A lestyánt nagyanyáink és elődeik még alapfűszerként használták, ám hosszú ideig háttérbe szorult. Manapság – kissé méltatlanul – magginövény, vegetanövény elnevezése is ismert, mivel alapvető összetevője az ételízesítő poroknak és kockáknak – nem véletlenül.
A petrezselyem és a zeller mellett mindig érdemes ott tartani a húsleves hozzávalói között. Levele nagyon hasonlít a zelleréhez – elvégre a zellerfélék családjába tartozik – ám az íze egészen más, egészen különleges és intenzív. Ráadásul gyógynövényként is megállja a helyét! - hívja fel a figyelmet cikkében a Ripost.
A lestyán az illóolajok és kumarinok mellett ftalidokat is tartalmaz, melyek által hatásos gyógyír a a gyomor és a belek görcseire. Intenzív aromája serkenti az emésztőnedvek termelődését, tanácsos étvágytalanság vagy puffadás esetén is fogyasztani.
Erős vizelethajtó hatással is bír, aminek köszönhetően a fogyasztásával csökken a szervezetben a húgysav szintje – tehát ízületi bántalmakra is kiváló gyógyír.
Egy evőkanálnyi szárított lestyángyökeret áztass tíz percig forró vízben, majd szűrd le, és fogyaszd egészséggel. Fontos tudni: vesebetegek és kismamák NEM fogyaszthatják!
Szinte egész évben szüretelheted a friss lestyánt, ha 2-3 tövet elültetsz a kertedben. Cserépben nem érdemes tartani, mert hatalmasra nő; a legegyszerűbb palánta formájában megvásárolni ezt az évelő növényt, és májusban kiültetni szabadföldbe. Ha elég ügyes vagy, magról is kikel: késő ősszel, az első fagyok beállta előtt kell elvetni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.