zsírt használt.
A világ legnagyobb popcorn-termelője az Amerikai Egyesült Államok, 25 államban termesztenek kukoricát.
Magyarországon a sós, sajtos és karamellás ízesítésű popcorn a legnépszerűbb, de léteznek egyéb ízesítések is, mint pl. fokhagymás, csokis, fahéjas, szarvasgombás, epres vagy szezámmagos popcorn.
A pattogtatott kukoricaszemek akár egy méter magasra is felpattanhatnak a levegőben.
A pattogatott kukorica fontos étel volt az aztékok számára, de még több is ennél – fejdíszt és nyakláncot készítettek belőle, és az isteneik szobrait is díszítették vele.
A legenda szerint Kolumbusz Kristófot is popcornnal vendégelték meg az indiánok.
A 19. század végén és a 20. század elején a popcorn népszerű reggelinek számított, úgy ették, ahogy manapság mi a gabonapelyhet.
A II. világháború alatt az amerikaiak háromszor annyi pattogatott kukoricát ettek, mint előtte vagy utána, ugyanis a cukor nagy részét elküldték az amerikai csapatoknak a tengerentúlra, így abból a kevésből, ami maradt, nem tudtak édességet készíteni.
A popcorn gluténmentes, és több rostot tartalmaz, mint a sós perec vagy a burgonyachips. Mivel alacsony kalóriatartalmú, ezért fogyókúrához is ajánlott, persze ez attól is függ, hogyan van elkészítve. Egy nagy adag mozis popcorn akár 1400 kalóriát tartalmazhat!
A popcorn lehet nagyon egészséges és nagyon egészségtelen is, attól függ, hogyan fogyasztjuk. A legegészségesebb, ha otthon készítjük el magunknak, az előre csomagolt mikrós popcorn tasakja ugyanis sokszor perflour-oktánsavval van bevonva, amit több egészségügyi problémával is társítottak korábban. Káros lehet a mesterséges vaj ízesítésében található vegyi anyag, a diacetil is, valamint a pálmaolaj, mely összetevőként szerepel szinte az összes mikrós popcorn dobozán.
A legtöbb mozi több profitot termel a popcorn eladásából, mint a belépőjegyek árából.
A még ki nem pattogtatott kukoricát nem szabad a hűtőben tartani, mert kiszárítja a kukoricaszemet.
A pattogatott kukorica polifenolt tartalmaz, ami csökkentheti a rák kockázatát.
A popcorn otthon is könnyen elkészíthető, nem kell hozzá semmi más, csak pattogtatni való kukorica, némi só és fűszer. Elkészítése egyszerű: egy nagy lábos aljára egy kis olajat teszünk, felforrósítjuk, majd beletesszük a kukoricaszemeket és némi sót. Ami fontos, hogy rakjunk egy fedőt a lábas tetejére, különben az egész konyha tele lesz a kipattogzott finomsággal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.