Amerikai kutatók megtalálták a fokhagymaszagú lehelet ellenszerét, ráadásul egy olyan élemiszer formájában, mely a legtöbbünk hűtőjében mindig ott lapul. Ez pedig nem más, mint a joghurt. De nem akármelyik!
A kutatást végzők szerint a teljes tejből készült natúr joghurt jelentheti a megoldás a fokhagymaszag eltüntetésére, pontosabban a benne lévő fehérjék és zsírok. Mivel a görög joghurt még több fehérjét tartalmaz, az még alkalmasabbnak tűnik szájszag elleni küzdelemben.
De a hogyan sem mindegy. A javaslat az, hogy amint megetted a fokhagymát, edd meg a joghurtot is.
A kutatók 1 mm vastag nyers fokhagymaszeleteket helyeztek üvegfiolákba, és 100 ml teljes joghurtot adtak hozzá, hogy lássák, hogyan befolyásolja az illatszintet. Azt is tesztelték, hogy a víz, a tejfehérje és a vajzsír hogyan befolyásolja a szaglás szintjét, hogy kiderüljön, a joghurt mely részei okozzák a szageltüntető hatást.
Speciális tömegspektrometriás gépet használtak a levegőbe kerülő kéntartalmú vegyszerek szintjének kimutatására, amelyek a fokhagyma szagáért felelősek.
A teljes joghurt a nyers fokhagyma esetében 99 százalékkal, a sült fokhagyma esetében pedig akár 94 százalékkal csökkentette az összetevőket.
Mind a fehérje-, mind a zsírkomponensek hasonló csökkenést okoztak, míg a víz kevésbé járult hozzá a szagtalanításhoz – írja a The Sun.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.