Összegyűjtöttünk pár ételt, ami egyeseknek ínyencfalatnak számít, míg más semmi pénzért nem enné meg. Te melyik csoportba tartozol?
Kocsonya
A kocsonya egy igazi népi eledel, ami legtöbbször karácsony és újév környékén kerül az asztalra, bár Magyarországon évszaktól függetlenül szívesen fogyasztják. A hagyományos recept füstölt tarjából, bőrkéből, csülökből, sertésfarokból, körömből, fülből és húsleves alapból készül. Érdekesség, hogy az első írott recept Franciaországban maradt fenn 1395-ben, de a kocsonya minden európai nép konyhájában megtalálható. Zselés állaga illetve a sertés zsíros, porcos, csontos részeinek felhasználása miatt sok emberből ellenérzést vált ki, ugyanakkor mások odavannak az ízletes, különleges ételért, ami természetes kollagénforrás is.
Pacal
A pacal hallatán a legtöbben elkezdenek fintorogni, ugyanakkor vannak emberek, akik szerint egy jól elkészített csülkös pacal a világ legjobb ételei közé tartozik. Talán a nagy ellenérzésnek az az oka, hogy
a pacal nem más, mint a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomra, ami épp úgy néz ki, mint egy flottírtörülköző.
Hazánkban leginkább pörköltet csinálnak belőle, de más országokban van pacalleves és kolbász is, sőt, a mexikóiak akár egy tacoban is elfogyasztják reggelire.
Szalontüdő
Sokan idegenkednek a szalontüdőtől, azaz a pejslitől, mely ahogy a nevében is benne van, a sertés szívének és tüdejének felhasználásával készül. Tulajdonképpen a vadashoz hasonlít, ezt is krumpli- vagy zsemlegombóccal szokás fogyasztani. Manapság egyre inkább megy ki a divatból, sokan meg se akarják kóstolni, pedig a régi időkben közkedvelt étel volt.
Mazsola
Sokan ismerjük azt az érzést, hogy ha meglátunk egy mazsolát a süteményben, akkor gyorsan kipiszkáljuk és a tányér szélére helyezzük. Ugyanakkor vannak emberek, akik önmagában is szívesen fogyasztják, hisz mézédes és egészséges nassolnivaló, javítja az emésztést, csökkenti a magas vérnyomást, sőt, tele van antioxidánssal és magas a vastartalma is.
Csiga
A csiga védett állat, így nem lehet akármikor felszedegetni az utcáról, viszont áprilistól július közepéig legálisan lehet gyűjteni. Sokan már a gondolattól is rosszul vannak, hogy megegyék, ugyanakkor
a csigahús kifejezetten egészséges, könnyen emészthető, s mivel alacsony a kalóriatartalma, a fogyókúrába is könnyen beilleszthető.
Rántott békacomb
A békákat szeretjük nagy ívben elkerülni, az pedig a legtöbb emberben még véletlenül sem merül fel, hogy megegye őket. Pedig a békacomb igazi ínyencfalat, amit leggyakrabban rántva készítenek el. Az íze leginkább a csirkemellhez hasonlít, finom, omlós a húsa, csak sokat kell belőle megenni, hogy jól is lakjunk.
Osztriga
Az osztriga régen a kiváltságosok étele volt, ma sem olcsó, de már az átlagember számára is elérhető. Mégsem kapkodnak érte, ami leginkább azzal magyarázható, hogy még él, amikor a szánkba vesszük, az íze sós, az állaga lágy, hisz tulajdonképpen egy puhatestűről beszélünk.
Igazi megosztó étel, köztes állapot nem nagyon van, valaki vagy undorodik tőle vagy rajong érte. Az osztriga igazi afrodiziákum, sok cinket és ritka aminosavakat tartalmaz, mely hozzájárulhat a tesztoszteron termeléshez és ezáltal növeli a libidót is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.